Skjoldbruskkirtlen sidder på halsen under adamsæblet og kan hverken ses eller føles.
Skjoldbruskkirtlen danner to livsvigtige hormoner: tyroksin og trijodthyronin (T4 og T3). De dannes bl.a. udfra jod og aminosyrer, som vi får fra kosten. T4 og T3 regulerer og påvirker stofskiftet i hver eneste celle i kroppen (hjerne, nerve, hjerte, muskler m.m.).
Nedsat stofskifte forekommer, når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelig af T4 og T3. Alle kroppens celler bliver understimuleret.
Diagnosen stilles ved hjælp af en blodprøve, hvor hormonerne, der regulerer stofskiftet, måles.
Symptomer
Lavt stofskifte kan vise sig ved
nedsat appetit
kuldskærhed
tyndt hår
træthed
forstoppelse
dyb stemme
vægtøgning, sløve reflekser
langsom puls
bleg, kold, tør og ru hud
Patienterne har ofte en dårlig hukommelse og specielt hos ældre, kan det være det eneste symptom på lavt stofskifte.
Symptomerne ved for lavt stofskifte skyldes mangel på stofskiftehormoner i kroppen. Det lave stofskifte påvirker alle organsystemer som for eksempel hjerne og hjerte.
I Danmark undersøges nyfødte børn rutinemæssigt for lavt stofskifte med en blodprøve fra hælen 5. dag efter fødslen.
For lavt stofskifte hos nyfødte skyldes manglende dannelse af skjoldbruskkirtlen i fosteret. Medfødt mangel af skjoldbruskkirtel forekommer hos 1 ud af 4500 nyfødte i Danmark.
Da stofskiftehormonerne er afgørende for en normal vækst og udvikling af bl.a. hjernen, er det vigtigt i tide at opdage og behandle for lavt stofskifte hos børn.
Nyfødte som ikke behandles kan få svær væksthæmning og blive evnesvage.
Om behandlingen
Behandlingen består i at tage tabletter med stofskiftehormon. Du må regne med at skulle tage tabletterne resten af livet. Tabletterne består af syntetisk hormon med yderst få bivirkninger.
Den korrekte dosis fastlægges ud fra dine symptomer og blodprøveresultater. Når den rigtige dosis er fundet, kan du nøjes med en enkelt blodprøvekontrol hvert år.
Det er af hensyn til fosterets normale udvikling meget vigtigt, at stofskiftet hos gravide patienter er normalt under hele graviditeten. Det indebærer hyppige kontroller og samarbejde mellem vores læger og fødeafdelingen.
Der er ikke fundet øget risiko for fostrene på grund af behandlingen. Det er meget vigtigt ikke at stoppe med igangværende behandling, selv om man bliver gravid.
Kontakt
Tlf. 78 44 75 10 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Hvis du har akut behov for hjælp udenfor åbningstiden, kan du kontakte Medicinsk Afsnit 1 hos Regionshospitalet Viborg på tlf. 78 44 77 10.
Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme, Viborg Medicinsk Diagnostisk Center Regionshospitalet Viborg Banevejen 7C 8800 Viborg
Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme, Skive Medicinsk Diagnostisk Center Regionshospitalet Skive Resenvej 25 7800 Skive
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/588521
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.