Urinsyregigt er en almindelig lidelse, der i gennemsnit rammer ca. 5% af befolkningen.
Urinsyregigt opstår, fordi der ophobes urinsyre i kroppen. Urinsyre ophobes, fordi man udskiller mindre end man danner og indtager med føden. Det svarer til et badekar, hvor hanen løber lidt stærkere end afløbet, og på et tidspunkt løber det over.
Urinsyre ophobes i og omkring led og langs sener. Urinsyre er kraftigt lokalirriterende og kan derfor give meget smertefulde ledhævelser.
Normalt er kroppen i balance, og urinsyren ligger stabilt i depoter, men ved tilstande som f.eks. dehydrering - efter eksempelvis hård fysisk aktivitet eller efter alkoholindtag kan krystallerne frigives til et led. Når kroppen ”opdager” dette, udløser det en kraftig inflammation, som opstår hurtigt, og leddet bliver varmt, rødt, hævet og ømt.
Et anfald opstår typisk i løbet af natten og svinder spontant i løbet af en til to uger. Det er typisk særdeles smertefuldt. Podagra er den tilstand, hvor storetåens led rammes, men principielt kan alle led rammes.
Hvis man ikke gør noget ved tilstanden, vil ubalancen mellem urinsyreindtag og -udgift være skæv og depoterne vil tiltage i størrelse. Det ser man nogle gange som kroniske urinsyreknuder (tofi).
Seneste års forskning viser, at urinsyregigt ikke alene er en følge af forhøjet blodtryk, type II sukkersyge, nedsat nyrefunktion, fedme og blodpropper, men også i sig selv kan udgøre en risikofaktor i forhold til at udvikle disse tilstande.
Der er derfor rigtig god grund til at behandle sygdommen.
Om forløbet
Ved dit første besøg i klinikken vil lægen høre din sygehistorie, undersøge dine og måle dit blodtryk.
Vi registrerer din medicin og justerer den, hvis det er nødvendigt. I så fald får du udleveret en ny medicinliste.
Hver gang du møder i klinikken til kontrol af din gigt, skal du udfylde et spørgeskema om din gigt. Du kan gøre det på din computer, tablet eller smartphone på www.patient.danbio.dk. Vi har også en touch-skærm i klinikken, du kan bruge.
DANBIO er en landsdækkende klinisk kvalitetsdatabase for reumatologi, som er baseret på indrapportering fra landets reumatologiske afdelinger og private klinikker.
Din besvarelse er en hjælp til at vurdere effekten af din behandling.
Ca. 2 uger efter dit første besøg i klinikken vil du få tilbudt en samtale med en sygeplejerske i Klinik for Gigt- og Bindevævssygdomme. Emnerne er bl.a.:
Hvad er urinsyregigt
Hvordan lever jeg med urinsyregigt
Virkning, bivirkning af medicin
Livsstil og urinsyregigt
Plan ved akut anfald
Det videre forløb
Om behandlingen
Målet med behandlingen er at få koncentrationen af urinsyre ned under 0,36 samt at undgå anfald. Ofte vil målet være nået efter 52 uger og i så fald vil dit forløb i Klinik for Gigt- og Bindevævssygdomme blive afsluttet.
Som behandling anvendes medicin, der får nyrerne til at udskille mere urinsyre. Kroppens overskud af urinsyre skal skylles ud gennem nyrerne, og jo større depoterne er, jo længere tid tager det. Det er ikke ualmindeligt, at det tager 1–2 år, før dette er opnået.
Når du påbegynder behandling, er der risiko for at udvikle anfald. Det er vigtigt, at du som patient er klar over dette. Vi skelner mellem behandling, der nedsætter urinsyren og behandling, der nedsætter de anfald, du kan få som følge af behandlingen.
Du skal løbende have taget blodprøver, for at vi løbende kan følge, hvordan det går med urinsyren og din lever- og nyrefunktion.
I starten af behandlingen skal du have taget blodprøver hver 4. uge. Senere kan dette interval sættes op.
Vi følger dine blodprøvesvar og kontakter dig, hvis der skal ske justeringer i din behandling.
Allopurinol er tabletter, som du skal tage én gang dagligt.
Behandlingen starter med 100 mg dagligt og dosis vil blive øget, indtil vi har nået målet med behandlingen.
Behandlingen er principielt livslang idet ubalancen mellem urinsyre ind- og udgift kun bliver ændret under behandling.
Selv om du er i behandling med Allopurinol eller anden behandling, der skal nedsætte urinsyren, er der risiko for, at du kan udvikle akutte anfald. Hvis det skulle ske, må du ikke holde op med at tage din medicin, men supplere med anfaldsbehandling.
Alle patienter får Allopurionol.
Anfaldsbehandlingen vil ofte foregå med Colchihin.
ved behandling tages en tablet max. 3 gange daglig
Colchihin kan give kvalme og diarre, og man skal være forsigtig ved nedsat nyrefunktion.
Som en del af din behandling vil du få Binyrebarkhormon som indsprøjtning direkte i det angrebne led eller som tabletkur på 25 mg dagligt i 5 dage.
Behandlingen er særdeles effektivt, men kan ved gentagne behandlinger give betydelige bivirkninger.
Langt de fleste tåler medicinen godt, men enkelte oplever kvalme og madlede.
En meget sjælden men alvorlig bivirkning er et rødt, skællende og kløende udslet, som kan ramme hele kroppen. Opstår denne bivirkning, skal du ophøre med behandlingen og kontakte din læge.
Læs mere om bivirkninger på lægemidlets indlægsseddel.
Gode råd
Der findes en række kostråd, som man med fordel kan leve efter.
Alkohol og især øl er en risikofaktor for udvikling af anfald, men vin i moderate mængder er neutralt. Du kan således med god samvittighed nyde et glas vin af og til.
Madvarer der forværrer sygdommen:
Indmad
Rødt kød
Bælgfrugter
Sukkerholdige læskedrikke
Alkohol
Skaldyr (Seafood)
madvarer med gavnlig virkning:
Mejeriprodukter med lavt fedtindhold
Kaffe (også koffeinfri)
C-vitamin
Diabetesvenlig kost (du får nærmere beskrevet hvad dette er ved samtale med sygeplejersken)
Undgå dehydrering – husk at drikke rigeligt.
Kontakt
Tlf. 78 41 73 69
Telefontid til sekretær på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Telefontid til sygeplejerske på hverdage fra Kl. 9.00-11.30
Klinik for Gigt- og Bindevævssygdomme Regionshospitalet Silkeborg Indgang D, plan 3 Falkevej 1 8600 Silkeborg
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/582794
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.