Et længerevarende overforbrug af smertestillende medicin kan føre til medicinoverforbrugshovedpine – også forkortet MOH.
Medicinoverforbrugshovedpine er en hovedpine med gradvist tiltagende hovedpine over flere uger til en kronisk hovedpinetilstand (15 dage eller mere om måneden med hovedpine).
Ofte er et mangeårigt problem med hovedpine årsag til, at forbruget af smertestillende og/eller anfaldsmedicin mod migræne er blevet større henover en længere periode.
MOH er derfor en komplikation til allerede eksisterende hovedpine. Når man har MOH, oplever man en aftagende eller utilstrækkelig effekt af smertestillende eller forebyggende medicin.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Vær opmærksom på
Du er i risiko for at udvikle medicinoverforbrugshovedpine, hvis du tager:
Almindelig smertestillende oftere end 14 dage om måneden i en periode over 3 måneder
Migrænemedicin, morfinpræparater og kombinationspræparater 9 dage eller mere om måneden i en periode på 3 måneder
Vilkårlig kombination af ovenstående præparater 10 dage eller mere i måneden i en periode på 3 måneder
Som tommelfingerregel må du højst tage smertestillende medicin 2 dage om ugen i gennemsnit – svarende til 9 dage om måneden.
Den onde cirkel:
Hvis du har et overforbrug af smertestillende medicin, er du ikke alene. Mere end 100.000 danskere har medicinoverforbrugshovedpine, og mere end hver 2. med kronisk hovedpine tager for meget medicin.
Om behandlingen
Den anbefalede og mest effektive behandling af medicinoverforbrugshovedpine er medicinsanering. Medicinsanering er et komplet stop eller gradvis reduktion af al smertestillende medicin i en periode på 2 måneder.
Perioden uden smertestillende medicin kan være svær. Det kræver vedholdenhed og tålmodighed at komme igennem.
Det er derfor vigtigt med vejledning og støtte i forløbet. Sammen med personalet i Hovedpineklinikken finder I frem til det saneringsforløb, der passer bedst til dig.
Hovedpineklinikken på Regionshospitalet Viborg tilbyder støtte til medicinsanering på 2 måder:
Det kan foregå hjemme hos dig selv (ambulant), hvor du efter behov har telefonisk kontakt med sygeplejersken i Hovedpineklinikken
Det kan foregå med indlæggelse på Neurologisk Afsnit på Regionshospitalet Viborg de første 10-13 dage af saneringsperioden. Efter udskrivelse fortsætter dit forløb derhjemme, og du bliver tilbudt støtte og vejledning af sygeplejersker i Hovedpineklinikken.
For nogle kan der være behov for at sygemelde sig enten helt eller delvist i perioden.
Fælles for begge forløb er, at du får mulighed for at få viden om hovedpine og vejledning om behandling forebyggelse og smertehåndtering med støtte fra det tværfaglige team af, der består af fysioterapeut, ergoterapeut, sygeplejersker og læger.
De første dage er som regel de værste, og der kan opstå intens hovedpine og influenzalignende symptomer.
Det er helt normalt, at du de første uger oplever hurtig bedring og efterfølgende igen tiltagende hovedpine.
Hovedpinen aftager typisk efter 6-8 uger.
Du får vejledning i, hvordan du kan lindre din hovedpine med ikke-medicinske tiltag, fx kulde, varme, musik, frisk luft eller andet.
De værste hovedpineanfald kan efter aftale med personalet lindres med afslappende medicin.
Formålet med medicinsaneringen er at bryde den onde cirkel. Efter saneringsforløbet vil du opleve, at smertestillende medicin igen virker, hvis du får hovedpine.
Videre forløb
8 uger efter saneringsstart indkaldes du til opfølgning i Hovedpineklinikken, hvor vi planlægger dit videre behandlingsforløb. Du er efterfølgende tilknyttet Hovedpineklinikken en periode.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Hvis din henvendelse drejer sig om receptfornyelse, kan du gøre det digitalt gøre det via booking.rm.dk. Følg vejledningen på drf.hemidt.dk.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1429591
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.