Vejledning til dig med blodprop eller blødning i hjernen - Apopleksiteam
Gå direkte til:
Vejledning til dig med blodprop eller blødning i hjernen - Apopleksiteam
Du har været indlagt med en blodprop eller en blødning i hjernen. Vi har samlet en række nyttige informationer til dig i forhold til at vende tilbage til hverdagen.
Om forløbet
Din hjerne kan have behov for korte hvil af 15-30 minutters varighed flere gange dagligt de første par uger. Nogle har dog brug for hvil i en længere periode.
Du skal hvile dig uden musik, tv eller telefon, så hjernen kan slappe helt af.
Hvis din træthed er udtalt, kan du have svært ved at overkomme gøremål i hverdagen, og det kan måske virke uoverskueligt at deltage i sociale arrangementer. Derfor kan det være en god idé, hvis du har mulighed for trække dig for en stund.
Læs mere om, hvordan du forvalter din energi bedst muligt på www.ef.hemidt.dk.
Hvis du bliver træt, indtager alkohol eller får feber, kan de kendte symptomer, som du havde i forbindelse med din blodprop/blødning, blive værre som udtryk for, at hjernen har sværere ved at kompensere for skaden.
Let forværring er ikke udtryk for en ny blodprop/blødning. Det er normalt og et hvil vil ofte bedre symptomerne.
Ring 112, hvis du får betydelig forværring eller andre/nye symptomer, som du ikke kan genkende fra første gang, og som kunne være tegn på en ny blodprop/blødning.
Du kan eventuelt opdage problemer, når du igen er kommet i gang med de gøremål, du er vant til derhjemme. Det kan for eksempel være problemer med træthed, hukommelse, koncentration, at holde overblik, planlægge, lære nyt eller erkende ting, du har svært ved.
En del oplever ændringer i forhold til deres syn efter en blodprop/blødning. Det skal du derfor være opmærksom på.
Tag kontakt til din egen læge eller øjenlæge, hvis du oplever synsforstyrrelser. Hvis du går til genoptræning, kan du også tale med din kommunale terapeut.
Din kost har betydning for risikoen for nye blodpropper.
Hvis du har forhøjet kolesterol eller sukkersyge, er det vigtigt, du får kontrol over det sammen med din egen læge.
Det er vigtigt, at du spiser varieret og ikke for meget. Spis magert kød og pålæg og mejeriprodukter med lavt fedtindhold. Derudover skal du gerne spise frugt, mange grønsager, fuldkorn og meget fisk.
Spis/drik ikke for meget sukker. Det gælder også, selvom du ikke har diabetes.
Du kan blive henvist til en diætist, hvis du har behov.
Hvis du ryger, er det vigtigt, du overvejer (og meget gerne vælger) at stoppe.
Rygning øger risikoen for at få en ny blodprop med 2-4 gange.
Din egen læge eller apoteket han hjælpe dig. Din kommune har også ofte et tilbud om hjælp til rygestop.
Et højt indtag af alkohol øger risikoen for blodpropper/blødning. Derfor anbefaler vi, du følger Sundhedsstyrrelsens råd om maks. 10 genstande om ugen og højest 4 genstande på 1 dag.
Som voksen anbefales det, du er fysisk aktiv 30 minutter hver dag ved moderat intensitet. Det vil sige, du kan tale, mens du er aktiv.
Derudover anbefales det, at du 2-3 gange om ugen er fysisk aktiv 20 minutter ved høj intensitet. Det vil sige, hvor du ikke kan føre en samtale imens.
Husk, hvis du ikke er vant til at fysisk aktivitet, at selv 10 minutters fysisk aktivitet eller en lille gåtur en forbedring.
Du skal tale med din egen læge, hvis du føler dig modløs, trist og har svært ved at overskue dagens opgaver.
Du kan have lettere til tårer end før skaden ved både positive og negative følelser. Hvis der er tale om hyppige grådanfald, skal du også tale om det med din egen læge.
Der gives ofte et kørselsforbud efter en blodprop/blødning i hjernen. Det skyldes, at din evne til at køre bil, kan være påvirket.
Der er også en lidt større risiko for at få en ny blodprop eller udvikle epilepsi efterfølgende.
Når dit kørselsforbud udløber, skal din egen læge godkende, at du kan genoptage bilkørsel.
Nogle gange skal en speciallæge i neurologi godkende, at du må genoptage kørslen. I så fald bliver du indkaldt til en tid hos en læge i Neurologi.
Om behandlingen
Hvis du har haft en blodprop, er du højst sandsynligt startet med blodfortyndende behandling. Behandlingen er livslang, og du må ikke stoppe med den medmindre en læge siger det.
Hvis du er startet i en anden behandling mod for eksempel forhøjet kolesterol eller forhøjet blodtryk, skal du også fortsætte med det medmindre en læge fortæller dig andet.
Ved behov kan hjemmesygeplejen i din kommune hjælpe dig med din medicin. Du kan få hjælp til dosering samt den daglige administration.
Hvis du har brug for genoptræning, laver de terapeuter, som har undersøgt dig, en genoptræningsplan til kommunen. Du modtager en kopi i din digitale post eller med posten. Herefter kontaktes du af terapeuter fra din kommune, da det er dem, der står for din træning.
Der bør højst gå 7 dage, inden din genopræning starter.
Bestil tid ved egen læge indenfor 1-2 uger som opfølgning, fx i forhold til kontrol af blodtrykket.
Det er vigtigt, at du får tjekket dit blodtryk regelmæssigt i samråd med din egen læge, hvis det er forhøjet.
Du skal have dit kolestrol kontrolleret efter 2-3 måneder. Hvis du er startet med kolesterolmedicin, er det også vigtigt, at du får kontrolleret dine levertal efter 1 måned.
Til dig, som har haft hjerteovervågningsudstyr på: Du modtager resultatet af hjerteovervågningen efter 4-6 uger.
Vær opmærksom på, om du har en forsikring i forhold til kritisk sygdom. I så fald bør du undersøge med dit pensionsselskab eller forsikringsselskab, om du har mulighed for udbetaling af engangssum ved kritisk sygdom.
Hvis du har behov for at være sygemeldt i en periode, kan din egen læge hjælpe dig.
Hvis sygemelding og tilbagevenden til arbejde er problematisk, kan kommunens hjerneskadekoordinering være en støtte for dig. Du kan finde deres kontaktoplysninger på kommunens hjemmeside eller tage telefonisk kontakt til din kommune.
Du bliver ofte tilbudt en ambulant kontrol på hospitalet ved speciallæge i neurologi efter cirka 3-6 måneder.
Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Apopleksiteamet på tlf. 78 44 60 40 på hverdage fra kl. 08.00-15.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/665765
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.