Se en kort animationsfilm, der fortæller om energiforvaltning, og giver dig gode råd til, hvordan du bruger din energi bedst muligt.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Vær opmærksom på
Det kan være svært at finde energi til hverdagen, hvis du er ramt af en skade eller sygdom, der påvirker din hjerne.
Du kan opleve overvældende træthed, at du er flad for energi og måske tænker du langsommere. Det kaldes hjernetræthed.
Du kan opleve at blive hurtigere træt og fyldt op i hovedet af for mange indtryk, og det kan være svært at erkende, at du ikke kan klare de samme ting i det samme tempo, som du kunne tidligere.
Om behandlingen
Ved at lære din hjernetræthed bedre at kende, og finde din rette balance mellem aktivitet og hvile, får du mest muligt ud af din energi i hverdagen, indenfor de rammer du har.
Du har måske hørt om energiforvaltning. Energiforvaltning gør, at du får mest muligt ud af den energi, du har til rådighed.
Du kan se din energi som et batteri. Dit batteri har ikke længere den samme kapacitet som tidligere. Derfor er der behov for, at du får ladet op oftere og gerne i god tid.
Hold pauser i løbet af dagen. Det kan give din hjerne ro, så du kan få ladet dit batteri op igen. Sæt eventuelt en alarm på din telefon, som minder dig om dine pauser.
Find et sted hvor der er ro, og hvor du ikke skal tænke på noget. Du kan eventuelt gå en tur eller lytte til musik, som du slapper af til.
Brug tid på at planlægge dine dage. Sørg for at planlægge i god tid i forvejen og planlæg eventuelt pauser før, under og efter dine aktiviteter.
Vær god ved dig selv, og prioritér aktiviteter, der gør dig glad. Fokusér ikke kun på pligter og praktiske gøremål.
Prøv at tilpasse dine aktiviteter, så du kan deltage delvist, eller på lidt andre vilkår i stedet for at vælge dem helt fra.
Hvis du deltager i et socialt arrangement, kan du for eksempel komme senere og gå tidligere. Det bliver lettere, hvis du har forventningsafstemt på forhånd.
Fordel dine energikrævende aktiviteter og gøremål over flere dage, så du kun har én eller få om dagen, og prøv at undgå tidspunkter med travlhed, fx når du køber ind.
Det kan være svært for andre både at se og forstå, hvordan du har det. Vær åben og ærlig overfor din familie, venner og dit netværk, og fortæl hvordan du har det, så de kan støtte dig bedst muligt.
Prøv dig frem og find de tiltag, der hjælper dig i din hverdag.
Det, der fungerer godt for andre, fungerer ikke nødvendigvis lige så godt for dig.
Fokusér på det, der fungerer godt. Med tålmodighed og øvelse kan du finde frem til en hverdag i balance med glæde og energi til mere.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1422760
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.