Du har for nyligt haft en forbigående blodprop i hjernen. Vi har samlet en række nyttige informationer til dig i forhold til at vende tilbage til hverdagen.
Om forløbet
Ring til vagtlægen eller 112, hvis symptomerne kommer igen, eller du oplever nye symptomer, som kan være tegn på blodprop i hjernen.
Din kost har betydning for risikoen for nye blodpropper.
Hvis du har forhøjet kolesterol eller sukkersyge, er det vigtigt, du får kontrol over det sammen med din egen læge.
Det er vigtigt, at du spiser varieret og ikke for meget. Spis magert kød og pålæg og mejeriprodukter med lavt fedtindhold. Derudover skal du gerne spise frugt, mange grønsager, fuldkorn og meget fisk.
Spis/drik ikke for meget sukker. Det gælder også, selvom du ikke har diabetes.
Du kan blive henvist til en diætist, hvis du har behov.
Hvis du ryger, er det vigtigt, du overvejer (og meget gerne vælger) at stoppe.
Rygning øger risikoen for at få en ny blodprop med 2-4 gange.
Din egen læge eller apoteket han hjælpe dig. Din kommune har også ofte et tilbud om hjælp til rygestop.
Et højt indtag af alkohol øger risikoen for blodpropper/blødning. Derfor anbefaler vi, du følger Sundhedsstyrrelsens råd om maks. 10 genstande om ugen og højest 4 genstande på 1 dag.
Som voksen anbefales det, du er fysisk aktiv 30 minutter hver dag ved moderat intensitet. Det vil sige, du kan tale, mens du er aktiv.
Derudover anbefales det, at du 2-3 gange om ugen er fysisk aktiv 20 minutter ved høj intensitet. Det vil sige, hvor du ikke kan føre en samtale imens.
Husk, hvis du ikke er vant til at fysisk aktivitet, at selv 10 minutters fysisk aktivitet eller en lille gåtur en forbedring.
Der gives nogle gange et kørselsforbud efter en forbigående blodprop i hjernen. Det skyldes en lidt større risiko for at få en ny blodprop.
Når dit kørselsforbud udløber, skal din egen læge godkende, at du kan genoptage kørslen.
Om behandlingen
Hvis du har haft en forbigående blodprop, er du højst sandsynligt startet med blodfortyndende behandling. Behandlingen er livslang, og du må ikke stoppe med den medmindre en læge siger det.
Hvis du er startet i en anden behandling mod for eksempel forhøjet kolesterol eller forhøjet blodtryk, skal du også fortsætte med det medmindre en læge fortæller dig andet.
Ved behov kan hjemmesygeplejen i din kommune hjælpe dig med din medicin. Du kan få hjælp til dosering samt den daglige administration.
Hvis du oplever problemer med at udføre de daglige gøremål derhjemme, når du igen er kommet godt i gang med din hverdag, skal du kontakte din egen læge og fortælle om dine problemer.
Det kan for eksempel være problemer med træthed, hukommelse, koncentration, at holde overblik, planlægge, lære nyt eller erkende ting, som du har svært ved.
Bestil gerne tid ved din egen læge indenfor 1-2 uger som opfølgning, fx i forhold til kontrol af blodtrykket.
Det er vigtigt, at du får tjekket dit blodtryk regelmæssigt i samråd med din egen læge, hvis det er forhøjet.
Du skal have dit kolestrol kontrolleret efter 2-3 måneder. Hvis du er startet med kolesterolmedicin, er det også vigtigt, at du får kontrolleret dine levertal efter 1 måned.
Til dig som har haft hjerteovervågningsudstyr på: Du modtager resultatet af hjerteovervågningen efter 4-6 uger.
Mere information
Hvis du senere har yderligere spørgsmål, kan du kontakte Hjernesagens Strokelinje på tlf. 34 10 20 30.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1311328
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.