Information om behandling af obstruktiv søvnapnø med CPAP
Gå direkte til:
Information om behandling af obstruktiv søvnapnø med CPAP
Søvnapnø er en søvnsygdom, hvor du oftest har kraftig snorken afbrudt af vejrtrækningspauser. Mange personer har talrige vejrtrækningspauser under søvn.
Hvis du har vejrtrækningspauser i eller over 10 sekunders varighed under søvn, kan du have søvnapnø.
Apnø betyder vejrtrækningspause. Vejrtrækningspauserne kan vare fra 10 sekunder og helt op til 60 sekunder og i sværere grad helt op til 90 sekunder.
Personer, der har søvnapnø, har en dårlig søvnkvalitet, da målinger viser, at de reducerer den dybe søvn. De har ultrakorte opvågninger i tilslutning til apnøerne, og samtidig kommer en højlydt snorken.
Det er ikke altid, at du selv registrerer, hvor mange opvågninger, du har.
Nogle vågner på grund af behov for toiletbesøg flere gange om natten.
Årsagen til apnø skyldes tillukning af svælget, hvilket forårsager, at der ikke kommer luft ned i lungerne. Lidelsen kaldes også for obstruktiv søvnapnø.
Når man sover, slapper musklerne i kroppen af. Det gælder også i de øvre luftveje (næsen, munden og svælget), hvilket betyder, at luftvejene kan blive forsnævrede.
Det får mange til at begynde at snorke, og det kan medføre, at det bliver svært at trække vejret. En totalt tillukket luftvej medfører obstruktiv apnø.
Symptomer, der følger med ubehandlet søvnapnø, er ofte træthed, risiko for søvnanfald, snorken, urolig søvn, uro/krampe i benene om aftenen/natten, vandladning om natten, hovedpine om morgenen og manglende sexlyst.
Ubehandlet søvnapnø kan give forhøjet blodtryk, diabetes, hjertekarsygdomme, blodpropper, impotens, depression, hukommelsesproblemer, koncentrationsbesvær og en øget risiko for trafikulykker på grund af nedsat koncentration og/eller træthed.
Hvis du er overvægtig, kan et vægttab muligvis bedre din søvnapnø
Minimer alkohol, da det gør din snorken og længden af dine vejrtrækningspauser værre
Reduér brug af sovemedicin, beroligende og stærk smertestillende medicin i samråd med læge
Undgå rygning, da det giver dårligere luftpassage gennem næsen og nedsat iltniveau
Dyrk motion (dog ikke lige før sengetid, da det nedsætter søvnkvaliteten)
Hvis du oplever nedsat luftpassage i næsen, kan du bestille tid til at blive undersøgt af en øre-, næse- halslæge, da du kan have polypper, forstørrede mandler eller eventuelt en skæv næseskillevæg
Se en kort animationsfilm om, hvordan du sover godt med søvnapnø
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Om behandlingen
CPAP er en forkortelse af Continuous Positive Airway Pressure (kontinuerlig overtryksbehandling).
Behandlingen indebærer, at du sover med en maske, der er tilkoblet en slange og et CPAP-apparat. Apparatet skaber et lille overtryk, der holder de øvre luftveje åbne. Behandlingen er som udgangspunkt livslang.
CPAP-apparatet giver ved hver indånding det lufttryk, der er nødvendigt for at holde dine luftveje åbne. Lufttrykket reguleres natten igennem efter dit behov.
Det kræver tilvænning for de fleste og kan eventuelt give lidt ømhed i brystmuskulaturen. Det er vigtigt, at du fortsætter, selv om du måske synes, at det er anstrengende de første nætter.
Behandlingen er meget effektiv, hvis du bruger det hver nat og hele natten. Der sker ofte en hurtig forbedring af både søvn- og livskvalitet, og søvnmønsteret normaliseres.
Hvis du sover uden udstyret, kommer apnøerne straks igen. Mange vil uden CPAP-udstyret opleve en dårligere søvn og trætheden om dagen vender tilbage.
CPAP-behandlingen kræver en korrekt tilpasning af maske og lufttryk.
CPAP-udstyret giver et konstant tryk både under ind- og udånding. Når du sover med CPAP, skal du derfor bruge energi på at puste luften ud igen.
Søvnklinikkens sygeplejersker instruerer dig i at bruge og vedligeholde CPAP-apparatet og det øvrige udstyr.
Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at vænne sig til behandlingen og til at sove med CPAP-udstyret.
Det er vigtigt at være tålmodig og vedholdende for at komme godt i gang med behandlingen. Det er ikke sikkert, at du kan have udstyret på hele natten i starten, men det er vigtigt, at du bruger CPAP-ustyret hver nat.
For at komme godt i gang, kan det være en god idé, at du nogle enkelte gange afprøver udstyret om dagen, mens du er vågen. På den måde kan du vænne dig til masken og lufttrykket. Du kan eventuelt se tv, læse eller lignende, mens du sidder med udstyret.
Søvnapnø skal behandles, for at:
Reducere dagtrætheden
Du får en mere rolig og sammenhængende søvn
Morgenhovedpinen mindskes eller forsvinder
Snorkelyden forsvinder eller bliver mindre
Du får bedre koncentration og hukommelse
Belastningen af hjerte og kredsløb nedsættes, og dermed nedsættes risikoen for hjerte- og karsygdomme og blodpropper
Blodtrykket kan sænkes ved forhøjet blodtryk
Blodsukkerniveauet kan stabiliseres
Du får større psykisk overskud på grund af bedre søvn
Din behandling bliver fulgt i Søvnklinikken i Viborg. Du bliver tilbudt kontrol ved telefonisk konsultation og telemedicinsk opkobling cirka 1 måned efter udleveringen af CPAP-apparatet. Herefter skal du til kontrol efter 3-4 måneders behandling.
Den fremadrettede opfølgning foregår herefter individuelt ud fra et elektronisk spørgeskema (AmbuFlex), ved telefonisk kontakt og eventuelt telemedicinsk opkobling eller kontrol ved besøg i Søvnklinikken alt efter, hvordan behandlingen fungerer.
Alternativt er du på vores "Åben Telefon"-liste, hvor du ikke har en aftale. Hvis der opstår udfordringer, har du mulighed for at kontakte klinikken over mail eller telefon.
Du kan bestille nyt tilbehør til CPAP via Forsyning og Service.
Har du kørekort til Gruppe 2, som bruges af for eksempel erhvervschauffører, er der årlig opfølgning enten telefonisk og med telemedicinsk opkobling eller med kontrol ved besøg i Søvnklinikken.
BEMÆRK! Husk altid CPAP-apparatet, maske, slange og eventuelt fugter til hvert besøg i Søvnklinikken.
Du kan tage udstyret kan med overalt.
Hvis du skal passere en landegrænse eller have udstyret med i et fly, har du fået et rejsekort sammen med CPAP-udstyret. Kortet forklarer på engelsk om udstyret af hensyn til told og sikkerhedskontrol.
CPAP-udstyret skal altid tages med som håndbagage.
CPAP-apparatet kan tilsluttes batteriet i bil, båd, campingvogn eller autocamper med en adaptor. En adaptor er ekstraudstyr, som du kan købe for egen regning direkte hos producenten. Du kan orientere dig på producentens hjemmeside.
Der findes også mindre rejseapparater, som du kan købe for egen regning hos producenten.
Vigtigt vedrørende strøm i udlandet til CPAP-apparatet
Se vejledningen i forhold til strømtilslutning af apparatet, når det skal med på rejse.
Du kan også købe et batteri til CPAP-apparatet, hvis du rejser steder, hvor der ikke er adgang til strøm. Batteriet er ekstraudstyr, som du kan købe for egen regning hos producenten.
Tag altid CPAP-udstyret med, hvis du skal indlægges – også ved en akut indlæggelse.
Du skal sove med CPAP-udstyret om natten på hospitalet præcis som derhjemme.
Før du skal have narkose, taler du med en narkoselæge eller sygeplejerske. Husk her at informere om, at du har søvnapnø og er i CPAP-behandling.
Alle spørgsmål vedrørende CPAP-behandlingen kan rettes til Søvnklinik, Regionshospitalet Viborg
Når du kommer hjem
Sovemidler, beroligende og stærkt smertestillede medicin kan forværre søvnapnø. Du bør derfor kun tage det i samråd med en læge.
Når man har ubehandlet søvnapnø, kan indtagelse af visse medikamenter (medicin) medføre, at apnøerne forlænges.
Dette gælder eksempelvis sovemedicin, angstdæmpende og beroligende medicin – alle former for morfica (Ketogan, Ketodur, Pethidin, Nobligan, Mandolgin, Morfin, Contalgin, Metadon m.v.). Generelt må denne type lægemidler derfor frarådes.
Spørg din egen læge, hvis du er i tvivl i forhold til den medicin, du får.
Det er vigtigt, at din egen læge er informeret om, at du har søvnapnø, og at du er i CPAP-behandling.
Det kan godt tage noget tid at vænne sig til at sove med CPAP-udstyret.
Det er helt normalt, hvis det i opstarten tager lidt længere tid for dig at falde i søvn.
Det er individuelt, hvor lang tid det tager at vænne sig til at sove med CPAP-udstyret.
Nogle kan føle det som et problem at trække vejret i systemet, når der kommer tryk på.
Prøv eventuelt at tage udstyret på i 10-15 minutter om dagen, når du er vågen for at vænne dig til det.
Du kan tage CPAP-udstyret på, når du sidder og ser tv eller læser en bog. På den måde kan du eventuelt aflede tankerne fra din vejrtrækning og CPAP-apparatet.
Nogle patienter får i løbet af natten taget masken af og får derfor ikke sovet en hel nat med CPAP-apparatet. Derved opnår man en mindre effektiv behandling.
Hvis du oplever dette, kan årsagen være, at din næse stopper til om natten, og at du derfor ikke kan trække vejret.
Problemet kan løses med en full face-maske eller en fugter. Det kan også være et spørgsmål om tilvænning til behandlingen.
Hvis du har skiftet maske, og den nye masken ikke passer på slangen, skyldes det ofte, at der sidder en hvid eller grå plastikstuds inde i slangen. Den hører til den gamle maske og tages ud i forbindelse med udskiftning af maske.
Den fjernes ved at sætte den gamle maske på og "knække" slange og maske fra hinanden.
Nogle oplever at vågne op om natten, hvor trykket er højere.
CPAP-apparatet er automatisk, hvilket vil sige, at det selv indstiller trykket ved behov.
Øget tryk kan derfor skyldes en utæt maske, men det kan også skyldes, at man vågner midt i en vejrtrækningspause, hvor trykket er højere – specielt i perioden, hvor man skal vænne sig til behandlingen.
Hvis du ønsker at sætte trykket ned, skal du bruge "rampeknappen" eller genstarte CPAP-apparatet. Det sætter trykket ned til det laveste igen.
I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at ændre selve indstillingen på apparatet. Dette skal altid foregå i samråd med sygeplejerskerne i Søvnklinikken.
Nogle patienter sluger luft ved brug af CPAP-apparatet. Det kan give dig generende luft i maven.
Du kan eventuelt afhjælpe problemet ved at sove med hovedet lidt hævet. Du kan også selv anskaffe en CPAP-nakkepude eller en luftfugter i rummet. En fugter til apparatet kan også hjælpe i nogle tilfælde.
For at afhjælpe problemet kan det hjælpe at drikke kulsyreholdige drikke om morgenen.
Nogle patienter oplever, at luften fra CPAP-apparatet er kold og giver kold næse eller hovedpine. Vær opmærksom på, at rumtemperaturen i soveværelset skal være cirka 18 grader.
Det kan hjælpe at tage slangen under dynen, eller du kan lave eller købe et slangeovertræk af stof. Der kan eventuelt tilkobles en fugter til CPAP-apparatet, hvis du ikke allerede har det.
Det kan være svært at anvende udstyret, hvis du er forkølet, eller hvis du er stoppet i næsen på grund af allergi.
I en sådan situation bør du anvende næsespray eller næsedråber med binyrebarkhormon, der forbedrer luftpassagen i din næse.
Næsespray eller næsedråber fås i håndkøb på apoteket og må kun anvendes i cirka en uge.
Der er nogle, der oplever, at næsen er tilstoppet. Problemet kan afhjælpes med saltvandsskylning og/eller næsespray samt god masketilpasning.
Det er vigtigt, at soveværelsestemperaturen minimum er 18 grader.
Hvis næsen begynder at løbe om dagen og/eller du nyser om dagen lige efter, du er startet på CPAP-behandling, skyldes det ikke allergi. Det skyldes sandsynligvis, at næsens slimhinder udtørrer om natten.
Hvis dette problem bliver ved i flere uger, skal du kontakte Søvnklinikken.
Enkelte kan udvikle tryksår på næseryggen – specielt i starten af CPAP-behandlingen.
Det kan være, at velcrobåndet er strammet for meget, eller det kan være en slags allergi overfor silikonematerialet.
Sæt ikke plaster på såret om dagen, da det kan forhindre huden i at tørre.
Du kan afhjælpe problemet ved hjælp af specielle plastre beregnet til dette (de kan købes direkte ved de danske forhandlere), vatrondeller, et bomuldsstykke, et særligt silikonestykke eller eventuelt en anden masketype.
Hudproblemet forsvinder normalt af sig selv i løbet af kort tid.
Kontakt Søvnklinikken, hvis hudproblemerne varer ved eller hvis der kommer udslæt i ansigtet svarende til masken. Det kan være udtryk for overfølsomhed overfor det silikonemateriale, som masken er lavet af.
Nogle er i starten af CPAP-behandlingen generet af muskelspændinger i nakke og skuldre. Det skyldes, at man skal bruge energi på at udånde ved modtryk. Det opstår hyppigst hos de personer, der har brug for et højt CPAP-tryk.
Hvis du oplever dette, kan du anvende håndkøbsmedicin, fx 1 g Paracetamol, til natten i starten af perioden.
Lyden ændres, hvis der er en utæthed/lækage. Utæthed/lækage omkring masken kan medføre luftsiven til øjnene, som derfor kan blive røde og irriterede om morgenen.
Ved slitage kan slangen blive utæt. Den kan repareres her og nu med et stykke plaster på hullet. Kontakt derefter Søvnklinikken, så slangen kan blive udskiftet.
Det er vigtigt, at du opretholder en god mundhygiejne ved brug af CPAP.
Ved brug af full face-maske kan munden tørre mere ud på grund af luften fra apparatet.
Spyt er med til at rense munden, da bakterier trives ved mundtørhed.
Du bør undersøge om din private indboforsikring dækker CPAP-udstyret. Hvis udstyret bliver stjålet eller forsvinder, fx i forbindelse med rejser, skal det anmeldes til forsikringsselskabet.
Vi udleverer erstatningsudstyr, så du kan fortsætte din CPAP-behandling.
CPAP-apparatet
Tør CPAP-apparatet af med en opvredet klud eventuelt med lidt opvaskemiddel. Brug aldrig sprit, opløsningsmidler eller rengøringsmidler med klor.
CPAP-apparatet skal være slukket under rengøringen.
Masken
Daglig rengøring: Masken tørres af, hvor der er hudkontakt.
Ugentlig rengøring: Slange + maske + rem vaskes i lunkent vand tilsat opvaskemiddel uden parfume og farve. Lad det eventuelt ligge i 10 minutter og skyl derefter grundigt, hvorefter det hænges til tørre.
Remmen
Remmen kan vaskes ved 30 grader i en vaskemaskine. Velcroen lukkes og remmen kommes i vaskepose i vaskemaskinen.
Filteret
Hvis du har et apparat fra AutoSet S9, AirSense S10 eller AirSense 11, er filteret et engangsfilter. Det hvide filter skiftes hver 3. måned eller oftere, hvis der er behov for det.
Hvis du har et apparat fra Dream Station, er det almindelige filter et flergangsfilter, der vaskes 1 gang om ugen og skiftes cirka hver 6. måned.
Allergifilteret til Dream Station er et engangsfilter, der skiftes hver måned.
Fugter
For at undgå bakterievækst skal vandbeholderen vaskes hver dag med neutral opvaskemiddel. Du skal enten tørre den af med en ren klud eller lade den lufttørre uden direkte sollys.
Det kan være nødvendigt at afkalke fugtekammeret med en tynd opløsning af klar husholdningseddike. Husk rengøring med opvaskemiddel efterfølgende.
Videre forløb
Henvend dig i Søvnklinikken i sygeplejerskernes telefontid, hvis du har problemer med CPAP-udstyret.
Husk altid at aftale tid, før du møder op i Søvnklinikken, og medbring CPAP-apparatet, maske, slanger og eventuelt fugter ved hvert besøg.
Det er Forsyning og Service hos Aarhus Universitetshospital, der står for varebestilling, når du er tilknyttet Søvnklinikken i Viborg. Du kan bestille din vanlige maske og reservedele til dit CPAP-udstyr via digital post eller over telefon.
Navn på maske og masketype (full face eller næsemaske/nasal eller næsepudemaske/pillow)
Om du vil bestille filter og/eller allergifilter
Om du vil bestille almindelig slange fra apparat til maske eller slange, der passer til fugter (climate slange)
Bestilling over telefon
Tlf. 78 45 81 98
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-12.00
OBS! Forsyning og Service kun kan hjælpe med bestilling af varer. Hvis du har behov for råd og vejledning eller ændring af for eksempel masketype, skal du kontakte sygeplejerskerne i klinikken.
Du kan bestille en ny maske 1 gang om året. Vi opfordrer dig til at bestille det øvrige udstyr til 1 års forbrug samtidig med masken.
Du skal være opmærksom på, at udstyret bestilles af Forsyning og Service ved de pågældende firmaer. Derfor kan det komme i forskellige pakker afhængigt af, hvilket udstyr du har. Du får dermed ikke altid alt udstyret på en gang, og der kan være leveringstid.
Hvis du selv henvender dig til firmaerne og beder om ekstra udstyr (maske, filtre m.v.), skal du selv betale.
Mere information
Vægtreduktion kan bedre søvnapnø hos overvægtige
Cirka halvdelen af personer med obstruktiv søvnapnø er overvægtige. Der kan være meget at hente i et vægttab ved at ændre på kosten.
Kontakt Søvnklinikkens sekretariat på tlf. 78 44 60 99, hvis du skal ændre din tid eller bestille medicin.
Telefontid:
Mandag til torsdag fra kl. 8.15-11.00 og kl. 14.00-15.00
Fredag fra kl. 8.15-12.00
Hvis du har spørgsmål om eller problemer med din CPAP-behandling, er du velkommen til at kontakte Søvnklinikkens søvnsygeplejersker via telefon eller mail.
Søvnsygeplejerskerne har telefontid alle hverdage i tidsrummet fra kl. 8.15-9.30 på tlf. 78 44 60 62. Søvnklinikkens mail er he.midt.neurologisk.soevnklinik@rm.dk.
Rådgivning, spørgsmål eller problemer med udstyr Send sikker mail til Søvnklinikken (åbner i borger.dk, hvor du skal logge ind med MitID), hvis du har brug for gode råd, spørgsmål til din behandling eller oplever problemer med dit udstyr.
Tlf. 78 44 60 62 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-9.30
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/637336
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.