REM søvnadfærd syndrom er en sygdom, der viser sig ved uro i drømmesøvn, hvor patienten udvikler bevægelser, der udtrykker drømmeindholdet. Sygdommen kaldes på engelsk for REM Sleep Behavior Disorder (RBD).
RBD skal ikke forveksles med søvngængeri eller søvnterror, som foregår i dyb søvn. RBD karakteriseres ved, at man slår ud med arme og ben, imens man drømmer.
Det vurderes, at mindre end en halv procent af befolkningen lider af RBD.
Symptomer
Patienten med RBD oplever ofte ikke selv symptomerne. Det er oftest sengepartneren, der opdager problemerne.
Personer med RBD slår ud, taler/råber i søvne. Drømmene kan udtrykke handlinger, fx spark, slag, skænderier.
Symptomerne kan variere i sværhed.
Mareridt i sig selv er ikke RBD.
Årsag
Der er flere årsager til RBD, og ikke alle er permanente.
RBD kan udløses af et stort alkoholindtag eller påvirkning af visse typer medicin (blandt andet visse midler mod depression) og stopper normalt ved ophør af den pågældende medicin. Kun få mennesker, der tager lægemidlerne, udvikler RBD.
RBD ses ved en del andre sygdomme som narkolepsi og Parkinsons sygdom. RBD ses også isoleret som en sygdom i sig selv.
Ved RBD fungerer de mekanismer, der kontrollerer muskelbevægelser ikke optimalt. Det kontrolleres af hjernens nederste del – hjernestammen.
Normalt hæmmes bevægelserne under drømme (REM-søvn) for at undgå, at man kommer til skade. Der er altså mekanismer, der hindrer, at kroppen udfører de ting, man drømmer. Ved RBD virker denne hæmmende mekanisme ikke.
Tal med din praktiserende læge, om du får noget medicin, der kan give REM søvn adfærd syndrom. Det er altid første skridt på vejen for at se om symptomerne fortsætter, når du ikke tager medicinen, hvis den er kendt for at give disse problemer. Ændringer i medicin skal altid ske i samarbejde med din egen læge.
Hvis du fortsat oplever problemer, kan din egen læge sende en henvisning til en neurolog i en søvnklinik.
Når vi har modtaget din henvisning, bliver den vurderet af en sygeplejerske og eventuelt en speciallæge i neurologi.
Indkaldelse til Søvnklinikken
Du får et indkaldelsesbrev i din e-Boks.
Sammen med indkaldelsesbrevet modtager du et spørgeskema om dit helbred. Det er vigtigt, at du udfylder spørgeskemaet og sender det senest 2 dage før din konsultation, da dine svar danner grundlag for konsultationen.
Om behandlingen
Du kan få medicin, der kan reducere dine anfald.
Neurologen vurderer individuelt, hvordan der skal følges op på din behandling. Opfølgningen kan foregå ved en samtale med en neurolog i klinikken eller telefonisk.
Gode råd
Hvis du hver nat kommer til at vælte sengelampen, så stil den et andet sted. Første skridt er altid at sørge for, at der ikke er nogen, der kommer til skade.
Praktiske foranstaltninger kan også omfatte sengehest, at placere madrassen på gulvet og sætte bløde puder mod væggen.
Sommetider kan det være nødvendigt med adskilte soverum.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Rådgivning, spørgsmål eller problemer med udstyr Send sikker mail til Søvnklinikken (åbner i borger.dk, hvor du skal logge ind med MitID), hvis du har brug for gode råd, spørgsmål til din behandling eller oplever problemer med dit udstyr.
Tlf. 78 44 60 62 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-9.30
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1092318
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.