Ved behandlingen får du smertestillende medicin gennem et epiduralt smertekateter, som er et meget tyndt plastikrør. Kateteret placeres i det rum, der omgiver rygmarven (epiduralrummet) og kobles til en lille medicinpumpe, der løbende afgiver den mængde smertestillende medicin, der passer præcist til dig.
Om behandlingen
Når du får lokalbedøvelse i epiduralrummet, bliver smerteimpluserne fra såret forhindret i at nå hjernen. Det betyder, at du ikke føler smerte fra operationsområdet/såret. Desuden betyder det også, at du formentligt ikke får behov for Morfin, der ellers kan være årsag til sløvhed og kvalme.
Kateteret bliver placeret i epiduralrummet, inden du bliver lagt til at sove.
Først lægger vi lokalbedøvelse i huden mellem de to ryghvirvler, hvor kateteret skal ligge. Derefter bliver kateteret ført ind i epiduralrummet ved hjælp af en nål. Nålen bliver så fjernet, og kateteret bliver sat fast med et plaster.
Kateteret er så tyndt, at man kan ligge på det, uden at det generer.
Anæstesilægen skal bruge ca. 10 minutter på at placere kateteret, og det er som regel ikke forbundet med større ubehag.
For at mindske risikoen for betændelse, fjerner vi oftest kateteret efter tre døgn. Der er ingen smerter eller ubehag ved at få fjernet kateteret.
Du får medicin nok til, at du er smertefri i hvile. Du kan have lette smerter ved hoste, og når du skal ud og af sengen.
Du må ikke have så mange smerter, at du undlader at hoste eller at komme ud af sengen på grund af smerter. Hvis smertedækningen ikke er god nok, er det vigtigt, at du siger det til plejepersonalet.
Risici og bivirkninger
Fald i blodtrykket
Når medicinen begynder at virke, kommer der ofte et moderat blodtryksfald. Derfor måler vi dit blodtryk i starten af behandlingen, og når der er ændringer i medicindoseringen. Dit blodtryk bliver stabiliseret med medicin og saltvand, som du får gennem et drop.
Nedsat kraft i benene
Medicinen, som bedøver såret, påvirker også nerverne til benene. Det betyder, at du vil opleve en nedsat kraft i benene. De fleste patienter er dog i stand til at bevæge sig rundt i afsnittet med lidt støtte. Det er vigtigt, at du får støtte af plejepersonalet første gang, du skal ud af sengen og stå på egne ben igen.
Manglende trang til vandladning
Du kan også have svært ved at mærke, om du skal lade vandet. Derfor får de fleste patienter med smertekateter også et kateter i blæren.
Reaktion på Morfin
Medicinen, som du får i smertekateteret, kan indeholde små doser af Morfin. Hvis du ikke kan tåle Morfin, kan du derfor opleve kvalme og kløe.
Hvis du oplever bivirkninger, er det vigtigt, at du fortæller det til plejepersonalet, så de kan hjælpe dig.
Ømhed
Mange patienter oplever ømhed omkring det sted, hvor smertekateteret sad. Ømheden forsvinder i løbet af et par dage.
Spinalhovedpine
I sjældne tilfælde kan patienter få en speciel hovedpine, som bliver kaldt "spinalhovedpine". Hovedpinen opstår, hvis man under placeringen af kateteret får prikket hul på en af de hinder, som omgiver rygmarven. Hovedpinen kommer som regel i løbet af de første par dage, og forsvinder oftest af sig selv igen. I enkelte tilfælde kan den vare i op til en uge.
Da der er gode muligheder for at behandle spinalhovedpine, er det vigtigt, at du fortæller sygeplejersken, hvis du får en kraftig hovedpine.
Føleforstyrrelser
Hvis lægen strejfer en nerve med nålen eller kateteret, giver det et stød ned i det ene ben. Efterfølgende kan der opstå føleforstyrrelse, som forsvinder i løbet af dage eller uger. Blivende føleforstyrrelser er sjældne.
Varige skader ved betændelse eller blodansamling tæt på nerverne
Alvorlige komplikationer er ekstremt sjældne. Betændelse eller en blodansamling tæt på nerverne kan påvirke nerverne til underkroppen og benene. I yderste konsekvens kan det give varige skader med føleforstyrrelser, kraftnedsættelse og/eller problemer med afføring og vandladning.
Af samme grund tager vi specielle hensyn, hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin. Risikoen for betændelse er størst, hvis kateteret ligger i lang tid.
Når du kommer hjem
I nogle tilfælde kan der opstå betændelse og blødning de første dage efter, at kateteret er fjernet. Det viser sig som smerter, hævelse og rødme ved indstiksstedet. Hvis du får rygsmerter, som eventuelt stråler ned i benene, og/eller får problemer med vandladning og afføring, skal du straks henvende dig på hospitalet til det afsnit, du er udskrevet fra.
Kontakt
Tlf. 78 44 52 00
Kontakt Bedøvelsesklinikken på hverdage fra kl. 8.45-14.15, hvis du har spørgsmål til din bedøvelse.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.