Ved rygmarvsbedøvelse bliver du bedøvet fra midt på maven og nedefter i 2-3 timer. Det betyder, at du ikke føler smerte fra operationsområdet.
En rygmarvsbedøvelse kaldes også for spinalbedøvelse.
Du får lagt et drop i en blodåre i en hånd, underarm eller albuebøjning.
Du bliver koblet til måleudstyr, der måler din iltmætning, blodtryk og hjerterytme under hele operationen.
Du får en iltslange i næsen med ilt.
Bedøvelsen bliver enten lagt, mens du sidder op eller ligger på siden.
Bedøvelseslægen lægger lokalbedøvelse i huden mellem 2 ryghvirvler, hvor bedøvelsen skal være. Derefter lægges rygmarvsbedøvelsen via en tynd nål, der fjernes med det samme, at bedøvelsen er lagt.
Der sidder en bedøvelsessygeplejerske ved din side hele tiden under operationen.
Efter operationen kommer du på Opvågningsafsnittet, hvor du opholder dig i nogle timer, indtil bedøvelsen er aftaget. Der er en opvågningssygeplejerske omkring dig.
Du kan få behov for smertestillende, når rygmarvsbedøvelsen aftager. Smertestillende kan gives som tablet eller i det drop, du allerede har fået lagt.
Forbered dig til operationen
Hvis du skal opereres i lokalbedøvelse eller nerveblokade, har du som regel mulighed for at høre musik/podcast undervejs via din egen mobiltelefon eller musikafspiller med tilhørende høretelefoner.
Husk selv at tage det med, hvis du ønsker at høre musik/podcast.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Risici og bivirkninger
Fald i blodtryk
Når medicinen begynder at virke, kommer der ofte et fald i blodtrykket. Derfor måler vi dit blodtryk ofte i starten af behandlingen. Dit blodtryk bliver stabiliseret med medicin og saltvand, som du får igennem et drop.
Føleforstyrrelser
I forbindelse med anlæggelsen kan der opstå jag i benene. Det forsvinder med det samme hos langt de fleste. Hos enkelte varer det længere, og hos nogle ganske få er det blivende.
Spinalhovedpine
I sjældne tilfælde kan der komme en speciel hovedpine, som bliver kaldt spinalhovedpine. Hovedpinen kommer i løbet af de første par dage, og forsvinder oftest af sig selv igen. I enkelte tilfælde kan den vare i op til 1 uge.
Da der er gode muligheder for at behandle spinalhovedpine, er det vigtigt, at du fortæller sygeplejersken, hvis du får kraftig hovedpine.
Infektion eller blødning
Der kan i sjældne tilfælde opstå infektion eller blødning, hvor vi stikker ind. Hvis det ligger tæt på nerverne, kan det kræve behandling.
Hos nogle få, vil der være blivende gener.
Kontakt
Tlf. 78 44 52 00
Telefontid på hverdage fra kl. 7.30-15.30
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1441019
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.