Ankelforstuvning er en af de hyppigste skader overhovedet. Generelt er forløbet og prognosen rigtig god, men det kræver tålmodighed og genoptræning.
Forløbet er typisk, at man ved ankelforvridning kommer på skadestuen eller går til egen læge, hvor skaden konstateres. Undersøgelsen kan vise, at der ikke er kliniske tegn på knoglebrud, hvilket eventuelt afklares ved hjælp af et røntgenbillede. Undersøgelsen kan også vise, at der er knogleskade med brud. Det behandler vi naturligvis efter gældende regler.
Hvis der ikke er brud, har du blot forstuvet ankelleddet. Langt den hyppigste forstuvning er hel eller delvis overrivning af ledbåndene ved den ydre ankelkno.
Den voldsomme hævelse skyldes blødning i bløddelene. I øvrigt er det også blødningen, der giver de voldsomme smerter. Ledbåndene i sig selv har ikke smertesensorer. Derfor er den primære behandling at undgå voldsom hævelse.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Vær opmærksom på
Du skal ned at ligge. Derefter skal du have benet op, og have kompression på med det samme. Du må meget gerne supplere med is eller kølebandage – dog ikke direkte på huden. Herefter skal du bruge støttebind og/eller kompressionsstrømpe.
Indtil for nylig tilrådte man RICE-behandling – Rest, Ice, Compression, Elevation. Dette er en god behandling det første døgn eller to, men herefter skal du reducere til kun is og kompression ("I-C"-behandlig).
Med god kompression er der gode chancer at komme rimelig hurtigt i gang igen.
Først når du har god bevægelse over anklen, kan du bruge venepumpen i læggen til at gøre hævelsen mindre. Det bliver langsomt bedre med tiden, så du har mindre smerter og hævelse samtidig med mere bevægelse.
Om behandlingen
Dag 1-2
Du har voldsomme smerter og hævelse. Du behandler, som vi har angivet i denne vejledning, suppleret med smertestillende, fx Paracetamol og/eller NSAID (pas på med maven ved behandling med Ibumetin og den type af medicin).
Uge 1-2
Du reducerer smerterne og hævelsen med kompression og passende mængde gang samt ankelbevægeøvelser op og ned.
Du begynder med øvelser med elastik og balance samt stillingssansøvelser (proprioceptionstræning).
Selvom der ikke er smertenervefibre i ledbåndene, findes der små nerveceller, der hele tiden orienterer hjernen om, hvor arme, ben, led og knogler befinder sig. Disse overrives ved skaden og skal genopbygges. Dette kaldes også proprioceptionstræning. Optapening hos fysioterapeuter er lidt det samme.
Når du kommer hjem
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Fortsæt med øvelserne. Selvom du nu er rimeligt smertefri, så er det de daglige og fortsatte øvelser der gør, at ledbåndene heles og styrkes, så du forhåbentligt i fremtiden undgår nye forstuvninger.
Ledbåndene bliver aldrig som nye igen, men træning sikrer, at dine muskler og sener overtager noget af samme funktion.
Videre forløb
Ledbåndene er mekanisk stabilitet – altså, et bælte fra knogle til knogle over et led men uden ret meget eftergivelighed. Muskler og sener er dynamisk stabilitet – altså, elastikker der stabiliserer lige så godt eller bedre afhængigt af træningsmængden.
Desværre går det dog ikke altid som ønsket. Hvis du trods øvelser (selvtræning eller vejledt af fysioterapeut) stadig har smerter, hævelse, vrikker hyppigt over eller har problemer med ujævne underlag trods gode sko og støvler, kan der efter et halvt år fra skadetidspunktet være indikation for at blive set af ortopædkirurgerne.
Det sker dog ikke før, da vi ikke har nogle gode behandlingstilbud til dig, inden tid og træning er afprøvet.
Hvis det bliver nødvendigt, skal du bede din egen læge om fornyet henvisning. Så kan vi som fod-/ankelkirurger undersøge dig, og måske hjælpe dig.
Mere information
Hvis du har fået udleveret krykker på et af hospitalerne i Viborg, Silkeborg eller Skive, skal du returnere dem til dit nærmeste hospital, når du er færdig med at bruge dem. Der er andre patienter, der skal bruge krykkerne efter dig.
Krykkerne afleveres hos Hjælpemiddeldepotet følgende steder:
Regionshospitalet Viborg, Heibergs Alle 5, 8800 Viborg, indgang A
Regionshospitalet Silkeborg, Falkevej 1, 8600 Silkeborg, indgang A
Hvis du har spørgsmål til din genoptræning eller dine øvelser, er du velkommen til at kontakte Ortopædkirurgi på tlf. 78 44 65 30.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/773960
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.