Du skal selv sørge for at komme til og fra hospitalet.
Langt de fleste patienter arrangerer selv deres transport til hospitalet med egen bil, offentlig transport eller ved at blive kørt af pårørende.
Hvis dit helbred ikke tillader, at du kan tage tog eller bus, kan du i nogle tilfælde blive kørt med Region Midtjyllands kørselsordning.
Læs mere om mulighederne for at få tilskud og blive kørt til hospitalet på www.befordring.rm.dk.
Du må først selv køre bil, når det er forsvarligt, og du ikke tager stærk smertestillende medicin. Spørg personalet for mere information.
Husk, at du ikke må køre bil de første 24 timer, efter du har været bedøvet, og så længe du bruger slynge eller bandage.
Om behandlingen
Der er blevet konstateret et brud i dit ankelled, som kræver behandling. Formålet med behandlingen er at holde og eventult genoprette stillingen af foden, indtil bruddet er helet op.
Skaden får din fod og ankel til at hæve op. Hold foden over hjertehøjde og bøj mindst muligt i hoften. Læg dig helst fladt på ryggen, og læg foden op på tykke puder, hvor hælen stikker ud over pudens kant.
Hvis vi vurderer, at du er i øget risiko for at danne blodpropper i benet, ordinerer lægen blodfortyndende medicin.
Vi anbefaler, at du melder skaden til dit forsikringsselskab.
Små afrivninger fra knoglen omkring anklen eller et brud uden forskydning i knoglen kan behandles uden operation. I stedet foregår behandlingen med bandage i form af gips og Walker-støvle i 4-6 uger.
Hævelsen er afhængig af skadens omfang/alvorlighed og er størst i begyndelsen. For de fleste er det i starten bedst kun at rejse sig i forbindelse med toiletbesøg, gang mellem seng og sofa samt for at komme op at sidde ved måltider.
Det afhænger af dit brud, om du må støtte på benet.
Hvis dit arbejde indebærer fysisk aktivitet som tunge løft, gentagne bevægelser eller hvis du er langvarig stående eller gående, kan du have brug for en længere sygemelding sammenlignet med arbejde med mindre fysisk belastning, fx kontorarbejde.
Du aftaler med lægen, hvornår du kan arbejde igen.
Videre forløb
Ophelingen af anklen kontrolleres med røntgen i Ortopædkirurgisk Klinik efter cirka 2 uger og igen efter 4-6 uger afhængigt af bruddet. Lægen vurderer her, om du har brug for genoptræning hos en fysioterapeut.
Du får tider til kontrol i din digitale post.
Både Walker-støvlen og gipsen skal støtte – ikke trykke eller genere.
Hvis du får voldsomme smerter, tiltagende hævelse af foden, eller hvis tæerne bliver blålige og kølige, skal du holde benet over hjertehøjde. Aftager smerter og hævelse ikke over 16 timer, skal du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik eller Skadestuen.
Walker-støvlen og gipsen må ikke blive våd. Når du går i bad, skal du gerne sidde ned, så benet holdes vandret. Du skal også bruge en tætsluttende plastikpose rundt om Walker-støvlen/gipsen.
Bandagen skal blive på 24 timer i døgnet medmindre andet er aftalt.
Det kan mindskes ved at holde benet højt – helst over hjertehøjde. Når benet holdes højt, bliver hævelsen mindre og dermed også smerterne.
Brug puder til at støtte hele benet, så det ligger stabilt og behageligt.
Det er vigtigt, at du begynder at tage den smertestillende medicin, som lægen har ordineret.
Du kan hente medicinen på alle apoteker.
Det er helt normalt at opleve forstoppelse efter en operation, hvor du har smertestillende gennem flere dage, ikke bevæger dig ret meget og måske drikker for lidt.
Det er vigtigt, at din afføring holdes lind, da det hindrer smerter ved toiletbesøg.
Det kan være en god idé, at du køber afføringsmiddel i håndkøb (for eksempel Magnesia eller Movicol) på apoteket efter udskrivelsen. Det kan du tage, så længe du tager morfin.
Du får udleveret krykker. Du bliver instrueret i, hvordan du bruger dem.
Mere information
Hvis du har lånt hjælpemidler af Hospitalsenhed Midt, er du forpligtiget til at aflevere dem igen, når du er færdig med at bruge dem. Du kan aflevere dem på hospitalerne i Viborg, Skive og Silkeborg uanset, hvor du har lånt dem.
Der er ikke personlig betjening ved aflevering af hjælpemidler. Hvis du er i tvivl om, hvornår hjælpemidlerne skal afleveres, kan du ringe til telefonnummeret, som findes på kvitteringen i din digitale post.
Hjælpemidlerne kan afleveres følgende steder:
Regionshospitalet Viborg Heibergs Alle 4 8800 Viborg
Åbningstid: Hele døgnet. Brug afleveringsdepottet ved hovedindgangen.
Regionshospitalet Silkeborg Falkevej 1, indgang A 8600 Silkeborg
Åbningstid: Mandag til fredag fra kl.8.00-20.00 Tlf. 78 41 65 11 fra mandag til fredag fra kl. 9.00-13.00
Skive Sundhedshus Kompagnigade 9 Akutklinikken, indgang C 7800 Skive
Åbningstid: Mandag til fredag fra kl. 8.00-15.00
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Hvis der opstår problemer de første 24 timer efter din udskrivelse, er du velkommen til at ringe til Ortopædkirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 67 72. Herefter skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/592820
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.