En blokade er en blanding af lokalbedøvelse og binyrebarkhormon, som flydende medicin. Blokaden gives som indsprøjtning.
Formålet med en blokade er at dæmpe en irritationstilstand (inflammation) i et bestemt område. Det kan f.eks. være en overanstrengt sene eller et irriteret led.
Sådan virker medicinen
Umiddelbart efter blokaden er givet, kan du opleve en bedring på grund af lokalbedøvelsen.
Når lokalbedøvelsen efter et par timer ikke virker mere, kan der komme en del smerter på grund af lokal irritation forårsaget af binyrebarkhormonet. Smerterne kan vare nogle døgn, og det kan være en god idé at tage noget smertestillende.
Det er vigtigt, at du aflaster det behandlede område de første 3-4 dage.
Virkningen af blokaden sætter langsomt ind, og først efter 3-4 uger kan du mærke bedring.
Du bliver altså ikke rask fra den ene dag til den anden.
Hvis du får blokaden på grund af overbelastning i forbindelse med dit arbejde, bør du ændre på dette.
Er det idræt, som har udløst overbelastningen, skal du justere på træningsaktiviteten.
Du kan eventuelt kombinere blokadebehandlingen med en kur med gigtmedicin i samråd med din egen læge.
Det kan også være nødvendigt, at du optræner og udspænder de muskler i det belastede området, ved hjælp af øvelse.
Du kan i enkelte tilfælde have behov for flere blokader. Blokaden kan tidligst gentages efter 6 uger. Der kan højst gives 3 blokader indenfor 6 måneder.
Hvis symptomerne bliver ved med at komme igen, skal du sammen med din egen læge, overveje om du har aflastet hånden tilstrækkeligt, om diagnosen er korrekt eller om du eventuelt skal opereres.
Risici og bivirkninger
Der kan være bivirkninger ved alt medicin, også en blokade.
Binyrebarkhormon er kendt for sine mange bivirkninger, men når det gives som indsprøjtning er bivirkningerne beskedne: Lokal irritation, misfarvning og let indtrækning af huden. Nogle kan opleve rødme og varme i ansigtet, som aftager indenfor 1–2 døgn.
Hos kvinder kan der forekomme blødningsforstyrrelser.
Hvis du har sukkersyge kan du få en stigning af dit blodsukker, derfor bør blodsukkerværdier kontrolleres ekstra. Og det kan være nødvendigt, at du justere på din diabetesmedicin. Specielt hvis du får insulin, kan det være nødvendigt at øge dosis.
Vær opmærksom på
Da det er vigtigt, at du aflaster det behandlede område de første 3-4 dage, kan det være nødvendigt, at du bliver sygemeldt.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Hvis der opstår problemer de første 24 timer efter din udskrivelse, er du velkommen til at ringe til Ortopædkirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 67 72. Herefter skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1256288
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.