Kosten har stor betydning for, hvor hurtigt du kommer til kræfter igen.
Under sygdom og i forbindelse med operationer er kroppens behov for energi og protein øget. Tilstrækkelig indtagelse af energi og protein har afgørende betydning for den træning og genopbygning af muskler og knogler, der er nødvendig.
Energi er det samme som KJ/kalorier. Du skal spise så meget, at du får dækket kroppens behov for kalorier. Ellers taber du dig, og det er ikke hensigtsmæssigt ved sygdom og efter en operation.
I denne situation er det nemlig muskelmasse og ikke fedtvæv, du taber, og det øger risikoen for infektion, langsom sårheling og træthed.
Protein er kroppens byggesten. Protein skal bruges til at vedligeholde og genopbygge blandt andet muskler og knogler. Derfor er det særligt vigtigt at få tilstrækkelig energi og protein i det, du spiser og drikker efter en operation.
Forbered dig til operationen
Vi anbefaler, at du 1 uge inden operationen øger indtagelsen af protein for at undgå tab af muskelmasse, og for at undgå infektion i forbindelse med operationen.
Fordel det på 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider.
Drik gerne 3 glas proteindrik (se opskrifter på proteindrik sidst i denne vejledning).
Det er også vigtigt, at kroppen får væske nok. Drik derfor cirka 2 liter om dagen.
Efter operationen
Appetitten bliver ofte mindre i forbindelse med sygdom og operation. Derfor er det vigtigt, at din kost sammensættes, så kroppens ekstra behov for energi og protein dækkes.
Smerte og kvalme påvirker appetitten. Kvalme kan afhjælpes med medicin en halv time før måltidet og forværres sjældent, selvom man spiser. Tal med personalet, hvis du har smerter.
På hospitalet serverer vi 3 hovedmåltider. Herudover tilbyder og anbefaler vi 3-4 små mellemmåltider.
Et mellemmåltid kan blandt andet være protein og energiholdige drikkevarer. Du skal helst indtage 3-4 proteindrikke i døgnet.
Dine drikkevarer skal helst indeholde energi og protein. Sød- eller letmælk, kakaomælk og proteindrikke indeholder både energi og protein. Juice, hvidtøl og saftevand indeholder kun energi.
Maden serveres på din stue af personalet. Vi opfordrer dig til at sidde og spise din mad ved bordet på din stue.
Se oplysning om spisetiderne på afdelingens opslagstavle.
Du kan få vand, saftevand og juice hele døgnet.
Når du kommer hjem
Det tager måneder at opbygge muskel- og knoglevævet igen. Derfor er det vigtigt, at du fortsætter med at få rigelig protein og energi i din kost.
Du bør også fortsætte med at indtage 2-3 proteindrikke dagligt i 3-6 måneder alt efter, hvor stor en operation du har været igennem, og hvor meget du har tabt dig i forbindelse med operationen.
I skemaet kan du se eksempler på protein- og energirig kost:
Mad med stort indhold af PROTEIN
Mad med stort indhold af ENERGI
Mælk
Ost
Ymer
Rugbrød med kød- eller fiskepålæg
Franskbrød med ost
Fisk
Fjerkræ/kød
Proteindrikke
Supper
Æg
Ost 45%
Øllebrød med fløde
Kager/kiks
Desserter
Frugtgrød med fløde
Smør og fløde
Sødmælk
Is og chokolade
Risengrød
Lav dine egne proteindrikke
2 æggeblommer (pasteuriserede)
2 spsk. sukker
1 tsk. vaniljesukker
1,5 dl appelsinjuice
Pisk æggeblommer, sukker og vaniljesukker godt.
Tilsæt appelsinjuice.
3 dl sødmælk
1 banan
2 spsk. vaniljeis
2 tsk. sukke
Alle ingredienser blendes eller piskes sammen.
1 æggeblomme (pasteuriseret)
1 spsk. sukker
1-2 spsk. citronsaft
1 dl kærnemælk
1 dl ymer
2 spsk. kvark
Pisk æg og sukker.
Tilsæt citronsaft og kvark.
Kærnemælk og ymer tilsættes til sidst.
2 dl kærnemælk
1 dl fløde
1 dl kvark
100 g hindbær eller anden frugt
2 spsk. sukker eller efter smag.
1 spsk. skummetmælkspulver (kan udelades)
Alle ingredienser piskes eller blendes sammen.
2 dl friske/frosne jordbær
1 dl appelsinsaft
2 spsk. sukker
1 spsk. æblejuice
3/4 dl jordbæryoghurt
Alle ingredienser blendes eller piskes sammen.
1,5 dl sødmælk
2 dl jordbær (friske eller optøede)
2 tsk. sukker
1 skive vaniljeis
2 æggeblommer (pasteuriserede)
Mælk, jordbær, sukker, æg og is blendes sammen et kort øjeblik.
Milkshaken serveres straks.
3,5 dl kakaomælk
1,5 dl fløde 13 %
Kakaomælk og fløde blandes.
Kan pyntes med flødeskum eller is.
Kan eventuelt smages til med 1-2 tsk. cognac eller anden spiritus.
2 dl sødmælk
1 dl vaniljeis
1 tsk. pulverkaffe
1 tsk. kakaopulver
2-3 tsk. sukker
Alle ingredienser blendes eller piskes sammen.
1 henkogt fersken
1 dl hindbær
1dl sødmælk
3 spsk. vaniljeis
Alle ingredienser blendes eller piskes sammen.
3 dl ymer
2 dl kærnemælk
0,5 dl piskefløde
Sukker og vaniljesukker efter smag.
Alle ingredienser piskes/blendes sammen.
Kan eventuelt tilsættes saft af jordbær, hindbær, solbær, appelsin, citron.
Kan eventuelt også tilsættes moset/blendet frugt af banan, ananas, jordbær, hindbær.
Færdigkøbt karamelsovs eller chokoladesovs kan også bruges.
1 dl kærnemælk
1 dl ymer
0,5 dl piskefløde
1 spsk. sukker
2 spsk. kvark
0,5 dl solbærsaft eller anden frugt
Alle ingredienser blendes eller piskes sammen.
2 dl sødmælk
1 dl vaniljeis
2 spsk. tyttebær eller blåbær.
Alle ingredienser blendes eller piskes sammen.
2 dl ymer
2 dl kærnemælk
1 æg (pasteuriseret)
2 spiseskefulde sukker
0,5 dl appelsinjuice
Æg piskes med sukker. De øvrige ingredienser røres i.
1 dl sødmælk
1 dl æblejuice
1 spsk. piskefløde
2 spsk. vaniljeis.
Alle ingredienser blendes eller piskes sammen.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Hvis der opstår problemer de første 24 timer efter din udskrivelse, er du velkommen til at ringe til Ortopædkirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 67 72. Herefter skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1251650
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.