I den første periode efter skaden er knæet ofte hævet, men efter nogle uger oplever de fleste patienter, at de kan bruge knæet næsten normalt.
Det største problem efter en korsbåndsskade er, at knæet fornemmes ustabilt ved bestemte bevægelser og belastninger, og du kan opleve at knæet svigter.
Behovet for operation afhænger af din alder og fysiske aktivitet i arbejde og fritid.
Med et overrevet forreste korsbånd vil det eksempelvis være svært at vende tilbage til at spille fodbold, håndbold eller lignende sportsgrene med hurtige retningsskift. Det vil altid være forbundet med risiko for nye vrid og nye skader i knæleddet.
Visse fysisk betonede erhverv kan være vanskelige at klare uden et stabilt knæ og kræver derfor operation. Det er for eksempel erhverv som tømrer, murer, stilladsarbejder og lignende.
Nogle patienter kan klare sig uden operation for korsbåndsskade. De opnår en tilfredsstillende knæfunktion efter et genoptræningsforløb.
Vi anbefaler operation, hvis knæet generer dig og du oplever begrænsninger i hverdagen. Mange patienter kan dog klare sig uden operation. I Danmark opereres cirka 50 procent af dem, der pådrager sig en skade på det forreste korsbånd.
En skade på korsbåndet kræver i alle tilfælde et længerevarende genoptræningsforløb under vejledning af fysioterapeut. I træningen indgår stabilitetstræning og styrketræning af knæleddet.
Du skal forvente et genoptræningsforløb på cirka 6 måneder, og efterfølgende er der behov for vedligeholdelsestræning af knæet.
Vi anbefaler, at en eventuel operation venter, indtil knæet ikke længere er hævet, og du kan bevæge knæleddet frit igen.
I forløbet vil du formentlig skulle til en MR-scanning for at af- eller bekræfte mistanken om skade på korsbåndet.
Vi scanner dig for at undersøge, om der er sket yderligere skade på knæleddet. Det kan for eksempel være skader på ledbånd, brusk, menisk eller knogle.
Når vi operer dig, rekonstruerer vi dit korsbånd. Målet med rekonstruktionen er at stabilisere knæet. På den måde kan du formentlig vende tilbage til dit tidligere aktivitetsniveau.
Du må dog ikke have urealistiske forventninger til resultatet. Knæet bliver aldrig som før skaden, og nogle bliver ved med at have en vis fornemmelse af ustabilitet.
Risikoen for at udvikle slidgigt som følge af skaden på knæet senere i livet, bliver ikke mindre selv efter en vellykket operation.
Resultatet af operationen er individuel. Det afhænger af, hvor længe knæleddet har været løst, hvor mange andre skader der er i knæleddet samt af selve operationen og efterforløbet.
Generelt kan vi sige, at 80 procent af patienterne får et så godt resultat, at de kan vende tilbage til den aktivitet, de ønsker.
Målet er at gøre knæleddet stabilt. Dette opnår vi hos cirka 90 procent af patienterne.
Cirka 14 dage før du skal opereres, bliver du indkaldt til information og instruktion ved en fysioterapeut om genoptræning efter operationen.
Du får denne dag udleveret informationsmateriale vedrørende den træning, du skal følge de første 14 dage efter operationen. Du får også gennemgået det videre træningsforløb og udleveret krykker.
Vær opmærksom på
Vi vil altid gerne have dit afbud i god tid. Skulle du blive forhindret i at møde op til operation, så kontakt os på tlf. 78 44 65 30.
Du bliver syg, forkølet eller har feber
Du ikke har fastet
Du ikke har holdt pause med din blodfortyndende medicin
Du har haft betændelse eller sår den sidste uge op til din operation
Du får udslæt, bumser eller insektstik i området, hvor du skal opereres
Du har fået foretaget tandoperation/rodbehandling ugen op til din operation
Hvis du oplever ovenstående, skal du kontakte os på tlf. 78 44 65 30, så vi kan aftale den videre plan.
Forbered dig til operationen
Det er vigtigt, at du har læst fastereglerne grundigt inden operationen. Du finder reglerne under afsnittet "På operationsdagen".
Når du skal bedøves i forbindelse med en operation eller undersøgelse, er der særlige regler, hvis du har diabetes.
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle eventuelle smerter, når du kommer hjem efter operationen:
Paracetamol (Pamol, Panodil eller Pinex)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
Nogle naturlægemidler kan være blodfortyndende. Tager du blodfortyndende naturlægemidler eller kosttilskud, bør du holde pause i 14 dage inden din operation. Det kan for eksempel være Baldrian, Ephedra, Fiskeolie, Ginko, Ginseng, Hvidløgspulver og Ingefær.
Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte os.
Lav en klar aftale om, at du bliver hentet, når du er klar til at komme hjem efter operationen.
Den person, som skal hente dig, skal være fleksibel og kunne komme, når du eller personalet ringer.
Du skal selv sørge for at komme til og fra hospitalet.
Langt de fleste patienter arrangerer selv deres transport til hospitalet med egen bil, offentlig transport eller ved at blive kørt af pårørende.
Hvis dit helbred ikke tillader, at du kan tage tog eller bus, kan du i nogle tilfælde blive kørt med Region Midtjyllands kørselsordning.
Læs mere om mulighederne for at få tilskud og blive kørt til hospitalet på www.befordring.rm.dk.
Du må først selv køre bil, når det er forsvarligt, og du ikke tager stærk smertestillende medicin. Spørg personalet for mere information.
Husk, at du ikke må køre bil de første 24 timer, efter du har været bedøvet, og så længe du bruger slynge eller bandage.
Når du kommer hjem efter operation, kan du have behov for hjælp fra dine pårørende til for eksempel indkøb, madlavning, rengøring m.m.
Undersøgelser viser, at patienter der ryger, har op til 8 gange så stor risiko for problemer i forbindelse med en operation i forhold til ikke-rygere. Vi anbefaler derfor kraftigt, at du stopper med at ryge mindst 6 uger før operationen.
Det er nødvendigt med en sygemelding efter operationen.
De fleste vil være i stand til at varetage kontorarbejde og skolegang efter 10-14 dage. Du kan klare almindeligt stående og gående arbejde efter cirka 1 måned.
Hvis du har et knæbelastende erhverv som murer eller tømrer, skal du forvente en sygemelding på cirka 3 måneder.
Vi anbefaler, at du ikke kører bil, før du kan gå på trapper uden krykkestokke, og uden at trække dig op ved gelænderet.
Vi anbefaler du aftaler med arbejdsgiver, skole og familie, at du får den fornødne frihed i genoptræning, som forløber over cirka 2 måneder efter operationen, og som er af stor betydning for slutresultatet.
Du skal træne 3 gange ugentligt i cirka 1 time pr. gang. Du får mere information om genoptræning af fysioterapeuten.
Har du yderligere spørgsmål i tilknytning til behandlingen, skal du spørge den opererende læge eller fysioterapeuten. Det gælder også efter operationen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Hvis du ikke har fået andet at vide, skal du tage din vanlige morgenmedicin på operationsdagen – dog ikke medicin mod diabetes og blodfortyndende medicin.
Får du normalt blodfortyndende medicin, skal du følge den anvisning, du har fået af lægen i klinikken.
Spørg lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl.
Husk at tage din medicinliste med, hvis du får medicin.
Du skal tage et grundigt bad om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion. Børst også gerne tænder. Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
På operationsdagen skal du barbere eventuel behåring over og under operationsstedet.
Sådan gør du:
Du barberer cirka 15 cm over og 15 cm under knæet både for og bag på.
Du skal bruge en elektrisk barbermaskine eller en hårklipper – ikke en skraber.
Der må gerne være stubbe (højst 2 mm).
Du må ikke komme creme på huden efterfølgende.
Er der sår eller rifter omkring operationsstedet, kan det blive nødvendigt at aflyse operationen på grund af risiko for betændelse (derfor må du ikke bruge skraber).
BEMÆRK! Du må først barbere knæet på selve operationsdagen.
Til nogle operationer skal du have noget af dit eget tøj på under operationen. Derfor er det vigtigt, at dit tøj er rent og sidder løst, og at du medbringer rene sko. Joggingbukser og sandaler eller lignende er velegnede.
Medbring også en ren og varm trøje, du kan have på, mens du venter.
Det er en god idé at tage noget underholdning med, fx en bog, et blad, iPad, musik eller lignende, hvis der bliver ventetid.
Du skal møde ind til din operation på Dagkirurgisk Afsnit på etage 5. Du finder lettest afsnittet ved at bruge indgang C. Tag gul elevator eller trappe til etage 5.
Når du møder ind på afsnittet, skal du skanne dit sundhedskort. Du skal herefter følge den gule streg i gulvet til venteområdet.
Du har en kort samtale med en sygeplejerske fra Dagkirurgi om forberedelse og klargøring til operationen, her må du gerne have en pårørende med.
Du bliver hentet, når at det er blevet tid til at komme på operationsstuen, og du taler med den læge, der skal operere dig.
Pårørende eller ledsagere må ikke opholde sig i afdelingen af hensyn til dine medpatienter og pladsforholdene i afdelingen. Det gælder også på opvågningsstuen.
Din pårørende eller ledsager kan i stedet opholde sig i hospitalets øvrige opholdsarealer på etage 2 og 3. Her kan der købes mad og drikke.
Din pårørende eller ledsager bliver kontaktet, når du er klar til at blive hentet efter operationen.
Ovenstående gælder ikke ledsagere til børn og personer med handicap.
Det er oftest akutte operationer, der kan forsinke vores planlagte program.
Husk at tage krykkestokkene med til operationen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Om operationen
Der findes 2 operationsmetoder i forbindelse med korsbåndsoperation. Lægen informerer dig om, hvilken der passer til dig.
Operationen udføres som en ambulant operation. Det vil sige, at du kommer hjem samme dag.
Operationen udføres som standard i fuld bedøvelse. Du sover altså under operationen.
Operationen foregår dels ved hjælp af kikkert (artroskopi), dels igennem mindre åbninger. Har du andre skader i dit knæled, behandler vi dem samtidig med korsbåndsoperationen.
Du skal have en til at køre dig til hospitalet og til at hente dig igen, da du ikke vil være i stand til at køre bil bagefter. Det er en god idé, at en pårørende deltager ved udskrivelsessamtalen på operationsdagen.
Inden operationsdagen bør du købe smertestillende medicin som Pamol-, Pinex- eller Panodil-tabletter. Dette kan du få i håndkøb.
Du får en engangskølebandage med hjem til at køle knæet.
Operationens varighed er i gennemsnit 1,5 time. Dertil skal lægges forberedelse, bedøvelse og opvågning.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Risici og bivirkninger
Operationen har visse fysiske omkostninger. Vi kan ikke genskabe et normalt fungerende korsbånd. Knæet bliver altså aldrig fuldstændig normalt igen.
Den hyppigste komplikation er smerter i det forreste af knæleddet. Smerterne fremkommer oftest i tilknytning til genoptræningen, men kan mindskes efter 1-2 år.
Nogle vil have svært ved at kravle eller gå i hugsiddende stilling det første år efter operation.
Måske får du nedsat følesans på ydersiden af knæleddet, da en lille hudnerve overskæres under operationen. Dette gælder for begge operationsmetoder.
Nogle oplever (cirka 5-10 procent) muskelfibersprængninger på lårets inderside eller på bagsiden af låret. Disse gener fortager sig i løbet af et par uger. Generne er oftest af lettere karakter.
Enkelte oplever flere tilfælde med fibersprængninger. Dette kan virke hæmmende i optræningen, men generne forsvinder altid igen. Fibersprængninger har ingen indflydelse på slutresultatet.
Knæleddet hæver hos de fleste patienter i de første uger efter operationen. Senere hævelse af leddet kan opstå under genoptræningen. Det skyldes som regel overbelastning, og dette kan medføre ændringer i optræningen samt forlængelse af optræningsperioden.
Cirka 90 procent får gode resultater efter operation.
Cirka 10 procent kan opleve løshed i knæet, som enten er forårsaget af, at det nye korsbånd er for slapt, eller at sideledbånd og kapsel er blevet slappe hos dem, som har gået med et løst knæ igennem flere år.
Ved alle operationer er der en risiko for betændelse, men denne risiko er meget lille for korsbåndsoperationer.
Efter operationen
Her holder personalet øje med, hvordan du har det, og sørger for at du er smertedækket. Du bliver tilbudt lidt at spise og drikke, inden du er klar til at tage hjem.
De fleste er klar til at tage hjem et par timer efter operationen.
Specielt de første dage efter operationen er ofte forbundet med smerter og ubehag. Du må kun belaste til smertegrænsen lige efter operationen.
Du skal også forvente at være sygemeldt i en periode – se sidst i denne vejledning.
Efter operationen får du behov for smertestillende medicin. Som basis anbefaler vi paracetamol (Pamol/Pinex/Panodil) med tabletter á 500 mg. Du skal tage 2 tabletter 4 gange dagligt.
De første dage efter operationen er der ofte behov for stærkere smertestillende receptpligtig medicin. Recepten bliver sendt fra lægen til apoteket.
Vi fraråder, at du bruger gigtmedicin eller Kodimagnyl, da det i teorien kan hæmme korsbåndets indvækst i knoglen.
Du kan også bruge isbandage i de første dage. Du må lægge ny is på en gang i timen, og afhængig af isbandagens temperatur skal du fjerne den, hvis den fortsat er kold efter cirka en halv time. Nedkølingsperioden må derfor højst være en halv time.
Selv efter flere uger kan der være behov for, at du bruger isbandagen – specielt efter træning af knæet.
Har du smertekateter, skal det fjernes efter 48 timer fra operationens afslutning.
Plastrene skal helst kun løsnes omkring kateteret, men hvis dette er umuligt, må du have nye plastre på.
Pumpe og katetre kasseres som almindeligt affald.
Hvis du har haft smertekateter, må du tage et brusebad 3 dage efter operationen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Genoptræning
1. kontrol
Cirka 14 dage efter operationen fjerner vi stingene og fysioterapeuten gennemgår den næste del af genoptræningsforløbet.
Styrken af det nye korsbånd falder i de første uger efter operationen. Omkring 5.-6. uge er styrken af korsbåndet på sit laveste niveau. I denne periode er det meget vigtigt, at du ikke træner mere, end fysioterapeuterne giver dig lov til.
Især må du ikke træne kraftigt hjemme, selv om du synes, at det går rigtig godt med optræningen. Du risikerer, at knæet hæver og du får smerter, så optræningsforløbet hæmmes.
Genoptræningen starter 3-4 uger efter operationen og foregår oftest i kommunalt regi.
Alt efter,hvilken kommune du bor i, strækker genoptræningen sig over de kommende måneder, men sjældent længere end til 4 måneder efter operationen.
Efter denne tid anbefaler vi, at du fortsætter genoptræningen under vejledning af en fysioterapeut. Undersøg om din ulykkesforsikring kan være med til at betale udgifterne.
2. kontrol
Efter cirka fire måneder hører vi, hvordan din optræning er gået, og dit knæ bliver undersøgt.
3. kontrol
Efter et år undersøger vi styrken af det nye korsbånd.
Styrken af det nye korsbånd vender langsomt tilbage og er efter cirka 1 år som før korsbåndsskaden.
Når du kommer hjem
Der er altid en risiko for komplikationer efter en operation. Du skal være opmærksom på:
Svære smerter
Feber
Hævelse
Rødme eller varme
Almen utilpashed
Hvis du indenfor de første 24 timer efter operationen oplever ovenstående, skal du kontakte Ortopædkirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 67 72.
Herefter skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Plastrene skal sidde på indtil den første kontrol
Du skal bruge støttestrømperne i 1-2 uger
Forbindingen må ikke blive våd de 3 første dage efter operationen.
Støttestrømpen kan tages af, mens du tager brusebad, men først efter 3 dage.
Vi fraråder, at du går i karbad eller svømmehal i 14 dage efter operationen.
Det er helt normalt at opleve forstoppelse efter en operation, hvor du har smertestillende gennem flere dage, ikke bevæger dig ret meget og måske drikker for lidt.
Det er vigtigt, at din afføring holdes lind, da det hindrer smerter ved toiletbesøg.
Det kan være en god idé, at du køber afføringsmiddel i håndkøb (for eksempel Magnesia eller Movicol) på apoteket efter udskrivelsen. Det kan du tage, så længe du tager morfin.
Herunder finder du forklaring og eventuel handling på en række symptomer, du kan opleve efter operationen.
Alt er normalt
Vær opmærksom
Du kan kontakte os de første 24 timer efter operationen på tlf. 78 44 67 72. Herefter skal du ringe til din egen læge eller Lægevagten.
Kontakt læge akut
Du skal kontakte os de første 24 timer efter operationen på tlf. 78 44 67 72. Herefter skal du ringe til din egen læge eller Lægevagten (eller 112 hvis det er alvorligt).
Smerter
Du har acceptable smerter i hvile og ved aktivitet.
Det hjælper, når du tager din smertestillende medicin efter planen.
Du har mange smerter i det opererede område.
Smerterne forsvinder ikke, når du tager smertestillende medicin eller bevæger dig mindre.
Du har smerter i brystet og har åndenød. Ring 112.
Du er faldet på det opererede område.
Kontakt din egen læge eller Lægevagten.
Hævelse
Det opererede område er hævet, men det hjælper at lave bevægeøvelser eller at hæve armen/benet over hjertehøjde.
Det er normalt, at der kan være blå mærker.
Det opererede område er meget hævet, varmt og rødt.
Hævelsen aftager ikke efter du har forsøgt med bevægeøvelser og at hæve armen/benet over hjertehøjde.
Du ser store blå mærker.
Du har uudholdelige smerter.
Det opererede område er spændt, ømt og varmt/rødt.
Kontakt din egen læge eller Lægevagten.
Såret
Der er en lille sivning i plastret, men det er tørt. Behold dit plaster på i 2 dage.
Du skal have plaster på, indtil såret er tørt.
Dit sår bløder og væsker så meget, at du må skifte plaster flere gange dagligt.
Såret gaber og plastret er fyldt med blod og sårvæske.
Kontakt din egen læge eller Lægevagten.
Feber
Det opererede område kan føles varmt – specielt om aftenen.
Du føler, du har feber, men du har ikke forhøjet temperatur.
Du har feber (temperatur over 38 grader), og du føler dig træt og sløj.
Du har høj feber og kulderystelser.
Kontakt din egen læge eller Lægevagten.
Forstoppelse
Du har gang i maven, men ikke helt så ofte som du plejer.
Tag eventuelt afføringsmiddel. Se i din vejledning, hvordan du kan justere ved behov.
Du ikke gang i maven, selv om du har taget afføringsmiddel i flere dage.
Du har nedsat appetit og kvalme.
Du har slet ikke gang i maven.
Du har stærke mavesmerter, spændt mave, kvalme og/eller blod i afføringen.
Kontakt din egen læge eller Lægevagten.
Træthed
Du er træt og har et større søvnbehov, end du plejer.
Det er helt normalt efter en operation.
Du sover meget om dagen og har ingen energi.
Du er svimmel og har måske kvalme.
Du besvimer, har hallucinationer og kan ikke holde dig vågen.
Kontakt Lægevagten eller ring 112.
Ernæring
Du har måske lidt nedsat appetit.
Du kan med fordel spise små måltider og tænke på at få ekstra protein.
Du har ingen appetit, og har svært ved at holde mad og medicin i dig på grund af kvalme og/eller opkast.
Du har blodig opkast og/eller kan ikke holde noget i dig.
Kontakt din egen læge eller Lægevagten.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Videre forløb
Der er mulighed for, at du kan vende tilbage til de fleste sportsgrene, inkl. fodbold, håndbold og basketball, hvis operationen viser et godt resultat.
Du må tidligst deltage i disse sportsgrene på konkurrenceniveau 8-12 måneder efter operationen. Der kan være individuelle forhold i optræningen, som medfører, at du skal vente til mere end 1 år efter operationen.
I perioden 4-12 måneder efter operationen bør du træne meget i sportsspecifikke øvelser inklusive styrketræning – naturligvis afhængigt af, hvilken sportsgren du skal vende tilbage til.
Mere information
Alle korsbåndsoperationer i Danmark registreres i en national database.
For at få viden om, hvordan korsbåndsopererede patienter har det før og efter operationen, beder vi dig om at svare på en række spørgsmål vedrørende forskellige funktioner og aktiviteter.
Du skal derfor gå ind på www.korsbaand.dk. Her indtaster du dit CPR-nummer og kommer herefter ind i en menu, hvor du har følgende valgmuligheder:
Før operation
1-års follow-up
5-års follow-up
10-års follow-up
Vælg det skema, du skal udfylde, og besvar venligst alle spørgsmålene. Besvarelsen af spørgsmålene tager kun nogle få minutter.
Du bliver bedt om at svare på spørgsmål før operationen samt ved 1-års-kontrollen. Du får brev om igen at svare på spørgsmål 5 og 10 år efter operationen.
Hvis du har fået udleveret krykker på et af hospitalerne i Viborg, Silkeborg eller Skive, skal du returnere dem til dit nærmeste hospital, når du er færdig med at bruge dem. Der er andre patienter, der skal bruge krykkerne efter dig.
Krykkerne afleveres hos Hjælpemiddeldepotet følgende steder:
Regionshospitalet Viborg, Heibergs Alle 5, 8800 Viborg, indgang A
Regionshospitalet Silkeborg, Falkevej 1, 8600 Silkeborg, indgang A
Hvis der opstår problemer de første 24 timer efter din udskrivelse, er du velkommen til at ringe til Ortopædkirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 67 72. Herefter skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/738639
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.