Vejledning til patienter med korsetbehandlet brud i ryggen
Gå direkte til:
Vejledning til patienter med korsetbehandlet brud i ryggen
Ryggen består af 24 hvirvler. Der er 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler, 5 lændehvirvler og imellem dem er der diskusskiver. Diskusskiverne består af en fast ydre ring og en geléagtig kerne. Der er dem, der giver ryggen sin bevægelighed.
Hvis du har været udsat for et kraftigt slag eller stød mod ryggen, kan en eller flere af hvirvlerne være brækket. Hvis den brækkede hvirvel stadig er stabil, kan du undgå operation. Bruddet skal i stedet holdes i ro, mens det heler.
For at sikre det, bliver du udstyret med et 3-punktskorset. Korsettet skal bruges i 3 måneder, og du skal have det på, når du er oppe. Du kan undvære det, når du ligger ned.
Sådan gør du
Du har af lægen fået ordineret et 3-punktskorset som led i din behandling. Korsettet anvendes ved følgende tilstande:
Stabile brud i rygsøjlen.
Ustabile brud i rygsøjlen, som ikke kan opereres.
Formålet med behandlingen for brud er at holde ryggen i ro, så knoglerne kan hele i en optimal stilling. For at få det bedst mulige behandlingsresultat er det vigtigt, du anvender korsettet som vist.
Den ordinerende læge får dig indkaldt dig til kontrol på Regionshospitalet Silkeborg efter 3 måneder, hvor der skal tages stilling til, om du kan undvære dit korset.
Du bliver forinden indkaldt til fysioterapien efter cirka 6 uger. Terapeuten vurderer din tilstand og tager stilling til, om du behøver genoptræning allerede på dette tidspunkt, eller om der skal foretages en ny vurdering efter ovennævnte lægekontrol.
Fysioterapeuten på Ortopædkirurgisk Afsnit sørger for, at du får dit 3-punktskorset, og tilpasser det til dig. Du lærer også, hvordan du skal tage dit korset af og på.
Korsettet skal sidde stramt på kroppen for at sikre, at ryggen holdes i ro, så bruddet kan hele. Det skal du formentlig vænne dig til.
Du skal altid anvende tynde bomuldsklude under korsettet for at skåne huden.
A. Placér korsettet over brystet, før stroppen bag om ryggen og fastgør til krop.
B. Placér korsettet, så brystpladen er centereret over brystet.
C. Bækkenbåndet må ikke føles generende i siddende stilling.
D. Stram korsettet til ved brug af lukkearmen, indtil der høres et klik.
E. Ved afmontering af korsettet trykkes udløserknappen ind, og lukkearmen åbnes.
Hvis du ikke selv kan tage korsettet på og af, skal de personer, der hjælper dig, følge denne vejledning. Det er dit ansvar, at korsettet er intakt og anvendes rigtigt. Hvis du kommer i tvivl om af- og påtagning, så kontakt fysioterapeuten under indlæggelsen.
Hvis du efter udskrivelsen har spørgsmål omkring korsettet, skal du tage kontakt til fysioterapeuten ved at ringe til Ortopædkirurgisk Klinik hos Regionshospitalet i Viborg på tlf. 7844 6530.
Videre forløb
Materialerne, som korsettet er lavet af, bør ikke kunne fremkalde allergier. Huden kan derimod blive irriteret af det konstante tryk, den udsættes for. Du bør derfor dagligt holde øje med, om der opstår tryksår eller lignende.
Anvend altid en tynd bomuldsbluse inderst, så huden undgår direkte kontakt med korsettet.
Korsettet kan rengøres med en hårdt opvredet klud. Du kan eventuelt komme lidt mild sæbe i vandet. Korsettet må dog ikke skylles i vand og være drivvådt.
Det skal tørre, inden du tager det på igen.
Du skal undgå at bøje og vride i ryggen de næste 3 måneder, hvilket korsettet er med til at sikre. Du må ikke løfte noget tungt i den periode – maks. 5 kg. Dette kaldes rygregime.
Hvis du har fået at vide, at du må tage korsettet af i bad, skal du sidde eller stå med ret ryg, og undgå bøjninger og vrid, mens du bader. Du skal tørre overkroppen først, og tage korsettet på igen, inden du tørrer benene. På den måde bliver tiden uden korset så kort som muligt.
Du får udleveret en genoptræningsvejledning med anbefalinger i forbindelse med rygregime, hvilestillinger, selvtræningsøvelser og øvrige gode råd sammen med korsettet.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Hvis du har spørgsmål til din genoptræning eller dine øvelser, er du velkommen til at kontakte Ortopædkirurgi på tlf. 78 44 65 30.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/744474
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.