Ved dødsfald ønsker de pårørende gerne at sige farvel til den afdøde en sidste gang. Hvis det er muligt, foregår det mest naturligt på sengeafsnittet, hvor den afdøde er de første få timer efter dødens indtræden.
Herefter bliver den afdøde overflyttet til hospitalets kapel. Her er der også mulighed for, at pårørende kan se den afdøde i fred og ro.
Der er fast tilknyttet personale, som kan hjælpe pårørende i kapellets åbningstid fra kl. 7.00-14.00 på hverdage. Pårørende skal aftale besøget ved at henvende sig til kapellet.
Det er også muligt at se afdøde uden for kapellets åbningstid under særlige omstændigheder, fx lang transport for de pårørende.
Uden for åbningstiden er besøget nødt til at være kortvarigt, da den vagthavende serviceassistent samtidig skal kunne være til rådighed for hospitalets øvrige afdelinger. Det kan derfor blive nødvendigt at afbryde besøget, hvis den vagthavende serviceassistent bliver kaldt til hastende opgaver.
Henvendelse udenfor åbningstid i Viborg
Pårørende skal henvende sig til Regionshospitalet Viborgs hovedtelefonnummer 78 44 00 00. Personalet sørger for kontakt til den relevante vagthavende serviceassistent, som aftaler tidspunkt.
Henvendelse udenfor åbningstid i Silkeborg
Pårørende skal henvende sig til vagtholdets hovednummer 78 41 65 23. Personalet sørger for kontakt til den vagthavende serviceassistent, som aftaler tidspunkt.
Når afdøde bringes ind til hospitalet, kan pårørende altid se afdøde efter aftale med kapelassistenten eller de vagthavende serviceassistenter, ligesom det er beskrevet i afsnittet "Sig farvel en sidste gang".
Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler, hvis der skal foretages ligsyn af politiet. Du bliver informeret af personalet ved din henvendelse.
Kapellet i Viborg råder over en kapelsal til 80 personer, der kan bruges, hvis pårørende ønsker en højtidelighed, fx til bisættelse med eller uden religiøs medvirken eller til udsang i forbindelse med afhentning af afdøde.
Kapelsalen kan bruges af pårørende til de personer, som er afgået ved døden på hospitalet eller er indbragt døde til hospitalet.
Er afdøde ikke medlem af Folkekirken, kan de pårørende selv bestemme, hvordan en eventuel bisættelse skal afvikles.
Medlemmer af andre trossamfund end den danske folkekirke har mulighed for at holde en højtidelighed efter det pågældende trossamfunds skikke og regler.
Ofte stillede spørgsmål
Når afdøde er overført til hospitalskapellet, kan vedkommende blive i kapellet til afhentning af bedemand/pårørende.
Det er normalt med 3-5 hverdage, men overstiger tidsrummet 9 hverdage, skal bedemanden eller Styrelsen for Patientklager (embedslæge) kontaktes, da det kræver godkendelse.
De afdøde ligger på bårer i et kølerum. Kølerummet er altid aflåst udenfor kapellets åbningstid, så uvedkommende ikke kan få adgang.
Der findes ingen begrænsning. Dog beder kapelpersonalet om at samle alle, der skal se afdøde samtidig i kapellet, hvis det kan lade sig gøre.
Der er ingen tidsbegrænsning på besøget, men efter cirka 1 time er det hensigtsmæssigt at afdøde overføres til kølerummet igen.
Kapelpersonalet henstiller til, at pårørende kommer i kapellets åbningstid efter nærmere aftale.
Kapelassistenten fortæller altid pårørende om eventuelle forandringer, inden de ser afdøde.
Afdøde forandrer sig ikke meget, efter døden er indtrådt. Huden kan blive mere glat og bleg, men der sker ikke store forandringer de første 3-5 dage efter dødsfaldet.
Faktorer som medicin, sygdom og lignende kan dog være årsag til, at forandringen begynder hurtigere.
Hvis der undtagelsesvist er udtalte forandringer, kan kapelassistenten fraråde, at pårørende ser afdøde.
Afdøde kan i langt de fleste tilfælde ses efter en obduktion. Man kan som regel ikke se noget efter indgrebet, og når afdøde er iklædt eget tøj/ligtøj og lagt i kiste, kan indgrebet for det meste skjules helt.
Ønsker pårørende at bruge en bedemand, er det bedemanden, der afhenter dødsattesten.
Ønsker pårørende ikke at bruge en bedemand, skal dødsattesten hentes i kapellet senest 2 hverdage efter dødsfaldet og afleveres til sognekontoret, hvor afdøde har hørt til (bopæl bestemmer sogn).
Var afdøde ikke medlem af Folkekirken, gælder ovenstående også.
Kordegnen udfylder en dødserklæring, som pårørende får til brug for bisættelse/begravelse.
Der er meget få begrænsninger i forhold til, hvad der må kommes i en kiste. Dog skal afdøde ligge etisk rigtigt i kisten (på ryggen/siden), og genstande bør være af en sådan karaktér, at afdøde ikke dækkes helt.
Ved kremering af afdøde må der ikke komme lukkede flasker, dåser eller lignende i kisten. De kan åbnes og stilles oprejst i kisten.
Deodoranter og andre gasfyldige beholdere samt genstande, der indeholder batterier er forbudt både i forbindelse med kremering af afdøde og ved begravelse.
Ønsker pårørende at afspille musik, skal det tages med. Der findes ingen begrænsning på, hvilken slags musik der må afspilles.
I kapelsalen er der også et orgel, som frit kan bruges.
Alle værdigenstande skal afleveres til skifteretten. Den eneste undtagelse er, at pårørende kan ønske, at værdigenstande følger afdøde, fx en vielsesring.
Ønsket om at værdigenstande skal følge afdøde, kan afgives på afdelingen eller ved henvendelse til kapellet.
Kontakt
Kapellet i Viborg
Hverdage fra kl. 7.00-14.00: Tlf. 78 44 23 18 Hverdage fra kl. 15.00-7.00 samt weekender og helligdage: Tlf. 78 44 00 00
Kapellet i Silkeborg
Hverdage fra kl. 7.00-14.00: Tlf. 78 41 50 40 Hverdage fra kl. 15.00-7.00 samt weekender og helligdage: Tlf. 78 41 65 23
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/718234
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.