Fordi du skal have kontrast til undersøgelsen, skal du have taget blodprøve senest 3 dage før undersøgelsen. Blodprøven må maks. være 7 dage gammel til undersøgelsen.
Har du fået metal indopereret i kroppen, fx pacemaker eller andre fremmedlegemer, er det vigtigt, at du gør personalet opmærksom på det før undersøgelsen. Det kan nemlig have indflydelse på, om undersøgelsen kan gennemføres.
Hvis du har brug for smertestillende eller beroligende medicin på grund af smerter eller klaustrofobi, skal du kontakte den læge eller afdeling, som har henvist dig til undersøgelsen.
Hvis du er gravid/mulig gravid, skal du kontakte afdelingen før undersøgelsen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På undersøgelsesdagen
Inden du skal skannes, skal du fjerne alle løse metalgenstande, fx:
Blodsukkermåler
Briller
Hårnåle
Høreapparat
Lighter
Magnetkort
Mobiltelefon
Nikotin- og hormonplaster
Nøgler
Smykker
Tøj med metal (BH, bælter, lynlåse m.v.)
Du må gerne have tøj på, der er lavet af bomuld, hvis det ikke har lynlås eller andre dele af metal.
Du skal tage din pumpe, sensor, sender og/eller blodsukkerapparat af, inden du går ind i undersøgelsesrummet. Magnetfelterne og/eller røntgenstråling i umiddelbar nærhed af udstyr til diabetes, kan gøre dine enheder defekte eller skade den del af pumpen, der regulerer insulinafgivelsen.
Giv personalet besked, hvis du har udstyr til diabetes på dig.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen består af 2 dele – en ultralydsskanning og en MR-skanning.
Du starter med en ultralydsskanning, hvor du skal sidde eller ligge på et leje.
Du får vandig gel på huden, og lægen ultralydsskanner for at finde det sted, hvor kontrasten skal sprøjtes ind. Når lægen lægger kontrasten, føres en tynd nål ind i området, og der sprøjtes kontrast ind. Herefter får du et plaster på, og du er nu klar til MR-skanningen.
Kontrasten vil spænde, men forsvinder i løbet af 1 døgn.
Til MR-skanningen skal du ligge på et leje, der føres ind i skanneren. Skannerrøret er åbent i begge ender, og der er gode lys- og ventilationsforhold.
Undersøgelsen består af flere mindre billedserier af 1-4 minutters varighed afbrudt af korte pauser.
Du kan høre en række høje bankelyde under undersøgelsen, og du får derfor høreværn på. Du har mulighed for at høre musik.
Undersøgelsen varer cirka 1 time.
Risici og bivirkninger
Der er normalt næsten intet ubehag ved undersøgelsen. I enkelte tilfælde kan der opstå en smule rødme som reaktion på indsprøjtningen. Det forsvinder hurtigt igen.
I meget sjældne tilfælde kan der opstå betændelse i leddet efter indsprøjtningen. Hvis der kommer smerter, rødme eller hævelse af leddet de første dage efter undersøgelsen, skal du straks kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Efter undersøgelsen
Leddet kan føles ustabilt efter undersøgelsen, og det er derfor vigtigt, at du holder det i ro resten af dagen. Du skal undgå fysisk arbejde, og vi fraråder, at du cykler eller kører bil.
Videre forløb
Du får svar på undersøgelsen af den læge eller afdeling, der har henvist dig.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.