Cirka hver 5. borger i Danmark er forstoppet, men mange flere har oplevet pludselig opstået og forbigående forstoppelse, fx ved graviditet, efter at være sengeliggende i flere dage eller på grund af medicin.
Det rammer folk i alle aldre, men ofte løser det sig af sig selv ved behandling, eller ved at komme i gang med bevægelse igen.
Kronisk betyder, at det ikke er forbigående. Kronisk forstoppelse er ofte noget, der kommer snigende. Mange oplever lette symptomer i starten, som langsomt bliver mere generende.
Hos nogle er det konsistensen af afføringen, der er belastende. Når afføringen for eksempel er så hård, at den ikke kommer ud. Det kan også være, at der kommer tynd afføring nu og her, men derfor kan man stadig være kronisk forstoppet. Andre oplever, at det er mavesmerter og oppustethed, der er mest belastende.
Kronisk forstoppelse går ofte ikke over, og du må lære at leve med det. Heldigvis kan det behandles, men behandlingen hjælper kun, så længe du følger den.
Der er flere ting, der kan føre til forstoppelse:
- Mangel på væske
- Mangel på fibre, fx fra grøntsager eller fuldkornsprodukter
- Mangel på bevægelse
- Medicin
- Morfin og morfinlignende medicin er de største skurke, men meget andet medicin kan også føre til forstoppelse, fx antidepressiv medicin.
- Nogle sygdomme, herunder diabetes, Parkinsons sygdom, for højt stofskifte, bindevævslidelser og rygmarvsskader
Følgende er eksempler på kilder, der ofte fører til forstoppelse eller at forstoppelsen bliver værre:
- Menstruationscyklus
- Rejser i bil, bus og fly
- Højtider, hvor du måske spiser meget og anderledes, fx jul og påske