Cordarone kan forebygge, behandle eller regulere hjerterytmeforstyrrelser, der kommer fra hjertets forkamre og fra hjertets hovedkamre.
Cordarone er en effektiv medicinsk behandling til hjerterytmeforstyrrelser, men da det kan have nogle bivirkninger, skal du følges i Hjerteklinikken til regelmæssig kontrol.
Forbered dig til behandlingen
Du får taget blodprøver og hjertediagram, inden du starter med medicinen.
Om behandlingen
Cordarone er med til at sikre, at din hjerterytme fortsætter med at slå i den normale rytme, eller at den uregelmæssige rytme bliver normal igen.
Medicinen kan også sænke din puls, når du har uregelmæssig hjerterytme, hvilket minimerer det ubehag, du har.
Der går typisk 1-2 måneder fra du begynder behandlingen til der er fuld effekt.
Normalt starter du med en større dosis i begyndelsen for så at gå over til en mindre dosis – også kaldet vedligeholdelsesdosis.
Når du starter med Cordarone, skal du have taget blodprøver og hjertediagram efter 1 og 3 måneder. Herefter er det hver 6. måned.
Det foregår enten ved kontroller på hospitalet eller ved telefonisk kontakt, hvor du får på blodprøverne.
Sådan virker medicinen
Medicinen virker ved at stabilisere de elektriske signaler i hjertet, så hjertets rytme bliver normal.
Virkningen sætter langsomt ind, og du kan derfor først regne med fuld virkning efter nogle ugers brug.
Når du stopper med behandlingen, klinger virkningen langsomt af. Du går derfor til kontrol af dit stofskifte i op til 2 år, efter du er stoppet med behandlingen.
Risici og bivirkninger
Langt de fleste tåler Cordarone særdeles godt, men der kan opstå bivirkninger.
I starten af behandlingen kan du opleve kvalme og hovedpine. Det forsvinder næsten altid efter lidt tid.
Rysten på hænder, søvnforstyrrelser, svimmelhed og ændret smag ses også som en bivirkning, der forsvinder efter behandlingen er stoppet.
Du kan også opleve muskelsvaghed og fordøjelsesbesvær.
Kontakt os, hvis du oplever nogle af bivirkningerne, da vi kan vejlede dig i forhold til, om der er noget du selv kan gøre for at minimere bivirkningerne eller helt får dem til at forsvinde.
Ofte bliver bivirkningerne mindre ved at sætte dosis ned.
Når du tager Cordarone, bliver du følsom over for sollys. Du kan derfor let blive solskoldet.
Derfor er en god idé at bruge solcreme med høj solfaktor og/eller hat og trøjer med lange ærmer for at beskytte sig mod solens stråler.
Cordarone kan påvirke skjoldbruskkirtlens hormonproduktion, der regulerer dit stofskifte, så stofskiftet enten bliver for lavt eller for højt.
Ændringer i stofskiftet ses hos 5-10 procent af patienterne og kan behandles medicinsk.
Hvis der sker ændringer i stofskiftet, bliver det oftest for højt. Så vil du opleve øget svedtendens, uro, træthed, vægttab og kuldefornemmelse.
Det er almindeligt at øjnene kan opleves mere tørre, når du er i behandling.
Hvis dit syn ændrer sig, skal du selv tage kontakt til en øjenlæge. Der kræves ingen henvisning.
Din lungefunktion kan blive påvirket og give tør generende hoste samt åndenød. Du skal derfor ved selv lettere forværring kontakte Hjerteklinikken.
Vær opmærksom på
Du skal kontakte Hjerteklinikken, hvis du ønsker at stoppe din behandling. Vi aftaler sammen, hvordan du skal forholde dig.
Hvis du både får Cordarone og Marevan, skal du være opmærksom på, at INR-værdierne bliver påvirket i begyndelsen af behandlingen med Cordarone og når du eventuelt igen skal stoppe med behandlingen.
Vi fortæller dig, hvor ofte dine INR-værdier skal kontrolleres hos din egen læge i starten af behandlingen.
Ring til hjerteklinikken, hvis din medicin slipper op inden dit næste besøg i klinikken. Din egen læge kan ikke udskrive recept på medicinen.
Du skal undgå grapejuice, da det nedsætter virkningen af medicinen.
Videre forløb
I blodprøven kontrollerer vi din leverfunktion og dit stofskifte, og vi ser efter, om du har normal hjerterytme på dit hjertekardiogram.
Det står i dit indkaldelsesbrev, om du både skal have taget blodprøver og hjertekardiogram, eller kun have taget blodprøver.
Du kan selv bestille tid til blodprøver med MitID på www.booking.rm.dk.
Ring til Hjerteklinikken, hvis du mærker uregelmæssig hjerterytme, selv om du får medicin, eller har bivirkninger til din behandling.
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1335527
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.