Det er vigtigt at være opmærksom på, at selve uheldet, smerterne og indlæggelsen medfører en stor omvæltning i barnets og hele familiens hverdag.
Barnet skal forberedes så godt på, hvad der skal ske, som det er muligt i forhold til barnets alder. Det kan vi gøre sammen med jer som forældre ved at fortælle og eventuelt vise, hvad der skal ske.
Børn reagerer meget forskelligt på situationen, men vi ser ofte at barnet:
- Fysisk går tilbage i udviklingen.
- Bliver trodsigt og vred – specielt på dem, barnet føler sig mest tryg ved, nemlig forældrene.
- Klamrer sig til sine forældre, og vil ikke lade dem ude af syne.
- Udvikler sig meget sprogligt, da der er voksenkontakt hele tiden.
Selvom det er en svær situation for barnet og familien, har barnet brug for, at personalet og forældrene sætter grænser og overholder aftaler.
Efter udskrivelsen kan der komme en periode, hvor nogle børn vil hænge på forældrene, virke pylrede og have let til vrede. Der kan også komme spise- eller søvnforstyrrelser og forbigående urenlighed.
Vi anbefaler, at I som forældre prøver at tage det roligt, og viser kærlighed og overbærenhed. Barnet har brug for at føle sig tryg og ønsker, at alt er ved det gamle.
Mange børn har brug for at tale om oplevelsen af både uheldet og forløbet på hospitalet. Det hjælper at tale om det. For nogle børn kan det være en god idé at lade barnet tegne og lege forløbet igennem – gerne mange gange.
Selve opholdet på hospitalet kan for nogle være en voldsom oplevelse, og det kan hjælpe barnet at få afreageret på de oplevelser, han eller hun har haft på hospitalet. Snak med barnet om det.
I er meget velkomne til at besøge afdelingen efter udskrivelsen. Ring eventuelt for at høre, hvornår jeres kontaktsygeplejerske er på arbejde.