Hvis dit barn har en kronisk lidelse og skal indlægges, følges på hospitalet med jævne mellemrum eller har særlige behov ved sygdom, er der mulighed for at få kompensation for den løn, du ikke oparbejder, fordi du varetager dit barns behov.
Orlov under og efter udskrivelse
Når jeres barn indlægges med nyopdaget diabetes, er der behov for, at én af forældrene er med under hele indlæggelsen og efterfølgende tager orlov fra arbejde.
Længden af orlov afhænger af barnets alder.
Der er behov for, at begge forældre er i afdelingen under dele af indlæggelsen og deltager i den nødvendige oplæring i behandlingen af diabetes.
Vi anbefaler, at den ene forælder får orlov og den anden forælder får kompensation for tabt arbejdsfortjeneste i 5 dage, så begge forældre kan deltage i undervisningen hos Børn og Unge.
Vær opmærksom på, at der kan være en overenskomstmæssig mulighed for fuld løn under barnets indlæggelse. Spørg din fagforening, hvad din overenskomst giver af muligheder.
Hvis du får fuld løn under barnets indlæggelse, kan du ikke få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.
Ved opfølgende aftaler på hospitalet
Det er også muligt at søge kompensation for den løn, du ikke oparbejder, når du ledsager dit barn til opfølgende kontroller for en kronisk lidelse.
Det er en forudsætning, at fraværet er mere end 3 hele arbejdsdage om året.
For et barn med nyopdaget diabetes er der typisk 6 kontroller det første år efter, at diagnosen er stillet. Herefter er der oftest behov for cirka 4 kontroller årligt.
Det er kun den ene forælder, der kan få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste til aftaler uden indlæggelse. Begge forældre må meget gerne deltage, men kommunen bevilliger kun kompensation til den ene forælder.
Hvis I er skilt, er det fortsat kun den ene forælder, der kan få kompensation.
Ved sygdom
Hvis barnet bliver syg med høj feber, kvalme, opkastning eller diarré, hvor behandlingen af diabetes påvirkes, er det nødvendigt, at den ene forælder passer barnet i hjemmet.
I disse sygdomssituationer er det nødvendigt at kontrollere blodsukre/blodketoner med 2-3 timers mellemrum og justere behandlingen af diabetes ud fra dette. Jeres barns blodsukker kan være svære at regulere, når han/hun ikke indtager den sædvanlige mængde mad.
Det kan være svært for andre, fx bedsteforældre, at passe et sygt barn med diabetes, selvom de fint kan hjælpe med behandlingen, når barnet er rask.
De ekstra sygedage, som forældrene derfor må tage, kan dækkes via kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.