Mælk og mælkeprodukter
Brug sødmælk og fløde i stedet for vand, kogevand og bouillon, fx i havregrød, øllebrød, sovs, kartoffelmos osv.
Drik gerne mælk til og imellem måltiderne.
Syrnede mælkeprodukter eventuelt tilsat lidt fløde, creme fraiche eller græsk yoghurt kan serveres som mellemmåltid eventuelt med frugtgrød/kompot eller snittede grønsager.
Den "flydende mad" kan godt erstatte et almindeligt måltid.
Ost
Brug ost i alle varianter og i rigelig mængde.
Brug ost som pålæg, dessert eller smeltet over kød- og fiskeretter, eller spis et par ostebjælker eventuelt til en kiks eller lidt frugt. Kom også gerne ost i sovsen, farsretter, gratin, omelet, brød osv.
Æg
Barnet må gerne spise et blødkogt æg, en lille omelet eller spejlæg.
Æggeblommer kan tilsættes som jævnemiddel i sovs og supper. Desuden kan æggeblommer røres i kartoffelmos, farsretter og øllebrød.
Rør æggeblommerne med sukker og vanilje, og vend i flødeskum. Det kan serveres sammen med frugt, kompot eller bagværk.
Hvis du bruger æg i retter, som ikke opvarmes, fx koldskål, fromage og hjemmelavet is, anbefaler vi, at du bruger pasteuriserede æg.
Flødeis
Bland fløde og is til softice. Henkogt frugt, pandekager eller vafler kan spises til. Brug is i milkshake sammen med frugt eller bær eller i varm kakao.
Kød og fisk
Tilbered efter smag og appetit, fx hakket eller tilberedt som farsret. Servér eventuelt rigeligt med sovs. Sovsen skal gerne indeholde fedtstof, sødmælk eller fløde.
Brug varm leverpostej, makrel med mayonnaise, torskerogn med remoulade som pålæg.
Smør, margarine, fedt og olie
Spar ikke på smøret, margarinen eller olien, så længe det ikke går ud over lysten til at spise.
Nødder, mandler og tørret frugt
Kan spises som slik eventuelt blandet med tørret frugt som rosiner, dadler, abrikoser, svesker eller figner (figenstænger).
Nødder, mandler frarådes til børn under 3 år.
Børn under 3 år bør ikke spise mere end cirka 50 gram rosiner om ugen, mens større børn kan spise flere rosiner.
Chips
Spises eventuelt med dip.
Avocado og oliven
Spises eventuelt som mellemmåltider.
Ernæringsdrikke
For at øge energi- og proteinindtaget kan kosten suppleres med kliniske ernæringsprodukter også kaldet energi- og proteindrikke. Der findes mange varianter. Snak med sygeplejersken eller diætisten om at finde den rette.