Tidligt hjemmeophold betyder, at den sidste tid, hvor barnet fortsat får sondemad, foregår i jeres eget hjem.
I er hjemme i vante omgivelser med jeres barn i den periode, hvor barnet skal overgå fra sondemad til at spise al sin mad selv og trives med det. Det er en periode, der kræver tid og tålmodighed fra jeres side, og samtidig en periode, hvor I lærer jeres barn godt at kende, og føler jer mere som en familie.
I skal være helt fortrolige med jeres barn, og have været sammen med barnet i nogle døgn på et familieværelse, hvor I selv har passet barnet og haft ansvaret, inden I kan komme på tidligt hjemmeophold.
I skal være fortrolige med selv at give barnet mad, fordi I også selv skal give sondemad derhjemme.
Barnet er udskrevet under hjemmebehandling, men følges ambulant, så der under hjemmebehandlingen er tæt kontakt med personalet på afdelingen. Det foregår ved, at I kommer ind på afdelingen, via videokontakt eller en kombination. Det vurderer vi sammen med jer.
Som regel har vi kontakt cirka 2 gange om ugen, og det planlægges fortrinsvis sådan, at I ser eller møder en af jeres kontaktsygeplejersker.
Nogle kontroller kan eventuelt planlægges til at foregå om aftenen, hvis det passer ind i jeres rutiner. Vi aftaler og justerer jeres barns madplan løbende til kontrollerne.
Enkelte børn skal under tidligt hjemmeophold møde op til øjenlæge og blodprøvekontrol.
Vi afsætter cirka en halv til en hel time ved hver sygeplejekontakt, så der er god tid til at få talt om jeres oplevelser af at være i gang med tidligt hjemmeophold og eventuelle problematikker. Tidspunktet for kontakt aftaler vi fra gang til gang.
Når barnet udskrives til hjemmebehandling, bliver det undersøgt af en børnelæge og igen ved afslutning af hjemmebehandlingen. Der er altid mulighed for ekstra kontakt eller fremmøde ved behov.
I får udleveret diverse hjælpemidler fra afdelingen i forbindelse med tidligt hjemmeophold, fx sprøjter og sonder. I skal dog selv leje en brystpumpe på apoteket eller i en babybutik.