Dupuytrens kontraktur er en kronisk bindevævssygdom, der kan medføre, at fingrene ikke kan rettes ud på grund af hårde strengdannelser i håndfladen og nogle gange ud på selve fingeren.
Sygdommen udvikler sig i langsomt over en længere periode. Ofte begynder det med mærkbare hårde strenge, der løber i fingrenes retning. Der kan ses og mærkes små knudedannelser sammen med strengene. I sygdommens tidlige stadie, er man ofte ikke generet i væsentlig grad, men efterhånden som fingeren ikke længere kan strækkes ud, kan det give praktiske gener i hverdagen. Sygdommen ligger i underhuden og ikke i senerne. Det er typisk lillefinger og ringfinger, der rammes først, men det kan ramme alle fingrene.
Dupuytren kontraktur er en arvelig medfødt lidelse, der oftest viser sig i 50-60 års alderen. Omkring hver femte mand i Skandinavien over 65 år rammes af Dupuytren kontraktur. Kvinder rammes i mindre grad.
Tilstanden er ofte smertefri, men man kan være generet af "stive" fingre, der hele tiden kommer i vejen. Eksempler på dette kan være daglige gøremål som: at tørre bordet med en klud, at vaske ansigtet uden at få fingeren i øjet eller næsen, eller arbejde med værktøj. Mange føler det er akavet, når de skal hilse på nogen eller give hånd. For nogen kan det også være svært at køre bil, ligesom det kan være svært at spille på instrumenter eller taste på et tastatur.
Tilstanden er opkaldt efter den franske kirurg Baron Dupuytren, der beskrev sygdommen i 1832. Kuskefingre er den danske betegnelse for Dupuytren kontraktur, men kaldes også i folkemunde "vikingesyge" fordi den er meget mere almindelig i Nordeuropa end i resten af verden.
Der findes ingen helbredende behandling for Dypuytren kontraktur, men man kan forsøge at holde tilstanden nede. Nålebehandling tilbydes, når der er en krumning af fingerleddene på 20 grader og derover i grundled og/eller mellemled, og patienten føler sig generet heraf.
Vær opmærksom på
Vi undersøger din hånd og tilbyder nålebehandling samme dag.
Inden du møder til den aftalte tid, skal du læse og følge denne vejledning. Manglende forberedelse kan medføre aflysning af din behandling.
Forbered dig til behandlingen
Kontakt Klinik for Håndkirurgi, hvis du i ugen op til operationen:
Bliver syg
Får feber
Er forkølet
Har influenza
Der må ikke være sår på den hånd, der skal behandles, da det øger risikoen for infektion. Hvis du møder op med et sår på den hånd, du ønsker behandlet, udskyder vi behandlingen.
Da du kun får en lokalbedøvelse i det område, hvor du skal behandles, skal du ikke være fastende. Du må derfor spise og drikke, som du plejer.
Hvis du er i blodfortyndende behandling med Marevan eller Marcoumar, skal du have taget en blodprøve (INR) hos din egen læge cirka 10 dage før behandlingen.
Er INR imellem 2,0 og 3,0, skal du ikke foretage dig mere.
Hvis INR-værdien er over 3,0, skal du få din egen læge til at hjælpe med at nedsætte dosis af Marevan eller Marcoumar, så INR når ned i niveau inden nålebehandlingen.
Du må gerne tage vanlig hjertemagnyl, plavix eller andre blodfortyndende præparater.
Der vil normalt ikke være smerter efter behandlingen, men får du brug for smertestillende medicin, kan det som regel klares med almindelig håndkøbsmedicin.
Hvis du oplever smerter, anbefaler vi, at du tager 2 stk. paracetamol 500 mg fordelt over 4 gange i døgnet samt eventuelt også 1 stk. ibuprofen 400 mg 3 gange i døgnet.
Vær opmærksom på, om du kan tåle den smertestillende medicin.
Du skal tage et bad om morgenen, inden du møder. Før badet skal du rense dine negle og fjerne eventuel neglelak.
Vi anbefaler, at du ikke har kunstige negle eller lignende på til behandlingen.
Du skal fjerne dine fingerringe, inden du kommer til behandlingen.
Du skal sørge for at have tøj på, hvor der er plads til en eventuel mindre forbinding omkring hånden.
Du er klar til at komme hjem, så snart behandlingen er færdig.
Om behandlingen
Du scanner dit sygesikringskort ved den stander, der står i Ortopædkirurgisk Klinik - A2. Herefter tager du plads i venteværelset.
Personalet henter dig, når det bliver din tur. Vi tilstræber, at din ventetid bliver så kort som mulig.
Du får en lokalbedøvelse, hvor vi med en tynd nål overskærer den strengformede fortykkelse, der ligger lige under huden.
Lokalbedøvelsen svier og spænder, når den sprøjtes ind, men ubehaget er kun kortvarigt.
Det kan være nødvendigt at lokalbedøve flere steder på strengen. Herefter strækker vi fingeren ud.
Får du ondt i forbindelse med udstrækningen af fingeren, kan vi anlægge en bedøvelse af hele den behandlede finger, så udretningen ikke gør ondt.
Lokalbedøvelsen varer i 2-4 timer. Når den er klinget af, kan du bruge din hånd igen.
Efter udretningen vurderer vi behovet for en strækkeskinne til den behandlede finger. Denne skinne kan du bruge om natten de næste 4 måneder.
Umiddelbart efter behandling bør fingrene bevæges ved at bøje og strække dem.
Vi informerer dig om behandlingen, og om hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem.
Vi udleverer plaster og kontaktkort med telefonnummer.
Formålet med behandlingen er at få rettet fingrene helt eller delvist ud.
Du kan ikke forvente, at knuderne i hånden forsvinder helt, men de generer ofte ikke efterfølgende, når de er frigjort fra strengen.
Hvis resultatet ikke er tilfredsstillende, kan der laves en efterbehandling. Dette er dog først muligt, når du ikke længere har gener i din hånd.
Det er almindeligt, at behandlingen må gentages med måneders ellers års mellemrum, hvis bindevævet kommer igen.
Efter nålebehandling kan der opstå nogle gener, der oftest forsvinder i løbet af 1-2 uger.
Hyppige gener:
Blødning, ømhed samt blå mærker i det område, der er behandlet.
Kløe i hånden.
Smerter og hævelse i hånden – specielt hvis fingerleddene er meget bøjede, eller hvis der kommer et sår i forbindelse med udretning af fingrene.
Sjældne komplikationer (forekommer hos mindre end 1 procent):
Seneskade og ledbåndsskade: Hvis en bøjesene bliver brudt, vil det kræve operation og efterfølgende træning ved en ergoterapeut.
Nerveskade, der kan medføre varige føleforstyrrelser eller smerter i den behandlende finger.
Karskade, som viser sig ved kolde fingre.
Allergiske reaktioner, som viser sig ved pludselig utilpashed og vejrtrækningsbesvær. En sådan reaktion vil vise sig i den tid, du opholder dig på hospitalet.
Infektion: Tegn på infektion i såret viser sig ved rødme, hævelse, dunkende smerter omkring det behandlende område og feber.
Når du kommer hjem
Lokalbedøvelsen virker i 2-4 timer. Herefter kan du få smerter.
Du kan tage smertestillende medicin, der dækker dig hele døgnet, eller du kan tage det ved behov. Det kan du gøre, så længe du har ondt.
Vær opmærksom på, om du kan tåle medicinen.
Hvis du får et sår i forbindelse med din behandling, er det vigtigt, at du holder hånden over hjertehøjde det første døgn efter behandlingen for at minimere blødning, hævelse og smerter i hånden. Herefter bruger du din hånd igen indenfor smertegrænsen.
Undgå tunge løft de første 4-6 uger efter behandling.
Hvis du skal på ferie til udlandet, anbefaler vi, at der går cirka 14 dage fra du er behandlet, til du tager afsted.
Du får plaster over såret. Plastret skal holdes rent og tørt for at undgå infektion. Bliver det vådt, bløder igennem eller giver en kraftig lugt, skal det skiftes.
Hvis du har fået et sår i forbindelse med udretning, skal du bruge plaster, indtil såret er fuldstændig helet op. Du kan selv skifte plasteret, eller du kan få hjælp via hjemmeplejen eller din egen læge. Du kan også få skiftet forbindingen i Klinik for Håndkirurgi.
Hvis der er anlagt en håndforbinding på grund af blødning, kan den fjernes samme aften.
Hvis der ikke er opstået sår efter udretningen, kan du tage plasteret af næste dag.
Du må gerne gå i bad, men plastret må ikke blive vådt. Du skal pakke hånden ind i en plastikpose og lukke til med en elastik.
Du må ikke tage karbad, gå i svømmehal eller lignende før såret er fuldstændig helet op.
Hvis der opstår problemer efter behandlingen, skal du kontakte Klinik for Håndkirurgi. Vi kan kontaktes på hverdage fra kl. 9.00-13.00. Efter kl. 13.00 skal du kontakte egen læge/vagtlæge.
Du skal kontakte din egen læge eller vagtlæge, hvis:
Plastret bliver vådt, gennemblødt eller snavset, og du ikke selv kan skifte det.
Der er tegn på infektion i form af rødme, hævelse, dunkende smerter omkring såret, tiltagende sivning fra såret og/eller feber (tegn på infektion vil typisk opstå 3-4 dage efter behandlingen).
Du får føleforstyrrelser eller farven på fingeren/fingrene ændrer sig.
Ved pludselige problemer med at bøje den behandlende finger.
Der opstår meget hævelse.
Smerterne ikke kan afhjælpes med den aftalte medicin.
Har du været ved læge eller vagtlæge, skal du kontakte Klinik for Håndkirurgi den næste hverdag i åbningstiden.
Vi behandler oftest en finger af gangen, hvilket betyder at du må køre bil efter behandlingen.
Skal du have behandlet flere fingre, og du er i tvivl om, hvorvidt du kan køre bil, er du selvfølgelig velkommen til at tage en pårørende med, der kan køre dig hjem.
Generelt gælder det, at du først må køre bil, når det er forsvarligt i henhold til færdselsloven. Det vil sige, at du skal have fuld kontrol over gearskifte og kunne udføre en katastrofeopbremsning.
Videre forløb
Du skal selv foretage udstrækning af fingrene efter behandlingen. Træk i din finger – gerne bagud, mod et bord, en væg eller lignende. Det skal du gøre flere gange om dagen.
Har du fået et sår i forbindelse med udretningen, er det vigtigt, at du fortsat strækker ud i fingeren, selvom du mærker at såret går op. Såret heler på trods af udstrækningen.
Hvis din hånd hæver, skal du lave følgende øvelse:
Bøj og stræk fingrene helt i roligt tempo 10-20 gange.
Gentag øvelsen hver time i dagstid.
Fortsæt med øvelsen indtil hævelsen forsvinder.
Det kan tage 1-2 uger, før hævelsen er blevet mindre.
Afhængigt af hvor belastende dit arbejde er for hænderne, kan du tage på arbejde igen dagen efter behandlingen.
Har du fået et åbent sår i forbindelse med behandlingen, skal det være dækket med plaster, indtil det er fuldstændig helet op.
Hvis du har et arbejde, hvor du ikke må møde op med et eventuelt åbent sår, eller ikke kan holde såret rent med plaster, må du være sygemeldt indtil såret er helet.
Kontakt
Hvis der opstår problemer efter behandlingen, skal du kontakte Klinik for Håndkirurgi indenfor vores åbningstid. Udenfor åbningstiden skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Har du været ved læge eller vagtlæge, skal du kontakte Klinik for Håndkirurgi den næste hverdag i åbningstiden.
Tlf. 78 41 63 70 Telefontid på hverdage fra kl. 9.00-13.00
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1414403
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.