Henvises du af din læge til nedtrapning, tilbydes du et forløb, der passer til dig. Her bliver du fulgt af en læge og en sygeplejerske.
Om forløbet
Din første samtale er med en læge og en sygeplejerske, der begge er specialiseret i kroniske smerter og nedtrapning af medicin. Sammen med dig aftaler vi, hvilket forløb du kan blive tilbudt baseret på din sygehistorie og din medicin. Vi anbefaler, at du tager en pårørende med til samtalen, hvis du har mulighed for det.
Vi laver i fællesskab en nedtrapningsplan, hvor du bestemmer tempoet, og hvor du bliver støttet og vejledt undervejs. Du bliver tilknyttet en sygeplejerske, som er din primære kontaktperson, mens du kommer i klinikken. Aftalerne med din kontaktperson er primært telefoniske/virtuelle.
For at få gavn af nedtrapningsforløbet, er det vigtigt, at du deltager aktivt og er motiveret for at arbejde med håndtering af dit liv med smerter.
Inden din første samtale bliver du bedt om at udfylde et spørgeskema, som vi bruger ved din første mødegang i klinikken. Efter din første samtale bliver du bedt om at udfylde endnu et spørgeskema, som vi bruger i dit behandlingsforløb.
Derfor er det vigtigt, at nedtrapningsplanen passer til dig og justeres i forhold til hvilke begivenheder, der er i dit liv og dine eventuelle smerter.
Når man har taget stærkt smertestillende medicin i mere end få uger, reagerer kroppen på, at dosis sættes ned. Kroppen reagerer med abstinenssymptomer.
Listen for abstinenser er lang, og det er meget individuelt, hvordan det opleves. Det kan for eksempel være tiltagende smerter, influenzalignede symptomer, uro, rastløshed, kvalme, hovedpine m.fl.
Nedtrapning er en svær periode for de fleste. Derfor tilbyder vi tæt støtte og kyndig vejledning undervejs, så det bliver så godt som muligt.
Effekten af stræk smertestillende medicin falder over tid og kroppen har brug for mere og mere. Jo højere dosis du tager, jo flere bivirkninger kan du opleve.
Der er ingen videnskabelige studier, der kan vise en positiv langtidseffekt af smertestillende medicin på smerter.
Brugen af stærkt smertestillende medicin er forbundet med en række bivirkninger, som ligner de følger, der ses ved kroniske smerter.
Kroniske smerter:
Øget træthed
Mindre energi
Nedsat hukommelse
Nedsat koncentration
Nedsat humør
Nedat sexlyst
Langvarig opiodbehandling:
Øgede smerter
Øget træthed
Mindre energi
Nedsat hukommelse
Nedsat koncentration
Nedsat humør
Nedat sexlyst
Det er meget individuelt, hvad der hjælper for den enkelte. Nogle går tur, andre hører musik osv.
I nedtrapningsforløbet hjælper vi dig med at se nye muligheder og lave nye strategier til at håndtere din smerte.
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1490000
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.