Børn og Unge Sengeafsnit 6
Dit forløb hos os
Barnets/den unges team
Hvert barn/den unge er tilknyttet et team. Teamet består af en fysioterapeut, en ergoterapeut, en neuropædagog samt sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.
Teamet har det overordnede ansvar og koordinerer patientforløbet. Det er ikke ensbetydende med, at det altid er et teammedlem, der er hos barnet/den unge.
Henvend jer til jeres barns/den unges team, hvis I har spørgsmål til jeres behandlingen. Det er også medlemmer fra teamet, der deltager i forældremøder, mens jeres barn/den unge er indlagt hos os.
Læger
Lægen har det overordnede behandlingsansvar og står for den medicinske behandling af patienterne på Hammel Neurocenter. Vi bruger de nyeste videnskabelige metoder.
Lægen orienterer jer løbende om barnets/den unges behandling.
Henvend jer til personalet på afsnittet, hvis I har behov for en ekstra samtale med en af lægerne.
Neuropsykologen
Vores neuropsykolog laver en neuropsykologisk undersøgelse og/eller neuropsykologisk vurdering af det hjerneskadede barn/den unge, og deltager i det tværfaglige samarbejde omkring barnets/den unges neurorehabilitering.
Neuropsykologen tilbyder jer en samtale for at give information om hjerneskadens betydning i forhold til de kognitive, sociale og emotionelle funktioner.
I bliver også tilbudt en samtale for jer som forældre og eventuelle søskende i forhold til at håndtere svære følelser og en ændret dagligdag.
Hvis I som forældre har behov for samtaler med en psykolog, kan I få en henvisning gennem jeres egen læge. Med henvisningen kan I få dækket nogle af de økonomiske omkostninger.
Socialrådgiver
Afsnittets socialrådgiver har til opgave at rådgive og vejlede forældre om støttemuligheder samt at fremsende relevante ansøgninger til bopælskommunen i samarbejde med forældrene.
Som hovedregel er der behov for ansøgning om tabt arbejdsfortjeneste til en eller i særlige tilfælde begge forældre, så I har mulighed for at være til stede under barnets/den unges indlæggelse.
Herudover er der behov for ansøgning om refundering af merudgifter i forbindelse med barnets/den unges ophold hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Merudgifter kan for eksempel være transportudgifter, udgifter til overnatning eller merudgifter til kost under opholdet.
Socialrådgiveren kan kontaktes gennem personalet på afsnittet.
Logopæd/talepædagog
Efter en erhvervet hjerneskade, kan der være tale- eller sprogforstyrrelser. Her bliver talepædagogens vurdering og indsats vigtig. Forstyrrelserne kan være komplekse, og kan være af både kommunikativ, sproglig, stemme- og/eller talemæssig karaktér.
Talepædagogen undersøger forstyrrelserne og vurderer, om der er behov for træning. Jeres barn/den unge kan få tilbudt træning efter vurdering af behov og kræfter, og/eller få tilbudt afprøvning af alternative hjælpemidler efter behov og kompetence.
Den talepædagogiske indsats indrettes efter barnets/den unges vågenhed og øvrige kognitive færdigheder og udfordringer.
Træningen med talepædagogen kan variere over indlæggelsesforløbet og kan være direkte med barnet/den unge eller indirekte gennem barnets/den unges team.
Neurorehabilitering af kommunikation, sprog og tale er vigtig, da det er fundamentalt for os alle at kunne interagere med omverden.
Målet med den talepædagogiske træning er at øge kvaliteten i kommunikationen.
Der gøres meget ud af samarbejdet med teamet og pårørende for at skabe og stimulere det sproglige og kommunikative miljø omkring barnet/den unge mest muligt. Talepædagogen kan efter behov deltage i udarbejdelse af den neuropædagogiske strategi.
Pårørende tilbydes samtaler med talepædagogen og kan deltage i træningen med barnet/den unge.
Diætist
Vi samarbejder ofte med vores diætist, som vejleder om og udarbejder en kost-/sondeplan til det enkelte barn/den unge. Den rette ernæring er vigtig for, at hjernen og kroppen kan komme sig.
Hvis I har spørgsmål om jeres barns/den unges kost eller sondemad, så kontakt personalet. Ved yderligere behov kan personalet rette henvendelse til diætisten.
Frivillige
Vi har flere frivillige tilknyttet afsnittet. De frivillige er med til at gøre en positiv forskel i hverdagen for patienter og pårørende.
Se på opslagstavlen, hvornår de frivillige kommer på afsnittet.
Indlæggelsen kan variere fra få uger til flere måneder afhængig af kompleksitet og fremgang. I orienteres løbende om fremgang og behandling.
Det er naturligt som pårørende at have store forventninger til rehabiliteringen hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Det er dog meget forskelligt, hvor meget det ramte barn/den unge kan bedres. Det afhænger af hjerneskadens årsag, omfang, placering og den enkelte hjernes evne til at komme sig.
Se også: Rehabiliteringsforløb for Børn og Unge - Den røde tråd
De fleste børn/unge har en forælder indlagt sammen med dem. Der er mulighed for, at den anden forælder mod betaling kan overnatte i TrygFondens Familiehus.
TrygFondens Familiehus er et tilbud til familier med indlagte børn/unge hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter, der giver mulighed for, at hele familien kan deltage i relevante aktiviteter omkring det indlagte barn/den unge.
Pris og afregning
Det er gratis for den ene af forældrene at overnatte, hvis det indlagte barn/den unge er under 18 år. For øvrige pårørende koster det 100 kr. pr. overnatning pr. person, uanset om overnatning sker i TrygFondens Familiehus eller på barnets/den unges stue.
Søskende under 18 år overnatter også gratis.
Samarbejde med forældre
I vores arbejde bestræber personalet sig på at få så tæt et samarbejde med det enkelte barns/den unges forældre som muligt.
I er som forældre den vigtigste informationskilde om jeres barns tidligere funktionsniveau, fysisk og mentalt. Jeres tilstedeværelse er med til at sikre, at jeres barn kan føle sig trygt og kan samarbejde omkring rehabiliteringen.
Som forældre er I eksperter på jeres barn, og sammen sikrer vi optimale betingelser for jeres barns neurorehabilitering.
Reaktioner som pårørende
At stå midt i denne svære situation kan betyde, at du som pårørende følelsesmæssigt og intellektuelt ikke kan fungere eller reagere, som du plejer. Personalet har gode råd og anden information om pårørendereaktioner, som du kan få udleveret.
På afsnittet findes også en dokumentarfilm "Videre med livet", der er en film til pårørende til mennesker med en erhvervet hjerneskade. Filmen kan lånes på afsnittet.
Søskende
Barnets/den unges søskende er meget velkomne i afsnittet. Det er af stor betydning at bevare den nære familiekontakt under indlæggelsen. Søskende har på den måde også lettere ved at forstå, hvorfor de må undvære mor/far i en periode.
For at undgå smitte af de indlagte børn/unge, må søskende dog ikke komme i afsnittet, hvis de har været udsat for smitte eller er syge/forkølede. I skal selv passe søskende til jeres indlagte barn og sørge for at rydde op efter dem i afsnittet.
Det er vigtigt, at I aftaler hvem og hvor mange, der kommer på besøg ad gangen, da de fleste børn har behov for meget ro og hvile.
Vores patienter på afsnittet har alle forskellige behov og udfordringer. Derfor er det vigtigt at mindske støj og uro, fx i form af tv, mobiltelefoner og besøg af flere samtidigt.
Husk at vise hensyn til andre.
Når jeres barn/den unge er klar til det i rehabiliteringsforløbet, kan der være mulighed for, at I holder weekend sammen hjemme. Vi kalder det også for hjemmerehabilitering.
Hvis jeres barn/den unge kommer hjem på weekend, er der altid et træningsfokus, og barnet/den unge bliver sendt hjem med træningsmål, der skal udføres i weekenden. Målene bliver ført til journal og evalueret af teamet og lægen efter weekenden.
Det bliver fra gang til gang vurderet, om barnet/den unge kan komme hjem på weekend, da muligheden kan variere.
Hvis barnet/den unge skal undersøges på et andet hospital eller lignende, er det individuelt, hvordan transporten foregår samt om der er personale med herfra. I får nærmere og præcis besked, hvis det bliver aktuelt for jeres barn/den unge.
Hvis I derhjemme modtager en indkaldelse til en undersøgelse vedrørende jeres barn/den unge, skal vi have besked hurtigst muligt.
Vi bestræber os på at være åbne og lydhøre over for jeres oplevelser med afsnittet.
Vi er mange forskellige mennesker, og det er vigtigt for stemningen på afsnittet, at der er en god tone, hvilket vi alle har ansvaret for. Derfor ønsker vi, at eventuelle problemstillinger eller ris og ros skal rettes til rette vedkommende.
Til slut i forløbet tilbydes I at udfylde en tilfredshedsundersøgelse.
De fysiske rammer
Børn og Unge Sengeafsnit 6 har i alt 7 sengepladser til højtspecialiseret rehabilitering under døgnindlæggelse, hvor hvert barn/den unge har sin egen patientstue.
Derudover er der tilknyttet en funktion, som hedder Klinik for Børn og Unge. Her kan børn og unge med hjerneskade henvises med henblik på afklaring af behov for indlæggelsesforløb på Sengeafsnit 6. Klinikken varetager også efterkontrol.
Alt, der foregår omkring patienten, er rehabilitering – at hvile, at få en børste i hånden, at blive flyttet fra stol til seng, at læse, at spille spil, at spise, at være alene, at sidde i en stol osv.
Rehabiliteringen består derudover blandt andet også af individuel fysioterapi, ergoterapi og pleje. Det kan eksempelvis være gåture, indkøb, ridning, svømning, fodbad, massage, madlavning, socialt samvær, leg og skoleopgaver.
I den tidlige fase efter en hjerneskade er det ofte de velkendte ting og situationer, der bruges i rehabiliteringen. Det kan være at vende sig i sengen, tage tøj på, at komme fra seng til stol og at børste tænder. Aktiviteterne bliver mere krævende og kravene højere i takt med fremskridt og udvikling.
Behandlingsprincipper
I bliver som forældre informeret af jeres barns/den unges team om, hvilke typer af rehabiliteringstilbud og aktivitet jeres barn har gavn af. Der findes også specifikke informationer om behandlingsprincipper, som I kan få udleveret.
Dagsskemaer
Til hvert barn/den unge udarbejdes et dagsprogram. Programmet skrives på en tavle på stuen hver morgen cirka kl. 9.00. Her kan barnet/den unge og de pårørende se, hvilken træning og hvilket personale der kommer den pågældende dag. Der tages forbehold for ændringer i planen.
Aktivitetsfaciliteter
Hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter har vi flere aktivitetslokaler – også lokaler med diverse træningsmaskiner.
Træningsrummet er kun beregnet til indlagte patienter. Ønsker I som forældre at træne i et fitnesscenter, henviser vi til et af træningscentrene i Hammel.
Træningskøkkenet
Dele af jeres barns/den unges rehabilitering kan foregå gennem køkkenaktiviteter sammen med personalet. Her kan fysiske såvel som kognitive færdigheder udfordres, fx overblik, hukommelse, planlægning, tempo m.m.
Træningskøkkenet bruges udelukkende af personalet sammen med patienterne.
Stimulation og ro
Hjernen har både brug for ro og stimulation hos mennesker med hjerneskade. Efter en hjerneskade har hjernen nedsat kapacitet, og det kan være svært at mestre de krav, man normalt møder, når man skal træffe et valg eller tage stilling til noget.
Det er vigtigt at finde et passende niveau for stimulation fra omgivelserne, uden patienten bliver stresset og forvirret. En nænsom fremgangsmåde giver det bedste grundlag for at lære at handle så hensigtsmæssigt som muligt i hverdagen.
Der udarbejdes et dagsprogram i samarbejde med jer
Kl. 7.30-8.00
Der gives morgenrapport fra nattevagten til dagholdet, og dagen planlægges.
Kl. 9.00-13.00
Der er stuegang alle hverdage.
Kl. 16.30-17.00
Rapport gives mellem aftenvagterne. Aftenen planlægges. I alle aftenvagter møder sygeplejersker, sociolog sundhedsassistenter og en terapeut ind. 4 ud af 5 hverdage er der en pædagog i aftenvagt.
Kl. 23.45-24.00
Nattevagterne får rapport.
På den store opslagstavle uden for personalekontoret kan I se, hvilket personale, der er på arbejde i henholdsvis dag-, aften-, og nattevagterne.
Spisetider
Der serveres mad i Børn og Unge Sengeafsnit 6 på følgende tidspunkter:
Morgenmad kl. 8.00-09.30
Middagsmad kl. 12.00-13.00
Kaffe/te kl. 14.30
Aftensmad kl. 17.30-18.00
Den indlagte patient får naturligvis mad. Er patienten under 18 år, spiser begge forælder gratis med, hvis det bestilles.
I dagligstuen finder I menuplaner og bestillingssedler på opslagstavlen ved siden af køleskabet.
Bestilling af mad til pårørende og andre besøgende sker ved at notere på bestillingssedlen, hvilke måltider I ønsker mad samt antal personer.
Af hensyn til køkkenet skal alle, undtagen det indlagte barn, skrive sig på sedlen.
Bestilling af mad er altid bindende 2 dage frem, så det er vigtigt at slette bestillingen senest 2 dage før, hvis I ikke spiser med alligevel.
Regning på måltider udskrives på baggrund af denne bestillingsseddel. Spørg personalet, hvis I er i tvivl.
Har jeres barn/den unge specielle behov til maden, eller er der bestemte fødevarer, barnet/den unge ikke kan lide, skal I oplyse det til personalet, som sørger for, at der kommer noget andet i stedet.
Det forventes, at I selv rydder op og skyller tallerkner, bestik m.m. af efter jer selv og jeres barn/den unge.
Priserne for mad på afsnittet for de pårørende er:
Morgenmad - 30 kr.
Frokost - 45 kr.
Aftensmad - 50 kr.
Eftermiddagskaffe - 15 kr.
Sodavand - 5 kr.,
Kaffe/te - 5 kr. pr. kop eller 12 kr. pr. kande.
Aftensmad juleaften/nytårsaften - 100 kr.
I er selvfølgelig også velkommen til at købe jeres mad i kantinen eller til selv at lave mad i Familiehuset, og spise den i afsnittet sammen med jeres barn/den unge.
Bassin
Vi har et varmtvandsbassin på stedet. Det er fysioterapeuterne og lægerne, som vurderer, om barnet/den unge vil have gavn af bassintræning, og hvornår barnet/den unge er klar til bassintræning. De første gange barnet/den unge skal i vandet, er det altid sammen med en fysioterapeut. Der kan dog ikke tilbydes daglige bassinaktiviteter.
Dufthaven
Dufthaven er et udendørs område, som vi bruger en del - særligt i barnets første tid hos os. Her kan barnet/den unge blive nænsomt stimuleret af luften, solen, lyden af vand, farver, dufte og forskellige overfladestrukturer, der er på planternes blade. Dufthaven er anlagt i et lukket miljø.
Fællesaktivitet
De fleste eftermiddage/aftener mødes de af børnene, som kan være med i en fællesaktivitet. Tidsrummet kan variere alt efter børnenes alder og behov. Der er altid et formål med den aktivitet, der vælges, eksempelvis at styrke barnets koncentration, overblik, sociale kompetencer, hukommelse, balance eller andet. Vi forventer, at barnet/den unge deltager i aktiviteten med mindre, der er en speciel grund til ikke at deltage.
Aktivitetsfaciliteter
På Neurocenteret findes flere aktivitetslokaler. Heriblandt også lokaler med diverse træningsmaskiner. Vi har også et træningskøkken, hvor dele af jeres barns rehabilitering kan foregå gennem køkkenaktiviteter sammen med personalet.
Internet
Der er mulighed for netadgang via trådløst netværk i klinikken, medbring selv computer.
Netværksnavn (SSID): HomeBox- 8C3B Password: 7ed3253ec.
Legetøj
Vi har en del blandet legetøj og spil, som dækker de fleste aldersgrupper, og som er en vigtig del af rehabiliteringen. Derfor er det meget vigtigt, at der bliver passet godt på det, så det ikke går i stykker, eller der mangler dele af det. I “krogen” er der desuden mulighed for at spille forskellige elektroniske spil.
Har jeres børn eller gæster til jeres barn leget med det, er det jeres ansvar at rydde op og stille det på rette plads igen.
Legepladser
Vi benytter legepladser, som er i tilknytning til Hammel Neurocenter, samt legepladser i lokalområdet.
Madlavning
Vi gør opmærksom på, at man som forældre ikke må tilberede mad til de andre medindlagte børn, men kun til sit eget barn. Dette af hensyn til risikoen for smitte, hvis maden ikke tilberedes 100%, som den skal (dette er et lovkrav).
I afsnittet er der to køleskabe. I det ene findes kolde drikkevarer, og det andet kan benyttes af forældrene. Der er en plastkasse i køleskabet, som er tilknyttet hver patient. Det er forældrenes ansvar løbende og ved udskrivelse at kassere det, som ikke bliver brugt. Mad, som er placeret uden for kasserne, skal være med navn og dato.
Har man behov for selv at tilberede eller opbevare yderligere råvarer, kan dette gøres i køleskab eller fryser i TrygFondens Familiehus. Sæt venligst navn på mad- og/eller drikkevarer.
Sanse- og gårdhave
Regionshospitalet Hammel Neurocenter har en sanse- og gårdhave tilknyttet. Disse må benyttes af indlagte børn og søskende under opsyn af forældre.
TV
I afsnittet findes TV/DVD i umiddelbar forlængelse af spisestuen, hvor maden bliver serveret (se under spisetider). I dagtimerne benyttes rummet primært til træning samt afslapning og hygge hos børnene og deres forældre.
Vi laver individuelle aftaler for brug af tv, da børnene oftest har behov for ro frem for tv. I dagligstuen må tv’et ikke tændes kl. 8.00-15.00 samt under måltiderne af hensyn til træningen og medpatienterne.
Vaskemaskiner
Vaskemaskine/tørretumbler findes til fri afbenyttelse i kælderetagen ved Børn og Unge Sengeafsnit 6 (spørg personalet), samt i TrygFondens Familiehus.
Medmindre andet er aftalt, vasker I selv jeres barns tøj.
Når du skal hjem
I slutningen af barnets/den unges ophold hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter afholder vi et status-/fremtidsmøde (udskrivningsmøde), hvor de personer, der fremover skal have med barnet/den unge at gøre, er inviteret.
Oftest inviteres egen læge, daginstitution og/eller skole, den kommunale sagsbehandler og PPR–medarbejder samt de personer, der vil få med den efterfølgende genoptræning til barnet/den unge at gøre.
Fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter deltager en af afsnittets læger, teamet, neuropsykolog, talepædagog og socialrådgiver.
Mødet indkaldes af socialrådgiver i samarbejde med forældrene og teamet.
Fremtiden
Det er ikke muligt at forudsige det endelige resultat af neurorehabiliteringen, og det er meget individuelt, hvor langt jeres barn/den unge kan nå.
Neurorehabilitering er en langsom proces, der kan strække sig over flere år. Den fortsætter hos de fleste patienter længe efter opholdet hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Det kan sommetider være vanskeligt at se effekten af genoptræningen, når man står midt i processen. Oftest er det først efter opholdet hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter, at det bliver klart, hvor langt barnet/den unge er nået.
Først endnu senere bliver det endelige funktionsniveau tydeligt.
Da børn/unge med en erhvervet hjerneskade som oftest må forventes at få særlige behov i forhold til sundhed og udvikling, skole og uddannelse, sender vi normalt en underretning til jeres kommune om barnets/den unges indlæggelse.
Formålet med underretningen er, at I får den rigtige og nødvendige hjælp af kommunen, når I er kommet hjem.
Underretningen udarbejdes i samarbejde mellem læge og socialrådgiver.
Nogle børn/unge og forældre vælger inden udskrivelsen at holde farvelkaffe.
Her samles de børn/unge, der kan, samt forældre og enkelte personaler for at ønske det barn/den unge, der skal udskrives fra Børn og Unge Sengeafsnit 6, god vind fremover.
Det er jer som forældre/pårørende, der er ansvarlige for planlægningen af og oprydningen efter farvelkaffe.
Undersøgelsen handler om din og dine pårørendes tilfredshed med din genoptræning/rehabilitering. Du deltager ved at besvare et spørgeskema på en computer eller iPad i dit afsnit.
Svarene bliver brugt til at gøre tilbuddet hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter endnu bedre.
Du kan ikke genkendes som enkeltperson i resultaterne, da dine svar er anonyme.
Mere information
Du kan få overblik over alle de patientvejledninger, der er tilknyttet dit afsnit ved at gå ind på www.rhn.hemidt.dk og derefter vælge det afsnit, du er indlagt på.
Kontakt
Tlf. 78 41 93 50
Børn og Unge Sengeafsnit 6
Regionshospitalet Hammel Neurocenter
Urvej 10 B, Indgang B
8450 Hammel
Charlotte Olesen
Overlæge
Tlf. 29 12 93 98
Skriv til Charlotte
Lerke Wahlgreen
Oversygeplejerske
Tlf. 30 48 63 53
Skriv til Lerke
Lisbeth Agersnap
Overlæge
Tlf. 29 65 51 13
Skriv til Lisbeth
Nina Elisabeth Overgaard Jensen
Ledende terapeut
Tlf. 20 53 89 64
Skriv til Nina
Gå direkte til:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.