Sengeafsnit 12 modtager fortrinsvist patienter, hvor følgerne til den erhvervede hjerneskade er præget af kognitive funktionsforstyrrelser.
Gå direkte til:
Sengeafsnit 12
På Regionshospitalet Skive ligger Neurocenter Sengeafsnit 12, som er et afsnit, der hører under Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Regionshospitalet Hammel Neurocenter er en højtspecialiseret neurorehabiliteringsenhed, der dækker neurorehabilitering på tre matrikler – Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Regionshospitalet Lemvig og Regionshospitalet Skive.
Vi har siden år 2000 har haft ansvaret for rehabilitering af patienter med erhvervet hjerneskade.
Rehabilitering af hjerneskader er ofte en langsommelig proces. Under forløbet er vi åbne for dialog og behjælpelige med råd, vejledning og information.
Så langt som vores viden rækker, svarer vi på alle de spørgsmål, som opstår. Vi gør alt, hvad vi kan for, at opholdet bliver en positiv og tryg oplevelse.
Dit forløb hos os
Når du er indlagt på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, får du tildelt en kontaktperson. Formålet er, at du aldrig er i tvivl om, hvor du kan henvende dig.
Er din kontaktperson ikke til stede, varetager en anden fra det team, der er ansvarlig for dit forløb, funktionen.
Du og dine pårørende kan henvende jer til kontaktpersonen/teamet under hele forløbet, hvis I har spørgsmål til undersøgelser, pleje, behandling eller rehabilitering.
Kontaktpersonordningen gælder, så længe du er indlagt. Efter udskrivelsen overtager din egen læge funktionen.
Som patient på Sengeafsnit 12 får du tilknyttet et tværfagligt team, der består af sygeplejersker, ergoterapeut, læge, social- og sundhedsassistenter samt fysioterapeut. Herudover kan du få tilknyttet logopæd, diætist og neuropsykolog alt efter dit behov.
Indlæggelsestiden er individuel og kan strække sig fra 2 til flere uger. For de fleste patienter er indlæggelsen på Neurocenter Sengeafsnit 12 et skridt på vejen i et længere rehabiliteringsforløb, som ofte fortsætter i kommunen eller i et regionalt tilbud efter udskrivelsen.
Dine pårørende inviteres til at støtte op om din rehabilitering i det omfang, du ønsker det, og de har mulighed for det.
Vi har erfaring med, at pårørendesamarbejdet er vigtigt og en meget stor ressource for dig under rehabiliteringen, da de pårørende følger med på den videre vej efter opholdet på sengeafsnittet.
De første planer for din rehabilitering lægges ved den første forløbssamtale cirka 3-5 hverdage efter din indlæggelse. Du og dine pårørende inviteres til dette møde. Du bestemmer selv, hvem der skal med. Det kan være familie, men også en god ven eller bekendt.
Planerne justeres løbende med dig og dine pårørende med opfølgende forløbssamtaler cirka hver uge.
Selve træningen foregår i alle dagligdagens aktiviteter – at gribe om en tandbørste, at hjælpe til med at vende sig i sengen eller at flytte sig fra seng til stol, at spise, at deltage i fysisk træning og at være sammen med de øvrige patienter i dagligstuen er alt sammen en del af din træning.
Derudover er der skemalagt specifikke indsatser i løbet af ugen. De kan foregå for eksempel på Neurocenter Sengeafsnit 12 i fysio- og ergoterapien eller i de udendørs omgivelser.
Du skal medbringe dit hverdagstøj, men der er efter behov mulighed for at låne hospitalets undertøj, nattøj og badetøj.
Hvis vi skal vaske dit tøj, skal det kunne tåle vask ved 60 grader.
Du skal også medbringe praktisk tøj til træning samt gode sko, der sidder fast på foden til både inden- og udendørs brug.
Herudover skal du have overtøj med, der passer til årstiden.
Hospitalspræsten på Regionshospitalet Skive hedder Anna-Mette Korshøj Jørgensen. Ud over individuelle samtaler arrangerer hun også gudstjenester, fortælleeftermiddage og andre arrangementer, som følger årets gang.
Hvis du ønsker en personlig samtale med præsten, er du velkommen til at kontakte hende på tlf. 97 56 82 70.
Du kan på eget ansvar anbringe penge, mobiltelefon og andre værdigenstande i et skab på din stue. Det kan dog ikke låses.
Som udgangspunkt gør vi opmærksom på, at det ikke er sikkert at opbevare ting ulåst. Derfor opfordrer vi til, at du ikke tager større kontante beløb, kostbare smykker eller andre værdigenstande med på hospitalet.
Hvis du har noget af større værdi, eller i øvrigt ønsker noget i et aflåst skab, så kontakt os, da det er muligt at få opbevaret værdigenstande et centralt sted på afsnittet, indtil du skal bruge dem igen.
Det er muligt at bestille fodterapeut eller frisør mod egenbetaling.
De fysiske rammer
Afsnittet modtager fortrinsvist patienter, hvor følgerne til den erhvervede hjerneskade er præget af kognitive funktionsforstyrrelser, som er forstyrrelser af funktioner, der har med tænkning og erkendelse at gøre, fx hukommelse, overblik, forestillingsevne og begrebsdannelse samt emotionelle, motivations og adfærdsmæssige funktionsforstyrrelser.
Klinikkens speciale omfatter udredning og behandling af blandt andet besvær med forskellige former for hukommelse, koncentration samt forestillingsevne. Det kan være problematikker med orientering, fx at huske egne data og vide, hvor man er. Det kan også komme til udtryk ved manglende/svigtende struktur og planlægning.
Udarbejdelse af neuropædagogiske strategier er oftest et fokusområde, når der eksempelvis er tale om kognitive forstyrrelser. En erhvervet hjerneskade medfører ofte flere former for 'forstyrrelser', og afsnittet modtager fortrinsvis patienter med ovennævnte skader, men tager naturligvis også hånd om:
Føleforstyrrelser
Manglende evne til at synke
Sproglige forstyrrelser
Problemer med evnen til at opfatte og forstå
Motoriske forstyrrelser og derved nedsat motorisk funktion og aktivitet
På Neurocenter Sengeafsnit 12 har vi enestuer. På stuen har du et klædeskab og et lille skab.
Du må gerne have fotografier, plakater og andre personlige ting på stuen.
Vi har også en hyggelig dagligstue med blandet andet tv, der frit kan benyttes af dig og dine besøgende/pårørende.
Efter aftale med dit team kan du bruge kondicykel eller siddecyklen på afsnittet og/eller efter instruktion også styrketræningsudstyr på plan 0 som selvtræning.
Det er ofte muligt at låne en computer.
På Neurocenter Sengeafsnit 12 har vi 13 behandlingspladser til voksne med erhvervet hjerneskade, som har brug for et regionalt rehabiliteringstilbud.
Velkommen indenfor på neurorehabiliteringen i Skive S12 og S13.
Du kan med den virtuelle rundtur gå rundt i vores omgivelser, og blive oplyst om opholdet, rehabiliteringsmuligheder, muligheder for pårørende m.m.
Tryk på runde cirkler i gulvet for at bevæge dig rundt, og brug de farvede prikker til at skifte afsnit (blå) eller høre om de enkelte steder (rød).
Du må gerne bruge din mobiltelefon, men vi forventer, at du bruger den hensynsfuldt, så lyde og samtaler ikke generer de øvrige patienter eller personalet.
Hospitalet kan ikke udbetale erstatning, hvis din telefon bliver stjålet under opholdet. Til gengæld kan vi tilbyde at opbevare den sikkert sammen med andre værdigenstande, hvis du skal til undersøgelse eller behandling i en af hospitalets andre afdelinger.
Internet
Der er trådløst internet på Neurorehabilitering Skive.
Find det trådløse netværk ved "RegionMIDT-Gaest" på din enhed. Indtast dit CPR-nr. og dit postnummer. Du har nu gratis internetadgang i 12 timer, hvorefter du kan logge på igen.
Post
Neurorehabilitering Skive har egen postkasse, som tømmes dagligt. Aviser, ugeblade og breve kan derfor omadresseres til Regionshospitalet Skives adresse.
Hygiejne
Det er meget vigtigt at overholde en god håndhygiejne for at undgå spredning af bakterier på hospitalet.
For at minimere risiko for infektion og smitte, opfordrer vi alle patienter og pårørende til at vaske hænder og benytte håndspritten, som hænger på alle toiletter og stuer.
Vær også opmærksom på at bruge håndsprit, hvis du tager service, mad fra buffet eller produkter fra køleskab. Det er forskelligt fra afsnit til afsnit, om du må servicere dig selv, eller om personalet serverer for dig.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Pårørende
Som pårørende kan du blive usikker, bange og bekymret, og fremtiden kan virke uoverskuelig og kaotisk. Det er vidt forskelligt, hvordan man reagerer, men langt de fleste har brug for hjælp og støtte til at blive fortrolige med den nye situation.
Vi prioriterer samarbejdet med pårørende højt
Samarbejdet med dig som pårørende er meget vigtigt og vi prioriterer det højt. Du kan give os vigtige informationer, fordi du har kendt patienten før hjerneskaden.
Disse informationer er meget værdifulde for rehabiliteringsarbejdet, fordi vi på den måde kan få et mere nuanceret indtryk af patienten og dermed målrette behandlingen individuelt.
Det er meget forskelligt, hvor meget overskud man som pårørende har til at deltage aktivt i genoptræningen. Det vigtigste er dog, at patienten mærker din tilstedeværelse og derved opnår den tryghed, som virker fremmende for en positiv udvikling.
Vi afholder regelmæssige samtaler, hvor du som pårørende bliver inviteret. Det første møde ligger cirka indenfor den første uge og afholdes efterfølgende cirka hver 2. uge. Vi kalder disse møder for forløbssamtaler.
Du kan kontakte Neurocenter Sengeafsnit 12 på tlf. 78 44 61 00.
Læs mere om at finde vej på Regionshospitalet Skive på:
Der er desværre ingen kantine på Neurorehabilitering Skive.
Der er gratis kaffe/te til pårørende i afsnittet.
Du kan bestille morgenmad, frokost og/eller aftensmad. Det skal bestilles senest 2 dage før og inden kl. 14.00. Kontakt personalet på afsnittet for bestilling. Personalet kan også oplyse dig om priser. Betaling foregår med MobilePay.
Overnatning til pårørende
Du har i begrænset omfang mulighed for at overnatte i vores pårørendeværelser på Regionshospitalet Skive. Overnatning koster 100 kr. pr. person og er inkl. linned. Du skal selv medbringe håndklæde.
Ud over disse værelser er der overnatningsmuligheder enten på et af byens hoteller eller hos diverse Bed & Breakfasts i nærheden.
På Neurorehabilitering Skive har vi af og til pårørendecaféer om eftermiddagen. Opslag om pårørendecaféer bliver hængt op i sengeafsnittene.
Foreninger
Der findes flere forskellige landsdækkende foreninger, som yder støtte, hjælp og viden til pårørende og patienter med en erhvervet hjerneskade.
Hjerneskadeforeningen og Hjernesagen kommer cirka 1 gang hver måned til Hammel og fortæller om deres tilbud. Opslag bliver hængt op rundt omkring på neurocenteret og på afsnittene.
Derudover findes der mange selvhjælpsgrupper for pårørende rundt omkring i landet.
Vær opmærksom på
Som udgangspunkt er du selv ansvarlig for transport i forbindelse med dit hjemmebesøg i weekenderne. Dog indgår weekendbesøgene ofte som led i rehabiliteringen og er dermed fagligt begrundede.
I de tilfælde kan du gøre brug af reglerne for patienttransport, der kan give dig ret til at blive transporteret fra hospitalet til dit hjem og tilbage til hospitalet igen.
Falck-abonnenter kan få kørselshjælp efter gældende regler.
Udgang fra hospitalet
Du skal give personalet besked, hvis du forlader afsnittet for en kort periode. Forlader du afsnittet mod personalets råd, kan hospitalet ikke påtage sig ansvar for dig eller yde erstatning, hvis du får det dårligt og kommer til skade.
Hjem på weekend
Du har mulighed for at komme hjem på weekend, hvis din tilstand tillader det. Vi ser det som et led i rehabiliteringsprocessen.
Du kan eventuelt låne hjælpemidler med fra afsnittet, og der kan muligvis tilbydes hjemmehjælp fra kommunen. Du aftaler de praktiske foranstaltninger med teamet.
En utilsigtet hændelse er noget, som ikke burde være sket. Det er en hændelse, som indebærer en risiko eller har betydning for din eller din pårørendes behandling.
Hvis der sker en utilsigtet hændelse for dig eller en af dine pårørende på hospitalet, er vi altid parate til at drøfte det med dig/jer.
Du kan selv indberette en utilsigtet hændelse hos Styrelsen for Patientsikkerhed – tryk her for mere information. Du får ikke nogen tilbagemelding fra dette system, og det træder ikke i stedet for en anmeldelse af en patientskade.
Vi bruger indberetningerne til læring med det formål at forebygge, at andre oplever samme utilsigtede hændelse som dig/jer.
Alle medarbejdere på Regionshospitalet Hammel Neurocenter har tavshedspligt. Du kan derfor trygt henvende dig, hvis der er emner, du gerne vil drøfte.
Du bestemmer også selv, hvem der skal kende til din indlæggelse her, og vi kan give dig fuld diskretion ved alle telefoniske såvel som personlige henvendelser, hvis du ønsker det.
Du har ret til at få fuld besked om din sygdom, og til selv at bestemme, om en undersøgelse eller behandling må sættes i gang. Du kan læse mere i vejledningen "Informeret samtykke til undersøgelser og behandling".
Under din indlæggelse kan det være nødvendigt at drøfte dine helbredsoplysninger med andre sundhedspersoner af hensyn til behandlingen. Vi videregiver også helbredsoplysninger til din egen læge ved udskrivelse. Du har ret til at frabede dig begge dele, ligesom du har ret til selv at læse din journal.
Som patient kan du frabede dig, at vi i forbindelse med din behandling indhenter oplysninger i din elektroniske patientjournal.
Er du utilfreds med den neurorehabilitering, du har fået på neurocentret, informerer personalet dig om klagemulighederne. Du kan også læse mere på www.sundhed.dk/borger/behandling-og-rettigheder/.
Som patient kan du blive spurgt, om du vil deltage i et forskningsprojekt. Som højt specialiseret neurorehabiliteringshospital er vi nemlig forpligtet til at iværksætte både udviklings- og forskningsinitiativer, der kan være med til at forbedre patienternes behandling og neurorehabilitering.
Det er altid frivilligt, om du ønsker at deltage. Hvis du accepterer i at deltage i et forskningsprojekt, får du både mundtlig og skriftlig information om projektet.
Alle forskningsprojekter på Regionshospitalet Hammel Neurocenter er godkendt af Den Videnskabsetiske Komité.
Du kan se din hospitalsjournal via e-journal på sundhedsportalen www.sundhed.dk. Adgangen kræver, at du har MitID eller digital signatur.
Det er ikke tilladt at fotografere og lave videooptagelser på Regionshospitalet Hammel Neurocenter af hensyn til både patienter, pårørende og personale.
Hospitalet er røgfrit både indendørs og udendørs. Der er med andre ord rygeforbud for alle på hele hospitalets grund. Dog er det tilladt for patienter og pårørende at ryge i de udendørs rygeskure – følg skiltene på afsnittet.
Der er forbud mod indtagelse af alkohol og brug af rusmidler på afsnittet.
Når du skal hjem
I udskrivelsesfasen er vi i tæt dialog med din kommune, og vi har et nært samarbejde med kommunerne i hele regionen. Vi er optagede af at bygge bro mellem rehabilitering på sygehuset til den fortsatte rehabilitering i dit eget hjem/din egen kommune.
Undersøgelsen handler om din og dine pårørendes tilfredshed med din genoptræning/rehabilitering. Du deltager ved at besvare et spørgeskema på en computer eller iPad i dit afsnit.
Svarene bliver brugt til at gøre tilbuddet hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter endnu bedre.
Du kan ikke genkendes som enkeltperson i resultaterne, da dine svar er anonyme.
Mere information
Du kan få overblik over alle de patientvejledninger, der er tilknyttet dit afsnit ved at gå ind på www.rhn.hemidt.dk og derefter vælge det afsnit, du er indlagt på.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1000977
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.