Sengeafsnit 5 har speciale i behandling og monitorering af patienter med komplekse tilstande som følge af hjerneskade.
Gå direkte til:
Sengeafsnit 5
Dit forløb hos os
Rehabiliterings-, pleje- og behandlingsaktiviteter varetages af et tværfagligt team, der består af social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, læger samt ergo- og fysioterapeuter. Herudover kan der tilknyttes talepædagog, socialrådgiver, diætist og neuropsykolog alt efter, hvad du har behov for.
Den tværfaglige indsats tager sit udspring i en koordineret indsats mellem de fagprofessionelle – se mere i denne korte film.
Du og dine pårørende får 2-4 kontaktpersoner fra teamet, og navnene på dem fremgår af kontaktkortet, som du får udleveret.
Indlæggelsestiden er individuel og kan strække sig fra få uger til flere måneder. For de fleste patienters vedkommende er indlæggelsen et skridt på vejen i et længere rehabiliteringsforløb.
Pårørende er en vigtig del af din rehabilitering. Vi ønsker derfor en åben dialog med dig og dine pårørende om, hvordan I gerne vil indgå i rehabiliteringsprocessen, og hvad der er vigtigt for jer.
Pårørende er altid velkomne til at stille spørgsmål til personalet. Personalet kan oftest også hjælpe, hvis du søger skriftlig information.
Derudover finder du information om Regionshospitalet Hammel Neurocenter på www.neurocenter.dk.
Opslag angående undervisning/aktiviteter for patient og pårørende kan ses på informationstavlen i klinikken.
Dit team inviterer i begyndelsen af indlæggelsen og herefter løbende til patient-/pårørendemøder.
Personalet er også løbende i dialog med pårørende om forløbet og om patientens tilstand.
Det er en fordel, hvis kontakten mellem teamet og de pårørende så vidt muligt sker via én primær pårørende, der kan informere andre pårørende.
Patienterne har behov for fysisk aktivitet og forskellige former for stimulering gennem meningsfuld aktivitet. Træningen kan bestå af daglige gøremål som f.eks. at tage tøj på, frisere sig, børste tænder osv. Derudover ses hvil og pauser også som en del af rehabiliteringen.
For patienter med synkeproblemer er en del af rehabiliteringen så vidt muligt at afvænne behovet for tuben i halsen.
Vi arbejder på, at patienterne kan kommunikere med eller uden ord. Ved behov afprøves og anvendes forskellige kommunikationshjælpemidler, og/eller der udarbejdes en særlig strategi, så patienten kan udtrykke sig bedst muligt.
Klinikken har ikke fast besøgstid. Dog planlægges der ikke besøg fra kl. 15.00-16.00. Besøg aftales med teamet for at sikre, at både patient og pårørende får den bedst mulige oplevelse.
Besøgende skal kontakte personalet, inden de går ind på patientstuen. Den besøgende og personalet drøfter ønsker i forhold til at være alene med patienten, eller om personalet skal være en del af besøget og de eventuelle aktiviteter, der skal foregå.
Varighed og hyppighed af besøg samt antal besøgende aftales løbende med personalet i forhold til patientens dagsform og tilstand. Børn er også velkomne i klinikken.
Under besøg skal mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr være på lydløs.
De fysiske rammer
Der findes ni enestuer på sengeafsnittet. På tre af stuerne er der særlige lyd- og lysinstallationer, som kan stimulere til en god døgnrytme eller til, at patienterne kan finde ro.
Som et led i rehabiliteringen kan det være vigtigt at medbringe nogle personlige ting, f.eks. billeder og/eller andre ting af personlig betydning for patienten.
Patienten har under indlæggelsen så vidt muligt sit eget tøj og egne sko på og anvender egne toiletartikler.
Sengeafsnit 5 har en dagligstue med sofagruppe, TV og legetøj samt et tekøkken med køleskab, fryser, mikrobølgeovn og kaffemaskine, som må benyttes af patienter og pårørende.
Sengeafsnittet har 7 højtspecialiserede rehabiliteringspladser, hvor der døgnet rundt arbejdes med rehabiliterings-, pleje- og behandlingsaktiviteter for patienterne. Sengeafsnittet varetager den tidlige rehabilitering efter behandling på intensiv afsnit.
Derudover behandler vi patienter fra Regionshospitalet Hammel Neurocenters andre klinikker, hvis der i forløbet opstår komplikationer, som kræver særlig overvågning og behandling.
Sengeafsnittets speciale er behandling og monitorering af patienter med komplekse tilstande som følge af hjerneskade, såsom synkeproblemer, vejrtrækningsproblemer, kredsløbsforstyrrelser, lav vågenhed og infektioner.
Patienterne har som oftest en trakealtube i halsen som følge af synkeproblemer.
Når du skal hjem
Efter forløbet på klinikken har patienten som oftest behov for videre højtspecialiseret rehabilitering på en anden afdeling på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Nogle patienter udskrives og fortsætter i stedet rehabiliteringen i hjemregion eller -kommune, eller udskrives til videre behandling på lokalt regionssygehus eller lignende. Få patienter udskrives med tube i halsen og har behov for et respirationshold, som tager sig af tuben efter udskrivelse.
Der er fokus på at danne bro og skabe gode overgange i forbindelse med udskrivelse eller overflytning.
Undersøgelsen handler om din og dine pårørendes tilfredshed med din genoptræning/rehabilitering. Du deltager ved at besvare et spørgeskema på en computer eller iPad i dit afsnit.
Svarene bliver brugt til at gøre tilbuddet hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter endnu bedre.
Du kan ikke genkendes som enkeltperson i resultaterne, da dine svar er anonyme.
Mere information
Du kan få overblik over alle de patientvejledninger, der er tilknyttet dit afsnit ved at gå ind på www.rhn.hemidt.dk og derefter vælge det afsnit, du er indlagt på.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Dine pårørende er altid velkomne til at kontakte personalet.
Det optimale er at tale med kontaktpersonen eller det tværfaglige team, hvor det er muligt, men ellers er du altid velkommen til at kontakte afsnittet på telefonnummer:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.