I 30-40 procent af tilfældene optræder sygdommen også hos en eller flere af de nærmeste slægtninge i familien og er dermed arvelig.
Derfor vil lægen eller sygeplejersken i forbindelse med undersøgelse af DCM-patienter indhente oplysninger i forhold til, om der skulle være andre i familien med hjertesygdom. Der bliver optegnet et detaljeret stamtræ, og førsteledsslægtninge kan få tilbudt at få foretaget undersøgelse af hjertet med ultralydsskanning.
De arvelige tilfælde af DCM skyldes ændringer i arveanlæggene, og derfor kan en genetisk undersøgelse være en del af udredningen, hvis sygdommen forekommer familiært.
Sygdommen nedarves oftest med autosomal dominant arvegang, hvilket betyder, at arvegangen er uafhængig af køn, og som regel forekommer i hver generation. Symptomerne er dog meget varierende, og nogle genbærere er raske uden tegn på sygdom.
![](/globalassets/allepatientinformationer/hem/afdelinger/hjertesygdomme/viborg/billeder/dcm-autosomal-dominant-arvegang.png)
DCM-patienter har 50 procent risiko for at give genfejlen videre til sine børn, ligesom forældrene og søskende også har 50 procent risiko for at have genfejlen.
Det er muligt at undersøge arveanlægget for genfejlen ved hjælp af molekylærgenetiske metoder. Med vores nuværende viden er det kun muligt at finde sygdomsfremkaldende genfejl i cirka 30-40 procent af familierne.
Finder man en genfejl, får det sædvanligvis ingen betydning for den sygdomsramte. Derimod vil det være vigtigt at kunne tilbyde familiemedlemmer, som er i risiko for at have arvet sygdommen, undersøgelse for den samme genfejl for at fastslå, om de er i risiko for at udvikle sygdommen på sigt.
Det er vigtigt at fastslå, at man ikke betragtes som syg, fordi man har fået påvist en genfejl. Det er heller ikke alle med en genfejl, der bliver syge.
Det er naturligvis frivilligt, om man vil gentestes eller ej, og der bliver forud for en eventuel gentest givet grundig information om fordele og ulemper ved at blive undersøgt.