Bypass-operation fra skulderpulsåren til lyskepulsårer | Regionshospitalet Viborg
Gå direkte til:
Bypass-operation fra skulderpulsåren til lyskepulsårer | Regionshospitalet Viborg
Åreforkalkning i hovedpulsåren (aorta) og/eller bækkenpulsårerne skyldes aflejring af fedt og kalk i karvæggen med deraf følgende forsnævring eller tilstopning af blodkarrene. Åreforkalkning er arvelig, men kan også skyldes tobaksrygning, usund kost med meget fedt, sukker og salt, for meget kolesterol i blodet, manglende motion, forhøjet blodtryk, sukkersyge og nyresygdomme.
Åreforkalkningen kan føre til nedsat blodomløb i benet/benene. Det giver smerter ved gang og i svære tilfælde også i hvile. I de sværeste tilfælde kan der opstå sår og/eller koldbrand i benet. Uden behandling er der i disse tilfælde risiko for forværring, og i værste fald kan det ende med, at benet skal amputeres.
Patienter med dårlig blodforsyning til det ene eller begge ben på grund af svær åreforkalkning i hovedpulsåren og/eller bækkenpulsårerne. Hvis det ikke er muligt at lægge en ”omkørsel” (bypass) fra hovedpulsåren til pulsårerne i lyskerne (en ”bukseprotese”), kan karkirurgen lægge en bypass fra skulderpulsåren til den ene eller begge lysker med en kunstig åre under huden. (En bypass fra skulder til det ene ben kaldes Axillo-femoral bypass og en bypass fra skulder til begge ben kaldes Axillo-bifemoral bypass).
På illustrationen er der vist en bypass til begge lysker (Axillo-bifemoral bypass).
Forbered dig til operationen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Hvis du får blodprop-forebyggende medicin, skal du tale med lægen om at holde pause med dette (gælder ikke Magnyl, Persantin, Asasantin). Nogle får en blodprop-forebyggende indsprøjtning de dage, hvor de holder pause med medicinen. Dette aftales ved planlægningsbesøget i Karkirurgisk Klinik.
Hvis du får medicin, skal du medbringe denne i original emballage samt en opdateret medicinliste.
Du skal have fjernet hårene i operationsområdet – det vil sige fra halsen og ned til godt midt på låret på den relevante side (se illustrationen). Hårene i lysken/lyskerne og det øverste af kønsbehåringen skal også fjernes.
Du må gerne selv fjerne hårene med elektrisk klipper, men vi hjælper dig også gerne.
Du må ikke bruge en skraber, da det kan give små rifter og infektion.
Du møder til indlæggelse dagen inden operationen. Det præcise tidspunkt står i indkaldelsesbrevet.
Nedenstående kan komme til at foregå i lidt varierende rækkefølge:
Du taler med en sygeplejerske, som også vil vise dig til rette.
Du får taget blodprøver, hjertediagram (EKG) og evt. røntgenbillede af lungerne.
Du skal aflevere en urinprøve.
Du kommer til at tale med en læge, som indhenter oplysninger til din journal.
Du kommer til at tale med en karkirurg – og hvis det er muligt den karkirurg, der skal operere dig.
Du kommer til at tale med en bedøvelseslæge, der vil fortælle dig om de nærmere detaljer ved bedøvelsen.
Du skal have en blodprop-forebyggende indsprøjtning i maveskindet om aftenen.
Du skal faste fra midnat. Du bliver tilbudt 2 glas vand/saftevand kl. 06.
På operationsdagen
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Rens navlen med en vatpind med vand og sæbe på.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Du skal have din sædvanlige morgenmedicin. Narkoselægen kan dog have bestemt, at der er enkelte slags medicin, du ikke skal have på operationsdagen. Sygeplejersken taler med dig om, hvad du skal have og sørger for, at du får det.
Du kan opbevare penge og smykker i et aflåst skab, mens du er væk fra Karkirurgisk Afsnit.
Du bliver hentet af en portør og kørt til operation.
I forbindelse med operationen får du væske gennem et drop i hånden.
Du får lagt et blærekateter.
Efter operationen bliver du kørt på Opvågningsafsnittet. Her vil personalet pleje dig, indtil du er helt vågen. Herefter kører en portør dig tilbage til Karkirurgisk Afsnit til fortsat observation, pleje og behandling.
Om operationen
Ved operationen lægger karkirurgen en bypass (omkørsel) med en kunstig åre, som leder blodet uden om de dele af pulsårerne, der har dårlig eller ingen blodgennemstrømning.
Operationen foregår i fuld bedøvelse.
Karkirurgen lægger et snit på cirka 10 cm øverst på den ene brystkasse under kravebenet samt i den ene eller begge lysker og fritlægger pulsårerne.
Der laves en bypass fra pulsåren i skulderen til pulsåren i den ene eller begge lysker. Bypass'en føres under huden ned langs siden af brystkassen og maven og herefter ind til den ene eller begge lyskepulsårer.
Til slut lukkes huden med metalklips (agraffer).
Selve operationen tager cirka 2 timer – i sjældne tilfælde lidt længere.
Efter operationen bliver du kørt på Opvågningsafsnittet, hvor du skal være nogle timer.
I fuld bedøvelse sover du dybt og mærker ingen smerter under operationen.
Bedøvelsen kan gives på to måder:
Den sprøjtes ind i blodet via et drop (venflon)
Den indåndes via luften fra en maske
Det er bedøvelseslægen, der bestemmer, hvilken måde det skal gives til netop dig.
På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for generel anæstesi.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Risici og bivirkninger
Der kan sive lymfevæske og komme blødning eller betændelse i såret. Dette kan give problemer med sårhelingen, og måske bliver det nødvendigt med endnu en operation.
Du kan få problemer med hjertet. For eksempel uregelmæssig hjerterytme eller en blodprop, især hvis du har en hjertesygdom i forvejen.
Du kan få problemer med lungerne, for eksempel lungebetændelse.
Bypass'en kan lukke. Hos nogle kan den renses, mens det hos andre ikke kan lade sig gøre og så er situationen som før operationen. I enkelte tilfælde er situationen værre end før, og så kan det blive nødvendigt at amputere benet.
Før operationen bør risikoen for komplikationer altid vejes op mod gevinsten ved operation: En forlænget gangdistance, at hvilesmerterne i benet fjernes, og eventuelle bensår heler.
Efter operationen
Du kan have smerter i sårene og benet/benene. Det behandler vi med smertestillende tabletter. Det er vigtigt, at du kommer ud af sengen og ud at gå.
Der kan komme anfaldsvise smerter af stikkende, sviende eller brændende karakter i lysken og på indersiden af låret. Disse smerter (neurogene smerter) er lidt vanskeligere at behandle. De opstår på grund af beskadigede nervebaner, og sker det, er det ikke altid muligt at være helt smertefri.
Du kan have nedsat følesans i huden omkring operationssåret. Oftest kommer følesansen igen, men for nogle er tilstanden vedvarende.
Benet/benene kan hæve efter operationen. Du kan forebygge hævelsen ved at lægge benene højt, når du sidder og ligger. Nogle gange er det hensigtsmæssigt at behandle hævelsen med en forbinding eller kompressionsstrømpe. Vi tager stilling til, hvad der er bedst for dine hævede ben et par dage efter operationen.
Du skal op at gå omkring i afsnittet. Plejepersonalet vil hjælpe dig. Hvis du har brug for det, kan du få instruktion af en fysioterapeut.
Så længe du er indlagt, vil du hver dag få en indsprøjtning i maveskindet, der forebygger blodpropper.
Der er stuegang alle hverdage om formiddagen, og i weekenderne efter behov. Hvis du har spørgsmål, er det en god ide at stille dem til lægen ved stuegang.
Hvis vi vurderer, det er nødvendigt, får du målt blodtrykket på ankler og tæer.
Du bliver løbende informeret, og din udskrivelse planlægges i samarbejde med hjemmeplejen, hvis der er behov for det.
Du kan forvente at være indlagt cirka 4-5 dage.
Genoptræning
Der er ikke nogen speciel genoptræning efter operationen, men det er vigtigt, at du gangtræner.
Vi anbefaler 2-3 daglige spadsereture. Gå så langt som muligt og i mindst 10 minutter per tur.
Når du kommer hjem
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Lette til moderate smerter er normalt i helingsperioden. Vi anbefaler, at du fortsætter med smertestillende tabletter de første dage efter udskrivelsen.
Vi anbefaler: Pinex/Pamol/Panodil (paracetamol) 1 g x 4
Hvis du får behov for stærkere smertestillende, udarbejder vi en smertebehandlingsplan for dig ved udskrivelsen.
Hvis du får feber eller stærke smerter, er du velkommen til at kontakte Karkirurgisk Afsnit indenfor det første døgn efter udskrivelsen på tlf. 7844 5640.
Herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Kontakt ligeledes egen læge eller vagtlæge ved tegn til betændelse i dit operationssår; rødme, hævelse, sivning af væske samt feber.
Agraffer (metalklips i huden) fjernes 10-14 dage efter operationen. Du bedes selv aftale tid hos egen læge til dette. Vi udleverer en tang, som du skal have med til lægen.
Videre forløb
Der er ingen restriktioner i forhold til, hvor meget du må løfte efter operationen.
Vi fraråder, at du tager karbade og går i svømmehal før klipsene/trådene er fjernet, og såret er helet, da det giver stor risiko for infektion i sårene. Du må dog gerne gå i brusebad allerede efter det første døgn efter operationen.
For at forebygge dannelse af blodpropper i hjerne og hjerte skal du resten af livet tage Hjertemagnyl eller Clopidogrel. Hjertemagnyl og Clopidogrel nedsætter blodpladernes evne til at klumpe sig sammen.
Du skal regne med at tage kolesterolsænkende medicin resten af livet. Vi anbefaler, at du jævnligt får kontrolleret dit kolesteroltal hos din egen læge, for eksempel hvert halve år. Dit LDL kolesteroltal må ikke være over 1,4 mmol/l. Kolesterolsænkende medicin bremser udvikling af åreforkalkning samt forebygger dannelse af blodpropper.
Hvis du har forhøjet blodtryk eller sukkersyge, er det vigtigt, at disse sygdomme er velregulerede. Begge sygdomme forværrer åreforkalkningen. Blodtrykket og blodets sukkerindhold skal kontrolleres af din egen læge eller eventuelt af en anden hospitalsafdeling med speciel viden om disse sygdomme.
Du bliver ringet op af en karkirurgisk sygeplejerske cirka 4 uger efter udskrivelsen. Samtalen handler om, hvordan du har det. Tidspunktet for samtalen kommer i din digitale post.
Hvis du har fået foretaget operationen på grund af sår på underben/fod, bliver du indkaldt til sårkontrol 1-3 uger efter udskrivelsen i enten Sårcenter Viborg eller Karkirurgisk Klinik. Indkaldelsen kommer i din digitale post.
Mere information
Pårørende eller ledsagere kan ikke være med til bedøvelse, operation og opvågning. Det gælder dog ikke ledsagere til børn og personer med handicap. De kan være med under opvågningen.
Dine pårørende eller ledsagere kan i stedet opholde sig i afdelingen, hvor du bliver kørt tilbage til, når du er vågen og klar.
Kost
En sund kost er med til at forebygge sygdomme. Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Ethvert cigaretforbrug er skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selvom du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Et stort alkoholforbrug er også skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Fysisk aktive personer har et bedre psykisk og fysisk helbred end inaktive personer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen, og udøver fysisk aktivitet af høj intensitet 20-30 minutter 2 gange om ugen.
Moderat fysisk aktivitet kan blandt andet være at cykle på arbejde, at lave havearbejde og at tage trappen.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Karkirurgisk bookingsekretariat, hvis du har spørgsmål til indkaldelse og booking.
Efter indgrebet
Tlf. 78 44 56 40
Ring til Karkirurgisk Afsnit, hvis der opstår problemer efter indgrebet.
Du kan ringe til afsnittet 24 timer efter udskrivelsen. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/676152
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.