Du kan købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle evt. smerter, når du kommer hjem:
Paracetamol (fx Pamol, Panodil eller Pinex)
Ibuprofen (fx Ibumetin, Brufen, Ipren eller Burana)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
Fjern hårene på det ben, der skal behandles. Fjern også kønsbehåringen på den side, der skal behandles (se illustration som eksempel).
Det er en god ide at fjerne hårene et par dage inden din behandling, så evt. sår og rifter er helet op.
Du må efterlade 1-2 mm lange hårstubbe.
Du skal tage et grundigt bad om morgenen på din behandlingsdag for at forebygge infektion.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen 2-3 dage før behandlingen.
Brug heller ikke parfume på behandlingsdagen.
Du skal tage din vanlige medicin, medmindre andet er aftalt med sygeplejersken/lægen i klinikken, da du blev forundersøgt.
Har du kontakt til primærsygeplejerske til sårpleje, er det vigtigt, at du fortsætter med dine aftaler både før og efter vores behandling. Vi foretager ikke sårpleje. Vi behandler kun din åreknuder.
Det kan være en god idé at lave en aftale med primærsygeplejersken om sårpleje senere samme dag, som du er til behandling hos os eller eventuelt dagen efter.
Spis og drik som du plejer
Tag løst og behageligt tøj på, da du har dit eget tøj på under behandlingen.
Vi anbefaler, at du tager gamle underbukser på, da dit ben bliver vasket med gul sprit helt op i lysken. Medbring gerne et par ekstra trusser/underbukser, da de kan blive ret våde af spritten.
Vi anbefaler desuden mørke, løse bukser og et par gamle sko i tilfælde af gennemblødning.
Du kan forvente at tage hjem cirka 15 minutter efter behandlingen.
Du kan desværre ikke blive behandlet, hvis du er gravid eller ammer. Kontakt os venligst, hvis du er indkaldt til behandling for dine åreknuder.
Kontaktoplysninger findes helt nederst i denne patientvejledning eller i dit indkaldelsesbrev.
Du skal selv sørge for transporten til og fra behandlingen.
Efter indgrebet må du ikke selv køre bil hjem – heller ikke bil med automatgear.
Husk at lave en aftale om, hvem der kan køre dig hjem.
Det er vigtigt, at du kan blive hentet, så snart du er klar til at komme hjem.
Hvis du ønsker hjælp til livsstilsændringer, har vi mulighed for at henvise dig til et kommunalt sundhedstilbud indenfor områderne kost, rygning, alkohol og motion.
Giv personalet besked, hvis vi skal hjælpe dig på vej.
Hvis du i ugen op til operationen bliver syg, får udslæt eller sår på det ben, der skal behandles, skal du kontakte Klinik for Åreknuder på tlf. 78 44 56 68 i dagstiden. Hvis du er henvist pga. sår, skal du naturligvis møde op.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Om behandlingen
Åreknuder er udvidelser på de blodårer, der ligger lige under huden – venerne. Udvidelserne kan minde om knuder (deraf navnet).
Venerne sørger for at transportere blodet tilbage til hjertet, og klapperne i venerne sørger for, at blodet løber den rigtige vej. Bliver veneklapperne utætte, får blodet sværere ved at komme op gennem benene. Så stiger trykket i venerne, og det fører gradvist til åreknuder.
Åreknuder er som sådan ufarlige og vil nogle gange ikke give anledning til gener. Man kan dog få symptomer som fornemmelse af tyngde, træthed, uro, hævelse, kramper og kløe i benene.
Få procent kan opleve at få sår og eksem. Disse symptomer kan dog også have andre årsager, selv om man har synlige åreknuder. Vi kan derfor ikke garantere, at symptomerne forsvinder efter en eventuel behandling.
Der er ingen grund til at behandle åreknuder, der ikke generer.
Generende åreknuder kan behandles med kompressionsstrømper. Hvis brug af kompressionsstrømper ikke er en mulighed, kan man overveje et mere permanent indgreb.
Behandlingen foregår sådan i klinikken:
Huden på dit ben bliver lokalbedøvet ved, at karkirurgen sprøjter en bedøvende væske ind flere steder langs den blodåre, der skal behandles. Væsken sikrer også, at væv og nerver ikke påvirkes af varmebehandlingen.
Varmebehandling af åreknuder foregår gennem et kateter (et tyndt plastikrør), der indføres i den syge vene på låret.
Ved hjælp af ultralyd fører lægen spidsen af katetret op gennem venen helt frem til lysken. Her opvarmes spidsen, og katetret trækkes langsomt tilbage til indstiksstedet. Undervejs frigives varme. Varmen ødelægger venen, som reagerer ved at lukke. Efter nogle måneder er den blevet til en tynd bindevævsstreng.
Hvis der er flere store åreknuder, kan man fjerne dem gennem små snit i huden, eller ved at sprøjte et medikament i en skumopløsning ind i den syge åre. Medikamentet får åren til at lukke.
I få tilfælde kan det være nødvendigt at lave et lidt større snit i huden, som efterfølgende skal syes.
Du får et plaster på det sted, hvor vi har lagt kanylen for at varmebehandle. Har du også fået fjernet åreknuder, får du en sugende forbinding på.
Du får enten en knælang kompressionsstrømpe på, som vi udleverer til dig eller en stram elastisk forbinding. Strømpen skal bruges i 6 dage.
Behandlingen tager ca 45-60 min, men du skal blive i venteværelset 15 min efter endt behandling.
For at behandlingen kan gennemføres kræves det, at åren er rimelig lige og ikke for tæt på huden.
De behandlede årer kan føles hårde og ømme de første 1-3 uger. Herefter aftager det stille og roligt. Man kan mærke de behandlede årer i op til 6 mdr. efterfølgende, enkelte kan mærke dem længere. Ømhed og eventuelle smerter kan klares med almindelig håndkøbsmedicin.
Risici og bivirkninger
Følgende komplikationer kan i sjældne tilfælde forekomme:
Infektion opstår meget sjældent.
Nervevævet kan påvirkes utilsigtet. Det kan medføre smerter eller nedsat følesans. Som regel forsvinder generne igen i løbet af nogle måneder.
Huden kan blive påvirket, og der kan yderst sjældent dannes små sår.
Der er en meget lille risiko for at udvikle en blodprop i den dybe blodåre.
Når du kommer hjem
Du skal fjerne den strammende forbinding efter 24 timer.
Sæt plaster på de steder, hvor vi har behandlet (indstikssteder). Der kan stikke lidt vævsrester og nervetråde ud af hullerne. Lad være med at fjerne det, da det ellers kan fremkalde smerte og blødning.
Du skal have plaster på i 3 dage eller så længe, der siver væske fra sårene. Du får udleveret ekstra plastre.
Hvis der sidder steristrips under forbindingen (smalt tape-lignende plaster, der hæfter hudkanter sammen), lader du dem sidde indtil 6-10 dage efter behandlingen. Steristrips løsner oftest af sig selv.
Hvis du er blevet syet, skal stingene fjernes ved din egen læge 12-14 dage efter behandlingen.
Brug den knælange kompressionsstrømpe i 5 dage efter du har taget den stramme forbinding af. Har du ikke haft en stram forbinding på, skal du bruge strømpen i 6 dage.
Tag kompressionsstrømpen på om morgenen, inden benet begynder at hæve, og tag den af igen til natten. Det kan være nemmere at få strømpen på, hvis du bruger gummihandsker.
Du må gerne tage strømpen af i forbindelse med bad.
Vær opmærksom på at strømpen sidder helt glat og ikke gnaver.
Kompressionsstrømper støtter og aflaster venesystemet i dine ben. Den naturlige venepumpefunktion forstærkes, og veneblodets returløb forøges.
Strømpen kan håndvaskes eller maskinvaskes ved maks. 40 grader. Den må ikke tørretumbles.
Du må gerne bruge strømpen mere end 5 eller 6 dage, hvis du har glæde af det.
Du kan forvente at den åre vi har behandlet kan blive hård og øm og der kan opstå blålige misfarvninger i omgivelserne. Ømheden og evt. misfarvninger aftager i løbet af 2-3 uger, men kan mærkes i op til seks måneder.
Du kan have lette/moderate smerter efter operationen. Husk at hvile kan mindske smerterne.
Tag smertestillende håndkøbsmedicin ved behov for at lindre smerterne:
Pinex/Pamol/Panodil (paracetamol) 1 g x 4
Ipren/Ibumetin (Ibuprofen) 400 mg x 3
Hvis du har behov for anden smertebehandling, skal du kontakte din egen læge.
For at standse en eventuel blødning, lægger du dig ned med benet hævet over hjertehøjde og trykker på det sted, hvor det bløder.
Når blødningen er standset, lægger du den medsendte blå sugende pude udenpå forbindingen og ruller den brune forbinding udenpå.
Hvis du får feber, blødning der ikke vil standse eller stærke smerter, er du velkommen til at kontakte os indenfor det første døgn efter behandlingen. Herefter skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Du kan kontakte os i dagtiden fra kl. 9.00-13.00 på tlf. 78 44 56 66. Resten af døgnet skal du ringe på tlf. 78 44 56 40.
Kontakt også din egen læge eller vagtlæge ved tegn på betændelse omkring dit behandlingssted. Det kan være rødme, hævelse, sivning af væske samt feber.
Benet sprittes med gul sprit, som kan smitte af i op til en uge efter behandlingen.
Du bør derfor overveje hvilket tøj, sengetøj og håndklæder, du benytter i perioden, da farven ikke med sikkerhed går af i vask.
Videre forløb
Du må og skal bevæge dig så meget, du kan, uden at få smerter – bare du bruger kompressionsstrømpen.
Start stille og roligt op, og mærk efter i benet, hvor meget du kan klare. Du skal dog vente 2 uger med karbad og svømning.
Sygemelding efter behandling af åreknuder er ikke nødvendig, men så længe du har den stramme forbinding på benet, kan det være rart ikke at skulle på arbejde. Det vil sige de første 24 timer.
Når du sidder stille eller ligger, skal du vippe med fødderne for at aktivere venepumpen og på den måde øge blodcirkulationen.
Kompressionsstrømpen aflaster venesystemet i dit ben, fordi den støtter venepumpen, der øger veneblodets tilbageløb mod hjertet.
Når du aktiverer venepumpen, mindsker du risikoen for blodpropdannelse i de dybe vener.
Når du rejser langt i bil, med bus, tog eller fly, er det særlig vigtigt, at du laver venepumpeøvelser og bruger en kompressionsstrømpe.
Soleksponering kan medføre misfarvning af det behandlede område og arrene. Vi anbefaler derfor, at du undgår direkte sollys på det behandlede ben, så længe der er misfarvning i huden og/eller synlige ar. Beskyt benet med tøj eller solcreme med faktor 50 i perioden.
Hvis du skal til kontrol efter behandlingen, får du det at vide, inden du forlader klinikken. Kontrollen finder typisk sted efter halvanden måned, hvor den lukkede vene skannes og der laves aftaler om et eventuelt videre forløb.
Vi anbefaler ikke, at du rejser de første 4 uger efter behandlingen.
Hvis du skal ud at rejse de første par måneder efter behandlingen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, du skal følge.
Mere information
Kost
En sund kost er med til at forebygge sygdomme. Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Ethvert cigaretforbrug er skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selvom du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Et stort alkoholforbrug er også skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Fysisk aktive personer har et bedre psykisk og fysisk helbred end inaktive personer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen, og udøver fysisk aktivitet af høj intensitet 20-30 minutter 2 gange om ugen.
Moderat fysisk aktivitet kan blandt andet være at cykle på arbejde, at lave havearbejde og at tage trappen.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Karkirurgisk bookingsekretariat, hvis du har spørgsmål til indkaldelse og booking.
Det første døgn efter behandlingen
Hvis der opstår problemer efter indgrebet, kan du kontakte os på tlf. 78 44 56 68 fra kl. 8.30-13.00. Resten af døgnet skal du ringe på tlf. 78 44 56 40.
Efter det første døgn
Efter det første døgn og indtil 1 måned efter behandlingen, kan du kontakte os på tlf. 78 44 56 68 fra kl. 8.30-13.00. Herefter skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/981785
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.