Behandling af brystbetændelse med bakterier (mastitis)
Gå direkte til:
Behandling af brystbetændelse med bakterier (mastitis)
Årsag
Brystbetændelse med bakterier opstår ved ubalance i de bakterier og svampe, der allerede findes i brystet. Det kan også opstå ved, at der kommer bakterier ind i brystvævet, fx gennem sår eller revner ved brystvorten.
Oftest er stafylokokker den type bakterier, der kommer ind i brystvævet. Stafylokokker findes naturligt på huden hos både dig og dit barn, men kan give betændelse, hvis de kommer ind i brystvævet. Bakterierne kan særligt formere sig i ophobet mælk.
I sjældne tilfælde kan det være bakterier ved navn streptokokker, der giver brystbetændelsen.
Hvis vi, ved en ultralydsskanning, kan se, at der har dannet sig en byld i brystet, bruger vi en nål til at tømme den ud.
Sjældent er der behov for anlæggelse af et dræn.
Du bliver lokalbedøvet, inden vi tømmer bylden. Ultralydsskanning og udtømning foregår som oftest i Brystklinikken - Røntgen og Skanning.
Om forløbet
Vi anbefaler, at du fortsætter amning, mens du har brystbetændelse. Når dit barn sutter ved brystet, hjælper det til tømning af brystet.
Det er ikke skadeligt for dit barn at blive ammet, når der er betændelse i brystet – heller ikke når du får antibiotika.
Når du har betændelse i brystet, sker der hævelse og irritation i brystvævet og i mælkegangene. Derfor kan det være svært for mælken at løbe gennem mælkegangene. Derudover kan feber gøre, at kroppen har svært ved at give nok væske til at danne mælk.
Du bør malke ud, hvis dit barn ikke vil ammes. Nogle børn kan afvise brystet, når der er betændelse i brystet. Det skyldes ofte, at mælken løber langsommere, når brystvævet er betændt.
Nogle gange kan det hjælpe, hvis barnet spiser ved det bryst, der ikke er betændelse i i et par minutter først, hvorefter barnet så flyttes til det betændte bryst. På den måde er den første sult blevet stillet, og dit barn har måske lidt mere tålmodighed til at spise, selv om mælken ikke løber så hurtigt.
Du kan bruge de kølige omslag i 10-20 minutter ad gangen i mellem amningerne.
Nogle oplever, at mælken løber bedre ved at varme brystet med varmeomslag eller varmelampe inden amningen.
Hvis du har sår/revner på brystvorterne, er det vigtigt, at de behandles.
Ofte skyldes sår og revner, at dit barn ikke har haft helt korrekt ved brystet under amningen. Det er vigtigt at få rettet op på det, og personalet hjælper dig gerne.
Nogle gange skyldes det også, at barnet sutter meget kraftigt.
Så længe du har sår/revner, bør du dagligt vaske dit bryst med varmt vand og mild sæbe efterfulgt af skylning med vand.
Der findes forskellige produkter til at hjælpe sårheling, som kan købes på apoteket. Vær opmærksom på, at du bør undgå strandskaller og hydrogelforbindinger.
Nogle kvinder oplever, at brystbetændelsen giver klumper eller tråde i mælken. Det er helt normalt, og du bør give dit barn mælken alligevel. Klumperne og trådene forsvinder i takt med, at betændelsen forsvinder.
Om behandlingen
Væske/betændelse fra brystet sendes til undersøgelse. Det tager cirka 4 døgn, før der er svar på undersøgelsen. Derfor giver vi antibiotika, som virker på de mest almindelige bakterier.
Ofte varer behandlingen i mindst 10 dage. Medicinen kan give bivirkninger som ondt i maven, diarré eller kvalme.
Tag ikke antibiotikata sammen med et måltid. Kapslerne skal tages mindst 1 time før eller 2 timer efter et måltidskal, og de skal sluges hele med mindst et halvt glas vand.
Hvis der er behov for ændringer i antibiotikabehandlingen kontaktes du af en læge
Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin, så længe du har brystbetændelse. Du bør tage både paracetamol (Panodil, Pamol, Pinex) og Ibuprofen (Ipren, Ibumetin, Ibuprofen).
Paracetamol hjælper til tømning af brystet og derudover virker det febernedsættende. Ibuprofen virker nedsættende på hævelse og irritation i brystvævet.
Sådan tager du smertestillende
Paracetamol:
Kl. 6.00: 2 tabletter á 500 mg
Kl. 12.00: 2 tabletter á 500 mg
Kl. 18.00: 2 tabletter á 500 mg
Kl. 24.00: 2 tabletter á 500 mg
Ibuprofen:
Kl. 6.00: 2 tabletter á 200 mg
Kl. 12.00: 2 tabletter á 200 mg
Kl. 18.00: 2 tabletter á 200 mg
Kl. 24.00: 2 tabletter á 200 mg
Du er velkommen til at kontakte Brystklinikken i hele din behandlingsperiode. Du kan desuden kontakte os op til 14 dage efter endt behandling. Efterfølgende skal du kontakte din egen læge.
Rådgivning ved sygeplejerske kan ske alle hverdage fra kl. 8.00-10.00 og kl. 13.00-14.30 på tlf. 78 44 25 30.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Tlf. 78 44 63 44 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1456813
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.