Et brok er et svagt sted i bugvæggen, hvor bughinden og eventuelt fedtvæv eller tarm buler ud. Det kan opstå pludseligt, være medfødt eller udvikle sig langsomt med alderen eller efter en operation.
Et brok kan give gener/ubehag ved hoste og fysisk aktivitet. Hvis det er tilfældet, kan du blive tilbudt en operation.
Forbered dig til operationen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Hvis du bruger blodfortyndende medicin, skal du muligvis holde pause op til operationen.
Hvis du ikke allerede har snakket med vores personale, og lavet en aftale om en eventuel pause fra din blodfortyndende medicin, skal du kontakte Mave- og Tarmkirurgisk sekretariat på tlf. 78 44 63 06 for at høre, om du skal holde pause.
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle smerter, når du kommer hjem:
Paracetamol (fx Pamol, Panodil eller Pinex)
Ibuprofen (fx Ibumetin, Brufen eller Ipren)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
Du skal købe Magnesia tabletter af 500 mg, så du kan forebygge forstoppelse efter operationen. Tabletterne kan fås i håndkøb på alle apoteker.
Forskning har vist, at din mave kommer hurtigere i gang efter operationen, hvis du tygger tyggegummi. Du bedes derfor købe tyggegummi efter eget valg, som skal tages med ved indlæggelsen.
Efter operationen skal du tygge tyggegummi mindst en halv time 3 gange dagligt og meget gerne mere.
Du skal selv sørge for transporten til og fra operationen.
Du må ikke selv køre bil i 24 timer efter operationen, fordi du stadig er påvirket af bedøvelsen. Husk at lave en aftale om, hvem der kan køre dig hjem.
Det er vigtigt, at du kan blive hentet, så snart du er klar til at komme hjem.
Der skal være en voksen hos dig det første døgn efter din operation.
Husk at lave en aftale med venner eller familie.
På operationsdagen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Der er særlige regler for faste, hvis du skal opereres og har diabetes.
Hvis du ikke har fået andet at vide, skal du tage din normale morgenmedicin på operationsdagen – dog ikke medicin mod sukkersyge og blodfortyndende medicin.
Får du normalt blodfortyndende medicin eller medicin for sukkersyge, skal du følge den anvisning, du har fået af lægen i klinikken. Spørg lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl.
Husk at tage din medicinliste med, hvis du får medicin.
Du skal fjerne evt. hår i det område, hvor du skal opereres:
Hele maven (fra brystvorterne ned til kønsbehåringen)
Højre side af låret (10x10 cm) Under operationen skal der sidde et plaster på det felt, hvor hårene er fjernet
Du skal bruge en barbermaskine eller hårklipper. Du må ikke bruge en skraber, da det kan give små rifter og infektion.
Der må godt være små stubbe på højst 2 mm.
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Rens navlen med en vatpind med vand og sæbe på.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Hvis du får medicin, inklusiv inhalationsmedicin, skal du medbringe den i original emballage sammen med en opdateret medicinliste. Det hjælper personalet med at få et nøjagtigt overblik over din medicin.
Du får medicin fra afdelingen under indlæggelsen. Din medbragte medicin bruges kun, hvis der er noget særligt medicin, som afdelingen ikke har.
Til nogle operationer skal du have noget af dit eget tøj på under operationen. Derfor er det vigtigt, at dit tøj er rent og sidder løst, og at du medbringer rene sko. Joggingbukser og sandaler eller lignende er velegnede.
Medbring også en ren og varm trøje, du kan have på, mens du venter.
Det er en god idé at tage noget underholdning med, fx en bog, et blad, iPad, musik eller lignende, hvis der bliver ventetid.
Om operationen
Kikkertoperationen forgår i fuld bedøvelse og varer omkring 2 timer.
Kirurgen laver 4 eller 5 små huller i maven på hver cirka 1 cm til kikkert og instrumenter.
Ved operationen adskilles muskulaturen i bugvæggen fra det omgivende bindevæv, brokket lukkes og bugvæggen forstærkes med et net, der placeres mellem bugmusklen og bughinden.
Til sidst lukker kirurgen hullerne i maveskindet med klips eller tråd og operationen er færdig.
For at sikre god smertedækning efter operationen, anlægger vi en smertestillende og forbigående nerveblokade lige inden starten af operationen.
I fuld bedøvelse sover du dybt og mærker ingen smerter under operationen.
Bedøvelsen kan gives på to måder:
Den sprøjtes ind i blodet via et drop (venflon)
Den indåndes via luften fra en maske
Det er bedøvelseslægen, der bestemmer, hvilken måde det skal gives til netop dig.
På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for generel anæstesi.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Risici og bivirkninger
Det er normalt, at der er ømhed og lette smerter efter en operation.
Efter alle operationer kan der opstå betændelse eller blødning, eventuelt som en blødning inde i kroppen. I sjældne tilfælde kan en indre blødning udvikle sig livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide.
Risici ved det kirurgiske indgreb
Ved ethvert kirurgisk indgreb er der en lille risiko for beskadigelse af indre organer.
Hvis du er opereret i maven tidligere, kan der være sammenvoksninger i bughulen, som kirurgen skal løsne undervejs. Sammenvoksninger kan i nogle tilfælde betyde, at operationen er vanskeligere og tager længere tid.
I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at ændre fra kikkertoperation til åben operation, hvor der laves et større snit i huden.
Kuldioxid i maven
Ved en kikkertoperation pustes kuldioxid ind i maven for at skabe gode oversigtsforhold og plads til kirurgens redskaber. Denne kuldioxid kan give trykkende smerter i bryst, skuldre og nakke de første dage efter operationen. Det er ufarligt og forsvinder af sig selv. Du kan afhjælpe det ved at bevæge dig omkring.
Blodprop i benene
En anden komplikation kan være blodprop i benene. For at mindske denne risiko får du en indsprøjtning med blodfortyndende medicin, og du får et par støttestrømper på som du skal bruge på operationsdagen.
Væskeansamling ved brug af kunststof (meche)
Hvis du får et net af kunststof (meche) ind i bughulen, kan du opleve en væskeansamling (hævelse) i operationsområdet. Dette kræver sjældent behandling. Hos enkelte patienter opstår der en blodansamling, som viser sig som en blå/violet misfarvning af huden i operationsområdet. Ansamlingen svinder oftest af sig selv over nogle uger.
Tilbagevendende brok
Ved brokoperationer vil der altid være risiko for, at brokket kommer igen. Dette sker for under 5 % af patienterne, og det vil ofte være muligt at operere på ny.
Skade på tarm og indre organer
Der er også en lille risiko for skade på tarmen eller andre indre organer. I værste fald kan det betyde, at du skal have en midlertidig stomi - det er dog yderst sjældent.
Kroniske smerter
Hvis din brok bliver behandlet med et net (meche), er der en lille risiko for kroniske smerter efterfølgende. Det er derfor vigtigt, at du har modtaget information om dette og har haft mulighed for at opveje fordele og risici ved indgrebet.
Efter operationen
Når du er tilbage fra opvågningsafsnittet, opfordrer personalet dig til at komme op af sengen. Jo før du kommer op og i gang, jo mindre er risikoen for komplikationer, infektioner og træthed.
Plejepersonalet vurderer sammen med dig, hvornår du er klar til at komme hjem. Det er som regel dagen efter operationen.
Drik rigeligt med væske umiddelbart efter din operation – gerne 1,5 liter vand eller saft.
I dagene efter operationen må du gerne indtage 2 liter væske om dagen.
Indtag også meget gerne rigeligt med proteiner, da proteiner fremmer din sårheling.
Forskning har vist, at din mave kommer hurtigere i gang efter operationen, hvis du tygger tyggegummi. Du skal gøre det mindst en halv time 3 gange dagligt, men meget gerne mere.
Du skal have blodfortyndende medicin efter operationen for at forebygge blodpropper. Medicinen indsprøjtes i huden.
Hvis du skal fortsætte behandlingen, når du kommer hjem, får du udleveret sprøjterne og udstyret af hospitalet. Du bliver oplært i, hvordan du skal gøre, og hvor længe du skal tage medicinen.
Får du i forvejen blodfortyndende medicin, tager lægen stilling til, hvornår du kan genoptage din sædvanlige blodfortyndende medicin.
Når du kommer hjem
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Kontakt en læge, hvis du får stærke smerter eller tegn på betændelse i dit operationssår. Det kan for eksempel være:
Rødme
Hævelse
Feber
Sivning af væske fra såret
Det første døgn efter udskrivelsen er du velkommen til at kontakte afsnittet på det kontaktnummer, du finder i denne vejledning. Herefter skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Symptomer på indre blødninger er:
stor hævelse i bughule/maven eller brystkasse
kraftige smerter i bughule/maven eller brystkasse
hurtig eller svag puls
følelse af kortåndethed
Hvis du oplever en eller flere af symptomerne nedenfor, samtidig med du får det dårligere, kan det også være tegn på indre blødninger:
kvalme
svimmelhed
træthed eller utilpashed
tørst
Find kontaktinformation i vejledningen.
Mange har smerter de første par dage. Vi anbefaler, at du fortsætter med smertestillende tabletter de første dage efter udskrivelsen, så du kan opretholde samme fysiske aktivitetsniveau, som før operationen.
Vi anbefaler følgende:
Pinex/Pamol/Panodil (paracetamol) 1g x 4
Ipren/Ibumetin (ibuprofen) 200-400 mg x 3
Hvis du har behov for stærkere smertestillende, bliver det enten udleveret ved udskrivelsen, eller du får en recept, så du selv kan hente det på apoteket.
For at undgå forstoppelse i tiden lige efter operationen, kan du med fordel tage 1 g Magnesia (2 tabletter af 500 mg) om aftenen, inden du går i seng, når du kommer hjem efter operationen.
Fortsæt med at tage 1 g Magnesia hver aften, inden du går i seng, indtil din mave igen fungerer, som den plejer.
Du behøver ikke at tage Magnesia i forbindelse med et måltid.
Husk at indtage godt med væske til tabletterne.
Plastrene kan fjernes efter 24 timer, og hvis sårene er tørre, skal der ikke nyt plaster på. Sårene har bedst af at få luft og kan sagtens tåle almindeligt brusebad.
Er der anvendt klips eller ikke-selvopløselige hudtråde, skal de fjernes 10-12 dage efter operationen. Det foregår hos din egen læge. Husk at bestille en tid.
Videre forløb
Du kan genoptage almindelig motion straks efter operationen, eller når du føler dig i stand til det. Du må bevæge dig til smertegrænsen, men du skal undgå kontaktsport i de første 2-3 uger.
Efter en åben operation, hvor der er foretaget et længere snit i huden, fraråder vi dog tunge løft i 4-6 uger, da der er en lille risiko for, at sårene kan springe op.
Behovet for sygemelding er individuelt og afhænger af arbejdets karakter.
Vi fraråder, at du tager karbade og går i svømmehal de første 2-3 uger, da det giver stor risiko for infektion i sårene. Du må dog gerne gå i brusebad allerede efter det første døgn.
Når sårene er helet, er der ingen begrænsninger.
Mere information
Pårørende eller ledsagere kan ikke opholde sig i afdelingen af hensyn til dine medpatienter og pladsforholdene i afdelingen. Det gælder også på opvågningsstuen.
Din pårørende eller ledsager kan i stedet opholde sig på hospitalets øvrige opholdsarealer på etage 2 og 3.
Din pårørende eller ledsager bliver kontaktet, når du er klar til at blive hentet efter operationen.
Ovenstående gælder ikke ledsagere til børn og personer med handicap.
Kost
En sund kost er med til at forebygge sygdomme. Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Ethvert cigaretforbrug er skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selvom du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Et stort alkoholforbrug er også skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Fysisk aktive personer har et bedre psykisk og fysisk helbred end inaktive personer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen, og udøver fysisk aktivitet af høj intensitet 20-30 minutter 2 gange om ugen.
Moderat fysisk aktivitet kan blandt andet være at cykle på arbejde, at lave havearbejde og at tage trappen.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Mave- og Tarmkirurgisk Bookingsekretariat, hvis du har spørgsmål til indkaldelse og booking.
Efter indgrebet
Tlf. 78 44 63 92
Ring til Tarmkirurgisk Afsnit, hvis der opstår problemer efter indgrebet.
Du kan ringe til afsnittet det første døgn efter udskrivelsen. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1093811
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.