Du skal have foretaget en operation for hæmorider, som kaldes THD (transanal hæmoride dearterialisation). Metoden er et minimalt indgreb, der ikke efterlader et sår.
Operationen foregår oftest i fuld bedøvelse, men kan også foretages i rygmarvsbedøvelse.
Forbered dig til operationen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Hvis du bruger blodfortyndende medicin, skal du muligvis holde pause op til operationen.
Hvis du ikke allerede har snakket med vores personale, og lavet en aftale om en eventuel pause fra din blodfortyndende medicin, skal du kontakte Mave- og Tarmkirurgisk sekretariat på tlf. 78 44 63 06 for at høre, om du skal holde pause.
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle smerter, når du kommer hjem:
Paracetamol (fx Pamol, Panodil eller Pinex)
Ibuprofen (fx Ibumetin, Brufen eller Ipren)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
Du skal selv sørge for transporten til og fra operationen.
Du må ikke selv køre bil i 24 timer efter operationen, fordi du stadig er påvirket af bedøvelsen. Husk at lave en aftale om, hvem der kan køre dig hjem.
Det er vigtigt, at du kan blive hentet, så snart du er klar til at komme hjem.
På operationsdagen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Der er særlige regler for faste, hvis du skal opereres og har diabetes.
Hvis du ikke har fået andet at vide, skal du tage din vanlige morgenmedicin på operationsdagen – dog ikke medicin mod diabetes og blodfortyndende medicin.
Får du normalt blodfortyndende medicin, skal du følge den anvisning, du har fået af lægen i klinikken.
Spørg lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl.
Husk at tage din medicinliste med, hvis du får medicin.
For at operationen kan udføres, skal tarmen være tømt for afføring.
Du har fået udleveret afføringsmiddelet, Cleenema - Klar til brug, ved dit besøg i Klinikken, som du skal tage hjemmefra ca. 2 timer før dit mødetidspunkt.
Klyxet tages på følgende måde:
Du skal ligge på din venstre side med benene bøjet let op mod maven.
Hætten tages af flasken og spidsen føres op i endetarmen. Når spidsen er ført helt op i endetarmen tømmes flaskens indhold. Dette kan spænde lidt inde i maven.
Flasken tages ud igen, mens den fortsat holdes sammenklemt.
Herefter ligger du så længe, du kan (mindst 15 min.), inden du går på toilet.
Du skal tage et grundigt bad om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion. Du skal være særlig omhyggelig med at vaske dig i det område, hvor du skal opereres.
Børst også gerne tænder, smør dig ikke ind i creme på kroppen og brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Hvis du får medicin, inklusiv inhalationsmedicin, skal du medbringe den i original emballage sammen med en opdateret medicinliste. Det hjælper personalet med at få et nøjagtigt overblik over din medicin.
Du får medicin fra afdelingen under indlæggelsen. Din medbragte medicin bruges kun, hvis der er noget særligt medicin, som afdelingen ikke har.
Til nogle operationer skal du have noget af dit eget tøj på under operationen. Derfor er det vigtigt, at dit tøj er rent og sidder løst, og at du medbringer rene sko. Joggingbukser og sandaler eller lignende er velegnede.
Medbring også en ren og varm trøje, du kan have på, mens du venter.
Det er en god idé at tage noget underholdning med, fx en bog, et blad, iPad, musik eller lignende, hvis der bliver ventetid.
Om operationen
Hæmorider er udvidelser af de blodkar, der normalt findes indvendigt i endetarmskanalen.
Hæmorider kan give symptomer i form af kløe, smerter, synlig udposning og blødning fra endetarmen. Der kan være dryppende blod, eller blod som sprøjter ned i toiletkummen. I lette tilfælde kan hæmorider hverken ses eller føles, mens større hæmorider kan presses ud af endetarmen i forbindelse med afføring. I svære tilfælde kan der være konstant fremfald af hæmorider gennem endetarmsåbningen. En fremfalden hæmoride kan komme i klemme og give kraftige smerter og hævelse. Hæmorider behandles i lettere tilfælde med afføringsmiddel og livsstilsændringer. I sværere tilfælde er operation dog nødvendig.
Den nyeste form for behandling af hæmorider hedder THD (transanal hæmoride dearterialisation). Metoden er et minimalt indgreb, som ikke efterlader noget sår.
Operationen foregår oftest i fuld bedøvelse, men kan også foretages i rygmarvsbedøvelse.
Ved operationen føres en ultralydssonde op i endetarmen. Sonden anvendes til at lokalisere de indvendige kar, der forsyner hæmoriderne med blod. De største af disse kar afsnøres herefter, hvorved blodgennemstrømningen i hæmoriderne nedsættes. Herefter vil hæmoriderne gradvist skrumpe, og symptomerne vil aftage.
Hvis der er fremfald af hæmorider gennem endetarmsåbningen, vil man på samme tid trække dem op på plads i endetarmen sammen med syningen/afsnøringen.
I fuld bedøvelse sover du dybt og mærker ingen smerter under operationen.
Bedøvelsen kan gives på to måder:
Den sprøjtes ind i blodet via et drop (venflon)
Den indåndes via luften fra en maske
Det er bedøvelseslægen, der bestemmer, hvilken måde det skal gives til netop dig.
På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for generel anæstesi.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Risici og bivirkninger
Kraftigere blødning opstår hos ca. 5% og kan ske op til 10 dage efter operationen. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt med indlæggelse og evt. ny operation. En mindre rift i endetarmsåbningen (fissur) ses hos ca. 1 % af patienterne efter operationen. Riften kan behandles med salve, som udleveres i Mave- og Tarmkirurgisk Klinik. I sjældne tilfælde kan der komme betændelse omkring endetarmen med dannelse af en byld. I så fald kræver det behandling med tømning af bylden på hospitalet.
En del patienter får temperaturforhøjelse i de første dage efter operationen/undersøgelsen. Oftest er den forhøjede temperatur forbigående og kræver ingen behandling. Hvis du har vedvarende feber med over 38,5 i flere dage, skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Du har øget risiko for infektion og dårlig sårheling, hvis du har sukkersyge eller er overvægtig.
Der kan komme blødning i forbindelse med eller efter operationen. I enkelte tilfælde kan det kræve blodtransfusion. Hvis du under ingen omstændigheder ønsker blodtransfusion, bedes du fortælle det til lægen før operationen.
Ved nogle indgreb er der desuden en lille risiko for kroniske smerter efterfølgende.
Det er derfor vigtigt, at du har modtaget information om ovenstående og har haft mulighed for at opveje fordele og risici ved indgrebet.
Efter operationen
Hvis du har det godt efter operationen, kan du forvente at komme hjem samme dag.
Nogle patienter (ca. 18%) oplever stærke smerter, som ikke kan klares med håndkøbsmedicin, og som derfor overnatter på hospitalet.
Når du er tilbage fra opvågningsafsnittet, opfordrer personalet dig til at komme op af sengen. Jo før du kommer op og i gang, jo mindre er risikoen for komplikationer, infektioner og træthed.
Drik rigeligt med væske umiddelbart efter din operation. Gerne 1½ liter vand eller saft. Desuden er det godt for din sårheling at indtage de proteindrikke, du bliver tilbudt.
I dagene efter din operation, må du gerne indtage 2 liter væske inklusiv 3 proteindrikke.
Når du kommer hjem
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Kontakt en læge, hvis du får stærke smerter eller tegn på betændelse i dit operationssår. Det kan for eksempel være:
Rødme
Hævelse
Feber
Sivning af væske fra såret
Det første døgn efter udskrivelsen er du velkommen til at kontakte afsnittet på det kontaktnummer, du finder i denne vejledning. Herefter skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Det er normalt med lette til moderate smerter i helingsperioden. Vi anbefaler derfor, at du fortsætter med smertestillende tabletter de første dage efter udskrivelsen, så du kan opretholde samme fysiske aktivitetsniveau, som før operationen.
Vi anbefaler følgende:
Paracetamol (Pinex, Pamol, Panodil) 1 g x 4
Ibuprofen (Ipren, Ibumetin, Burana, Brufen) 200-400 mg x 3
Hvis du har behov for stærkere smertestillende medicin, bliver det enten udleveret ved udskrivelsen, eller du får en recept med.
Det er meget vigtigt at modvirke forstoppelse.
Drik rigeligt med væske og tag et afføringsmiddel de første uger (HUSK, Magnesia, Movicol, Laktulose - alle kan købes i håndkøb).
Det er almindeligt at føle afføringstrang i en kortere periode efter operationen, da der vil være hævelse af slimhinden i endetarmen.
Nogle patienter oplever lettere blødning fra endetarmen i dagene efter operationen. Blødningen vil aftage stille og roligt, men kan vare i mindre grad i op til 6-8 uger.
Forskning har vist, at din mave kommer hurtigere i gang efter operationen, hvis du tygger tyggegummi. Du skal gøre det mindst en halv time 3 gange dagligt, men meget gerne mere.
Videre forløb
Det er muligt at genoptage almindelig aktivitet og arbejde indenfor 1-2 dage.
Hård fysisk træning samt fysisk hårdt arbejde, frarådes den første uge efter operationen. Undgå desuden tunge løft i 4-6 uger, da der er en lille risiko for at sårene kan springe op.
Vi fraråder, at du tager karbade og går i svømmehal de første 2-3 uger, da det giver stor risiko for infektion i sårene. Du må dog gerne gå i brusebad allerede efter det første døgn.
Når sårene er helet, er der ingen begrænsninger.
Mere information
Pårørende eller ledsagere kan ikke opholde sig i afdelingen af hensyn til dine medpatienter og pladsforholdene i afdelingen. Det gælder også på opvågningsstuen.
Din pårørende eller ledsager kan i stedet opholde sig på hospitalets øvrige opholdsarealer på etage 2 og 3.
Din pårørende eller ledsager bliver kontaktet, når du er klar til at blive hentet efter operationen.
Ovenstående gælder ikke ledsagere til børn og personer med handicap.
Kost
En sund kost er med til at forebygge sygdomme. Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Ethvert cigaretforbrug er skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selvom du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Et stort alkoholforbrug er også skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Fysisk aktive personer har et bedre psykisk og fysisk helbred end inaktive personer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen, og udøver fysisk aktivitet af høj intensitet 20-30 minutter 2 gange om ugen.
Moderat fysisk aktivitet kan blandt andet være at cykle på arbejde, at lave havearbejde og at tage trappen.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Mave- og Tarmkirurgisk Bookingsekretariat, hvis du har spørgsmål til indkaldelse og booking.
Efter indgrebet
Tlf. 78 44 63 92
Ring til Tarmkirurgisk Afsnit, hvis der opstår problemer efter indgrebet.
Du kan ringe til afsnittet det første døgn efter udskrivelsen. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/585037
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.