Vær opmærksom på
Det er normalt at bløde i forbindelse med selve fødslen. Normalt bløder man omkring en ½ liter - nogle mere, nogle mindre.
Efter fødslen fortsætter moderen med at bløde. Blødningen kommer fra indersiden af livmoderen, hvor moderkagen har siddet fast. Lige efter fødslen bløder det en del. De første 1 - 2 dage som en kraftig menstruation, hvorefter blødningen aftager over nogle uger i takt med at livmoderen trækker sig sammen.
Sammentrækninger af livmoderen (efterveer) kan bl.a. optræde i forbindelse med amning. Det er det samme hormon, der er ansvarligt for både at få mælken til at løbe og få livmoderen til at trække sig sammen.
Nogle gange samler blodet sig inde i livmoderen i “klumper” (koagler), og glider så ud på én gang. Det kan se lidt voldsomt ud og klumperne kan også være store, men er helt normalt. Er det til generende eller føler du dig på noget tidspunkt utryg, bør du tale med personalet på hospitalet.
Blødningen ændrer efterhånden udseende, og bliver til blodigt udflåd, som både kan være mørkerødt, lyserødt og brunligt. Det kaldes også ”barselsflåd” og har en helt karakteristisk, sødlig lugt. Så længe der er farve i dit udflåd, er der stadig et sår i livmoderen, der hvor moderkagen sad. Karbad, havbad og svømning i svømmehal frarådes på grund af risiko for betændelse i livmoderen. Af samme grund skal du undgå at bruge tamponer.
Blødningen vil som regel være helt ophørt senest 8 uger efter fødslen. På dette tidspunkt får du tilbud om helbredskontrol hos egen læge.
Din livmoder trækker sig sammen efter fødslen, det kaldes efterveer.
Efterveer har til opgave at sørge for at mindske blødningen efter fødslen, samt at livmoderen igen får samme størrelse som en ikke-gravid livmoder. Den bliver dog aldrig ligeså lille igen, som før første graviditet. Det tager ca. 8 uger før livmoderen igen har størrelse som en lille knytnæve.
Alle der har født har efterveer, men ikke alle mærker dem. De mærkes ofte kraftigere hos kvinder, som føder for anden gang eller mere. Det kan være forbundet med stærke smerter at have efterveer. Smerterne er som regel værst de første par dage og aftager helt i løbet af en uges tid.
Efterveer udløses bl.a. af amning. Det skyldes, at kroppen under amning danner et hormon, der får mælken til at løbe. Samme hormon får også livmoderen til at trække sig sammen.
Du kan bruge en varmepude eller varmeomslag mod smerterne.
Andre gange er det nødvendigt at tage smertestillende medicin som f.eks.
- Panodil/Pinex/Pamol 1000mg hver 6. time
- evt. sammen med Ipren/Ibumetin 400 mg hver 8. time
Medicinen påvirker ikke barnet via modermælken.
Du skal have tisset indenfor de første timer efter fødslen. Det første døgn bør du gå på toilettet hver 3.-4. time, når du er vågen.
Det første døgn efter fødslen kan det være svært at mærke, om blæren er fyldt.
Selvom du ikke føler, du skal tisse, er det vigtigt at gå på toilettet og prøve. Det er vigtigt for din blære, at den bliver tømt. Det betyder også, at livmoderen bedre kan trække sig sammen, og at du derfor bløder mindre.
Hvis du har fået lavement i forbindelse med fødslen, er det normalt ikke at have afføring i nogle dage efter.
Det er rart ikke at have for hård mave lige efter fødslen.
Du kan forebygge hård mave ved at spise:
- Groft brød
- Rå grøntsager
- Svesker
- Fiberrige produkter f.eks. havregryn, müsli
- Og vigtigst: drik masser af vand.
Har du hård mave, eller du ikke har haft afføring 4-5 dage efter, du fik lavement, kan du tage et mildt afføringsmiddel. Afføringsmidler bør kun tages i kortere perioder, da maven ellers vil vænne sig til at skulle have hjælp.
De fleste kvinder får bristninger eller rifter ved fødslen
Hvis du er blevet syet efter fødslen, er du blevet syet med en tråd som opløser sig selv i løbet af en til to måneder, og du behøver derfor ikke at få den fjernet. Hvis tråden generer dig, eller du kan mærke en bestemt knude irritere, så kan du få den fjernet hos din praktiserende læge et par uger efter fødslen.
Det er normalt at føle svie og smerte omkring syninger i de første dage efter fødslen. Du mærker muligvis også en tyngde og ømhed omkring skeden og mellemkødet i ugerne efter fødslen.
Kroppen arbejder på at hele såret, og det medfører blandt andet hævelse og kløe i arret.
Du kan dæmpe dine smerter i bristningen ved at bruge isbind de første dage efter fødslen. Isbindet lægges ind mod mellemkødet.
Du må bruge isbind i 15-20 minutter med et par timers mellemrum. Vent mindst 2 timer, før du bruger isbind igen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Du kan du både Paracetamol og Ibuprofen, hvis du har smerter de første 3 dage efter fødslen.
Nedenfor ser du et skema med instruktion til, hvordan du skal tage pillerne. Tidspunkterne er vejledende. Det er blot vigtigt, at du fordeler medicinen over døgnet, så du er godt dækket og fri for smerter.
Paracetamol:
- Kl. 6.00: 2 tabletter á 500 mg
- Kl. 12.00: 2 tabletter á 500 mg
- Kl. 18.00: 2 tabletter á 500 mg
- Kl. 24.00: 2 tabletter á 500 mg
Ibuprofen:
- Kl. 6.00: 2 tabletter á 200 mg
- Kl. 12.00: 2 tabletter á 200 mg
- Kl. 18.00: 2 tabletter á 200 mg
- Kl. 24.00: 2 tabletter á 200 mg
Vi anbefaler, at du begynder at trappe ud af den smertestillende medicin 4 dage efter fødslen.
Udtrapning af Ibuprofen
Du skal kun tage 1 tablet Ibuprofen af 200 mg ad gangen.
Hvis du oplever, at dine smerter stadig er godt dækket, kan du løbende fjerne 1 Ibuprofen ad gangen i løbet af dagen og til sidst stoppe.
Udtrapning af Paracetamol
Når du er trappet ud af Ibuprofen, skal du begynde at trappe ud af Paracetamol.
Du starter med at fjerne 1 dosis, så du tager medicinen 3 gange om dagen. Derefter går du ned til 2 gange for til sidst at stoppe helt.
Paracetamol
Virksomme stoffer: Paracetamol
Kan også hedde: Pamol, pinex, panodil
Anvendelse:
Pamol anvendes til behandling af svage smerter. Midlet virker smertestillende og febernedsættende.
Dosering:
Sædvanligvis 1g. 3–4 gange i døgnet. (max dosis 1 g 4 gange dagligt).
Bivirkninger:
Meget sjældne i normale doser.
Ibuprofen
Virksomme stoffer: Ibuprofen
Kan også hedde: Ibumetin, Ipren
Anvendelse:
Ibumetin anvendes til behandling af svage smerter. Midlet dæmper desuden de vævsreaktioner (inflammation), som kan ses ved visse gigtsygdomme, eller som kan opstå efter et slag eller en forstuvning. Desuden virker midlet også mod reaktioner i væv omkring operationsstedet.
Dosering:
Sædvanligvis 200–400 mg, 3–4 gange i døgnet.
Bivirkninger:
Træthed, fordøjelsesbesvær, mavesmerter, blødning i mave-tarmkanalen, diarré, luft fra tarmen. Midlet kan fremkalde eller forværre mavesår.
Bør ikke anvendes:
- Ved overfølsomhed over for indholdsstoffet eller andre NSAID, herunder acetylsalicylsyre.
- Ved mavesår, frisk maveblødning eller ved en generel tendens til blødning.
- Ved dårligt fungerende hjerte, lever eller nyrer eller ved stærkt forhøjet blodtryk.
Du kan få ømme brystvorter, som gør ondt lige når dit barn suger sig fast. Smerterne bør forsvinde få minutter inde i amningen, men hvis ikke de forsvinder, skal du se om dit barn sutter forkert. Læs mere om barnets sutteteknik ovenfor.
Mange oplever små blæner på brystet, men de forsvinder af sig selv igen.
Hvis du får sår på brysterne skal du holde det rent og vaske en gang om dagen med vand. Du skal lade dit bryst lufttørre efter amning, fordi dit barns spyt og råmælken virker helende.
Mange oplever at de får færre smerter ved brystvorterne af brystvortecreme, som indeholder lanolin.
Hvis ømheden og eventuelle revner ikke bedres, skal du gå til læge. Der kan i så fald være tale om en lokal infektion med bakterier eller svamp, som skal behandles medicinsk. Der er ingen fare for barnet, selvom der er infektion, så du kan fortsat amme.
Det er meget smertefuldt at lægge barnet til brystet, når der er sår eller revner.
Du vil måske have lyst til at amme sjældnere, men det belaster sandsynligvis ikke brystet mindre. Konsekvensen kan i stedet være, at brystet bliver spændt og sværere at få fat på for barnet. Det kan medvirke til at barnet bliver mere sultent og derfor sutter endnu kraftigere, når det lægges til. Tilbyd derfor barnet brystet, så snart det viser tegn til sult.
Er brystvorterne ømme, så læg barnet til den mindst ømme brystvorte først.
Du kan mindske smerten ved at gøre brystvorten parat, inden barnet lægges til. Du kan prøve følgende:
- Malk lidt mælk ud og smør selv brystvorten ind i det.
- Træk brystvorten lidt frem, så barnet lettere kan få fat i den. Dette lille stræk af brystvorten er mere skånsomt for sårene, end når barnet griber fat.
- Prøv gerne at få mælken til at løbe.
Alternativt kan du prøve forskellige ammestillinger, da brystvorterne herved belastes forskelligt.
Nogle kvinder føler, at det lindrer at ”bedøve” brystvorten ved at lægge is på den, lige inden barnet lægges til.
Prøv om du kan sikre, at barnet får godt fat, så brystvorten bliver mindre belastet. Brystvorten bliver mindre belastet, når barnet får fat i så meget af det brune område omkring brystvorten som muligt, og når barnet ikke trækker unødigt i brystvorten, når det sutter. Er du i tvivl, kan du spørge om hjælp hos hospitalets personale eller hos sundhedsplejersken.
Ved ammepause malk ud med hånden
I nogle tilfælde kan løsningen være at holde en ammepause en dag eller to, indtil brystvorterne er mindre ømme. Det er i disse tilfælde vigtigt, at brystet stimuleres og tømmes for mælk på anden vis for at opretholde mælkeproduktionen. At malke med hånden vil ofte være det mest skånsomme for brystvorterne. Barnet bør i stedet for få tilbudt mælken på kop.
Brug suttebrik
Hvis ovenstående råd ikke har været tilstrækkelige, og brystvorterne er meget medtagne, kan du prøve at bruge en suttebrik, som er lavet af tynd silikone, til at skåne brystvorten. Når der ikke er direkte kontakt mellem barnet og brystet, stimuleres brystet dog ikke helt så effektivt, og der er derfor risiko for, at der produceres mindre mælk. Derfor skal suttebrik i udgangspunktet kun bruges som en midlertidig løsning på et akut problem.
Læs mere om amning med suttebrik
En del kvinder oplever kraftig brystspænding, når mælken er ved at løbe til. Den første spænding kaldes fysiologisk brystspænding, og den skyldes de naturlige processer i brystet.
Spændingen varer oftest cirka 24-48 timer. Det er ikke mælk, der giver spændingen, men væske der samler sig i vævet. Spændingen kan derfor ikke malkes ud.
Du kan i stedet lette spændinger og smerter ved:
- At give barnet ubegrænset adgang til brystet både dag og nat
- Tage varme bade
- Tage smertestillende paracatamol og ibuprofen
Derudover kan du forsøge med lymfedrænage, kuldebehandling eller brystgymnatisk, som er beskrevet herunder.
Det er vigtigt, at du er forsigtig og ikke masserer dybt.
Du starter med at lave 10 små cirkelbevægelser på huden i stykket mellem armhulen og ud under kravebenet, som du kan se på billedet her under.
Derefter laver du 10 små cirkelbevægelser inde i armhulen, som vist på billedet herunder.
Fortsæt med let berøring ved at stryge med flad hånd op imod kraveben og armhule.
Drænagen kan hjælpe dig med at besøge brystet, og det kan hjælpe til at noget af væsken trækker væk fra brystet.
Kolde omslag i 10-20 minutter imellem amningerne afhjælpe smerterne fra brystpændingen.
De kolde omslag kan være en vaskeklud eller stofble opvredet med koldt vand.
Vaskekluden placeres på brystvævet væk fra brystvorten.
Du bør ikke bruge kolde omslag lige inden amning eller udmalkning.
Nogle kvinder oplever, at det er rart med lidt varme klude lige inden amning.
Bevægelse af brystet kan hjælpe på fysiologisk brystspænding, men også på at lette de spændinger, der kan opstå, når mælken er løbet til.
Sådan gør du:
- Med et blidt greb om brysterne løftes brysterne så langt op som muligt
- Derefter så langt som muligt til først den ene side
- Dernæst til den anden side så langt som muligt
- Gentag flere gange
Videre forløb
Under graviditet og fødsel ændrer din muskulatur i bækkenbunden sig. Den udsættes for en stor belastning, og bliver derfor svagere.
Du skal træne din bækkenbund, så du ikke får problemer med at holde på tis, afføring eller tarmluft.
Når du træner din bækkenbund skal du fornemme en lukning omkring endetarmen. Omkring urinrør og skede føles knibet ikke så kraftigt. Du skal slappe af i maven, balderne og lårene, når du kniber.
Du kan træne din bækkenbund på forskellige måder:
- Rytmiske knib: Lette knib, der holdes i 1-2 sekunder.
- Udholdenheds-knib: Hold knib i 20-30 sekunder. Knib ca. 30 % af, hvad du maksimalt kan knibe.
- Styrke-knib: Hold knib i 5-6 sek. Knib ca. 80 % af, hvad du maksimalt kan knibe.
Du kan begynde at cykle, så snart bækkenbunden ikke er øm mere og eventuelle syninger er helet op.
Ca. 14 dage efter fødslen kan du begynde på efterfødselskursus.
Svømning kan du gå i gang med, når lægen har set, at du er helet op. Det er som regel 8 uger efter fødslen.
Du vil gradvis kunne genoptage dine sædvanlige motionsvaner, som du havde, før du blev gravid, afhængig af hvor aktiv du har været under graviditeten. Det er sundt at røre sig 30 min. om dagen.
Der sker store omvæltninger i jeres parforhold, når I får barn – uanset om det er jeres første barn, eller I allerede har børn i forvejen.
I den første tid efter fødslen er det normalt, at kræfterne, tiden og lysten til sex ikke er så stor, og det kan være en sårbar periode i jeres samliv. Til gengæld oplever mange, at det at få et lille barn kan give en anden og måske tættere samhørighed end tidligere.
Nogle kvinder har det svært efter fødslen. De kan være trætte og uoplagte og opleve gener fra syning og blødning som ubehageligt.
Andre kvinder har det pragtfuldt. De synes, de har store faste bryster og nyder at amme. De mærker, at kroppen kommer til at ligne sig selv igen, og de oplever sig som attraktive og har lyst til sex.
Det er ligeså forskelligt at blive far. Nogle mænd føler, at kvinden skubber dem fra sig, og at hendes opmærksomhed kun er på barnet. Det kan få dem til at føle sig til overs og opleve en form for jalousi. Andre mænd tager aktivt del i barnets pasning og hjælper med alt det praktiske. Nogle mænd føler større respekt for og kærlighed til kvindens krop efter at have oplevet forandringerne i graviditeten og fødslen.
Du kan opleve at der siver mælk fra brysterne under sex. Det skyldes, at der frigives et hormon – oxytocin – der også er det hormon, der får mælken til at løbe ud af brystet under amning.
Hvis I har sex inden du er stoppet med at bløde, skal I bruge kondom.Nogle kvinder kan have smerter fra en syning eller smerter, fordi musklerne bliver spændte, hvis hun er nervøs for, at det skal gøre ondt. Skeden kan være tør på grund af hormonpåvirkning. Det kan vandbaseret glidecreme afhjælpe.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Få telefonen til at læse en side op.
www.hjaelp.rm.dk (dansk)
www.help.rm.dk (engelsk - english)
Kontakt
Tlf. 78 44 25 90
Kontakt Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende, hvis du har spørgsmål indenfor den første uge. Herefter skal du kontakte din sundhedsplejerske.
Gå direkte til:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.