Det er forbundet med stor sorg og krise at miste sit barn under graviditet eller kort efter fødslen. Alligevel bliver I bedt om at tage svære beslutninger, som desværre ikke kan vente, herunder beslutningen om, hvorvidt jeres barn skal obduceres.
Vejledningen her fortæller lidt om, hvad en obduktion er, og hvad den indebærer.
Hvis jeres barn er død af ukendt årsag, har I måske behov for at få afklaret hvorfor. Det samme gælder, hvis jeres graviditet blev afsluttet på grund af sygdom hos barnet.
Ved at lade jeres barn obducere, forsøger vi at finde nogle svar.
Det kan være svært at tage stilling til en obduktion, når I lige har mistet. Vi ved, at mange forældre senere sætter pris på de svar, som en obduktion nogle gange kan give. Svarene kan også være meget vigtige, hvis I senere vil planlægge en ny graviditet.
Desværre giver en obduktion dog ikke altid svar på alle spørgsmål.
Vi taler med jer om valget. Det er altid muligt at få en samtale med en læge, inden I beslutter jer.
Om undersøgelsen
Hvis I ønsker det, kan I have barnet hos jer, inden det skal til Patologisk Institut, hvor selve obduktionen foregår. Obduktionen tager cirka 2 dage.
En obduktion kan sammenlignes med en operation. Vi åbner barnets brysthule og mave, og undersøger dets organer. Vi tager også små prøver af væv til senere undersøgelse i mikroskop.
Vi lægger alle organer tilbage i barnets krop og syr huden sammen. Barnet får et plaster over arret.
Har I givet tilladelse til undersøgelse af hjernen, åbner vi barnets kranie og tager hjernen ud til undersøgelse. Vi syr huden sammen og giver barnet en lille hue på, som dækker arret.
Vi tager ofte fotos og røntgenbilleder af barnet, og det bliver vejet og målt.
Vi undersøger også moderkagen under obduktionen, hvis det er muligt.
Ved at tage en lille vævsprøve fra barnets brystben eller hud under obduktionen, kan vi undersøge barnets arvemasse – en såkaldt genetisk undersøgelse.
En sådan prøve kan være relevant i nogle tilfælde. Vi vejleder jer.
Prøven kan gemmes ved behov for senere undersøgelser.
Efter undersøgelsen
Jeres barn kommer tilbage til kapellet på hospitalet efter obduktionen. Her kan I eventuelt se jeres barn igen, hvis I ønsker det.
Når vi har samlet alle svar, laver vi en rapport med en samlet konklusion. Vi tilbyder jer en samtale med en læge.
Videre forløb
Så snart barnet er tilbage fra obduktionen, kan I holde en eventuel begravelse.
Har jeres barn fået lavet en undersøgelse af hjernen, kan den ikke blive begravet sammen med barnet. En undersøgelse af hjernen tager 3-6 uger.
Ring til Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende, hvis du har spørgsmål.
Kapellet i Viborg
Hverdage fra kl. 7.00-14.00: Tlf. 78 44 23 18 Hverdage fra kl. 15.00-7.00 samt weekender og helligdage: Tlf. 78 44 00 00
Kapellet i Silkeborg
Hverdage fra kl. 7.00-14.00: Tlf. 78 41 50 40 Hverdage fra kl. 15.00-7.00 samt weekender og helligdage: Tlf. 78 41 65 23
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1327620
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.