Dit nyfødte barn tilbydes en hørescreening (høreundersøgelse) indenfor den første uge efter fødslen.
Hørescreening foretages ved, at der anbringes tre små sensorer på barnets hoved og en lille blød øreprop i øret. Gennem øreproppen sendes små klik lyde, mens et apparat måler, om lydene registreres. Som forælder er du tilstede hele tiden og får svar med det samme.
Forbered dig til undersøgelsen
Høreundersøgelsen er nemmest at udføre, mens dit barn sover. Derfor skal I helst undgå at vække barnet inden undersøgelsen.
Om undersøgelsen
Screeningen viser, om barnet har normal hørelse ved fødslen.
For det enkelte barn har et høretab stor betydning, og hvis det bliver opdaget tidligt, er der gode muligheder for at afhjælpe problemet.
Hvis resultatet er uklart
I enkelte tilfælde er der ikke et tydeligt resultat af hørescreeningen. Det betyder ikke nødvendigvis, at barnet har et høretab. Der kan være andre simple forklaringer, fx baggrundsstøj eller uro hos barnet. Derudover kan det nyfødte barn have fosterfedt eller fostervand i øret, som forsvinder med tiden.
Uanset årsagen bliver høreundersøgelsen gentaget ved et uklart resultat. Hvis den efterfølgende hørescreening ikke går igennem, bliver barnet tilknyttet Audiologisk Klinik hos Aarhus Universitetshospital. Personalet derfra kontakter forældrene angående det videre forløb.
Videre forløb
Hvis det nyfødte barns forældre eller søskende er brugere af høreapparat inden 18-års alderen, eller en af dem har Cochlear Implant (CI), informeres jordemoderen eller sygeplejersken, der udfører hørescreeningen.
Udover at udføre den første hørescreening, sender jordemoderen eller sygeplejersken en henvisning til Audiologisk Klinik hos Aarhus Universitetshospital. Personalet derfra kontakter forældrene angående det videre forløb.
Hørenedsættelse kan opstå på et senere tidspunkt. Ved bekymring for barnets hørelse, når barnet bliver ældre, bør I henvende jer til sundhedsplejersken, egen læge eller en praktiserende ørelæge.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Kontakt Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende, hvis du har spørgsmål indenfor den første uge. Herefter skal du kontakte din sundhedsplejerske.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/645909
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.