Du kan bruge trivselsskemaet til at se, hvordan dit barn trives i den første leveuge. Du kan følge med i, hvor mange våde bleer og afføringsbleer barnet skal have, og hvor tit barnet skal spise.
Se en kort video, hvor vi fortæller om trivselsskemaet, og hvad du skal holde øje med i barnets første levedøgn.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Barnets første leveuge
Hud mod hud betyder, at dit barn ligger mod dit bryst kun iført en ble. Du og barnet har nær kropskontakt. Uforstyrret hud mod hud-kontakt hjælper både dig og dit barn.
Hud mod hud hjælper dit barn med at:
Få en stabil kropstemperatur
Skabe et højere blodsukker
Få roligere hjerterytme
Være mere tryg og græde mindre
Blive hurtigere klar til at spise
Hud mod hud hjælper dig som forælder til at:
Knytte et stærkere følelsesmæssigt bånd til dit barn
Styrke din selvtillid og troen på dine evner til at forstå dit barn
Se hvordan dit barn viser tidlige tegn på sult
Undgå depression efter fødslen
Få mere lykkehormon (oxytocin), der giver mindre angst og mindre stress
Dit barn trives, når det:
Er vågent og opmærksom i korte perioder, fx ved bleskift og under måltider
Virker veltilpas det meste af tiden og kan beroliges ved tæt kontakt
Har normal hudfarve og ikke er grå eller bleg
Taber sig normalt efter fødslen
Er tilbage på fødselsvægten efter cirka 2 uger
Dag 1
De fleste børn er meget vågne de første timer efter fødslen, hvor de har meget aktive reflekser til for eksempel at spise første gang. Derefter falder mange nyfødte i søvn.
Dit barn er måske kun vågent, når det spiser og får skiftet ble. Dit barn vil være mere vågent i løbet af det næste døgn.
Nogle børn er meget vågne det første døgn. Hvis dit barn er vågent, og ikke ked af det, anbefaler vi, at du ligger hud mod hud med dit barn.
Utilfredsheden kan skyldes flere ting. Du bør altid tilbyde dit barn tæt kontakt, mad og bleskift ved gråd. Du kan også prøve at holde dit barn tæt, tale eller synge for dit barn.
Kontakt barselsafsnittet, hvis dit barn græder utrøsteligt gennem længere tid, og du har forsøgt både at give dit barn mad, skifte ble og holde dit barn tæt, uden det hjælper.
Mange børn spiser mere end 4-5 gange i døgnet. Det er helt normalt.
Sådan viser barnet tegn på sult:
Dit barn tager hånden op til munden
Dit barn åbner munden på vid gab, og flytter måske hovedet fra side til side
Dit barn laver suttebevægelser eller smasker
Amning
Hvis du ammer, anbefaler vi, at barnet har fri adgang til brystet, så barnet kan sutte så tit og så længe, det har brug for. En amning er, når barnet sutter aktivt og vedvarende i minimum 10 minutter ad gangen.
Flaske
Barnet får dækket sit madbehov, når det selv bestemmer, hvornår, hvor ofte og hvor meget det vil spise. Tilbyd jeres barn mælk ved tegn på sult, og lad barnet spise så længe det har lyst.
Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af allergiforebyggende modermælkserstatning i dit barns første leveuge. Den allergiforebyggende modermælkserstatning kaldes også hydroliseret modermælkserstatning. Det kan købes på apoteket.
Efter den første leveuge kan du skifte til traditionel modermælkserstatning, som du kan købe i både supermarkeder og babyudstyrsforretninger. Vær blot opmærksom på at det skal være mærket med tallet 1.
Du kan måske se et gulligt skær i bleen eller mærke det ved, at bleen bliver tung. Du kan også holde øje med, om den gule stribe på bleen skifter farve til blå.
Du kan måske se små orange/røde pletter i bleen. Det ligner blod, men det har en mere leret konsistens. Pletterne skyldes salte i urinen. Pletterne er normale de første dage.
Du skal kontakte Barselsafsnittet, hvis dit barn ikke har tisset efter det første døgn.
Afføringen er oftest helt sort og tjærelignende. Afføringen er farvet sort af affaldsstoffer fra barnets tarm, men den skifter farve i løbet af de næste dage.
Den sorte afføring kan være svær at vaske af. Brug lunkent vand og eventuelt en lille smule uparfumeret sæbe til at vaske det af.
Du skal kontakte Barselsafsnittet, hvis dit barn ikke har haft afføring i løbet af det første levedøgn.
Dag 2
Hvis dit barn har sovet meget det første døgn, kan du forvente, at dit barn vågner mere op det 2. døgn.
Dit barn får et større behov for mad og fysisk kontakt med dig og din partner.
Dit barn skal bruge sit tarmsystem på en helt ny måde efter fødslen. Den nye følelse giver uro hos dit barn, og dit barn kan reagere med gråd og uro. Du kan cykle med dit barns ben eller massere rundt om navlen i cirkelbevægelser.
Hvis dit barn ammes
Tilbyd også hyppige amninger og masser af hud mod hud-kontakt. Råmælken og sutterytmen virker beroligende på dit barn.
Hvis dit barn får flaske
Nogle børn, der får flaske, kan have behov for en sut efter måltider. Vær opmærksom på at dit brn er mæt inden du giver sutten. Sutterytmen kan virke beroligende på dit barn.
Vær ligeledes opmærksom på at uro i maven, nogle gange kan skyldes at modermælkserstatning, kan give øget risiko for forstoppelse.
TIP: Hvis dit barns afføring har konsistens som modellervoks eller fast pølse, kan det være tegn på forstoppelse. Hvis du oplever dette, kontakt enten barselsafsnittet eller sundhedsplejersken.
Det er helt normalt, hvis dit barn gerne vil spise flere end 8 gange.
Barnet behøver ikke nødvendigvis spise hver 3. time. Vi anbefaler, at barnet får lov at styre tidspunkterne for måltiderne.
Hold øje med dit barns tidlige tegn på sult, og tilbyd dit barn brystet, når du ser tegnene. Det er ofte sværere at lægge barnet til brystet, når barnet græder end ved de tidlige tegn til sult.
Vær ekstra opmærksom på sutteteknik
I takt med at dit barn har længere og flere måltider, skal du være særligt opmærksom på dit barns sutteteknik. Det er normalt, at dine brystvorter kan være ømme i starten af amningen, men den bør ikke være smertefuld.
Hvis dit barn ikke spiser mindst 8 gange i døgnet
Du kan prøve at:
Have dit barn hud mod hud så meget som muligt
Tilbyde dit barn brystet ved at håndudmalke lidt mælk frem, som barnet kan smage
Vær opmærksom på:
At dit barn har bleer med tis og afføring
Om dit barn har gulfarvning af huden (gulsot)
Kontakt altid Barselsafsnittet, hvis du er bekymret for dit barn.
Dit barn bør stadig styre sine måltider selv. Tilbyd mad, når dit barn viser tegn på sult, fx begynder at sutte på fingre, smaske eller når dit barn bliver uroligt.
Det er stadig helt normalt, at dit barn spiser mange gange i døgnet. Dit barn begynder gradvist at spise sig mere mæt, og det betyder, at der går længere tid mellem måltiderne.
Det er helt normalt, at dit barn i begyndelsen af måltidet sutter ivrigt på sutteflasken. Efter de første minutter sutter barnet mere rytmisk og begynder at holde små pauser, hvor barnet trækker vejret og hviler sig.
Igennem måltidet kan sutteperioderne i måltidet blive kortere og hvileperioderne længere i takt med, at dit barn bliver mere mæt.
Dit barn sover måske en del af måltidet, mens barnet spiser videre. Husk at give dit barn mulighed for at bøvse af igennem måltidet og bagefter.
Når du bøvser dit barn af, kan du lægge dit barn mod din skulder. Du bør støtte under barnets numse og ved barnets hoved. Du kan nu vippe let med barnets numse op og ned, og eventuelt trække benene ind mod maven, mens du vipper.
Hvis dit barn tømmer flasken
Hæld lidt mere mælk i flasken ved næste måltid, når dit barn tømmer flasken. På den måde er du sikker på, at dit barn altid får den mængde mælk, det har behov for.
Tilbyd eventuelt dit barn en sut
Dit barn kan have brug for at få en sut. Du bør kun tilbyde sutten efter et måltid, så sutten ikke kommer til at erstatte måltider.
Følg altid anvisningen på emballagen til sutten, så du sikrer den optimale hygiejne omkring sutten.
Der kan være forskel på, om bleen er tung af tis, eller om dit barn har flere tissebleer med mindre tis i.
I dag kan du stadig opleve rødlige/orange pletter i bleen, når dit barn tisser. Det kaldes urater, og er urinsalte som skylles ud af dit barns urinveje. Det er helt normalt og skal blot forsvinde gennem de næste døgn.
Urinstoffet kan ligne blod, men urinsalte har en leret konsistens. Du kan tjekke, om du kan gnide det ud i bleen.
Dit barns afføring kan begynde at skifte farve i løbet af dagen i dag. Afføringen vil ofte stadig være sort, brun eller meget mørkegrøn.
Nogle børn har afføring mange gange, og det er helt normalt.
I kan opleve, at konsistensen langsomt begynder at ændre sig. Den klistrede tjæreagtige konsistens kan blive mindre klistret og nemmere at vaske af.
Nogle børn har allerede nu tydeligt farveskifte til en lysere og mere grønlig farve.
Når du skifter dit barns ble, skal du være særligt opmærksom på at få tørret godt i hudfolder. Brug eventuelt en stofble.
Gulsot kommer som regel 2-4 dage efter fødslen. Barnet kan blive træt og sløvt, og huden bliver gullig.
Mange nyfødte får symptomer på gulsot. Hos de fleste kræver det ingen behandling, men hos nogle er det nødvendigt med behandling.
Kontakt altid Barselsafsnittet, hvis du er bekymret, eller hvis barnet er sløvt og ikke spiser.
Behandling for gulsot
Behandlingen består af blåt lys. Barnet lægges i en lyskasse eller en lille sovepose, som giver et særligt lys. Lyset behandler gulsot.
Dag 3
I løbet af dette døgn og de næste dage forventer vi, at din mælk løber til. Du mærker måske allerede, at dine bryster er større og måske mere spændte.
Den første spænding, du oplever i brystvævet, er væske i mælkevævet. Det er altså ikke spænding, som du kan malke ud, eller som forsvinder, når dit barn ammes. Spændingen aftager af sig selv i løbet af 1-2 døgn.
Den første spænding kan gøre ondt i brystvævet. Du kan tage håndkøbsmedicin til at dulme smerterne.
Når spændingen skyldes at brystet er fyldt af mælk, aftager spændingen, når du ammer.
Mange oplever, at amningen er frustrerende på det her tidspunkt. Du kan opleve, at du ammer rigtig mange gange i dette døgn, og at dit barn nærmest kun finder ro ved dig og dit bryst. Det bliver bedre i takt med at mælken løber til.
Vær opmærksom på sutteteknik
Det er vigtigt, at du igen er opmærksom på, at dit barn har fat bredt på brystet og ikke kun omkring brystvorten. Dit bryst kan være meget fast/spændt, og derfor kan det være svært for dit barn at holde fast ved brystet.
Dit barns suttemønster ændrer sig
I takt med at du får mere og mere mælk i dine bryster, ændrer dit barn sit suttemønster. Dit barn sutter mere rytmisk nogle gange, og du begynder at høre synkelyde.
Dit barn skal fortsat spise, når barnet viser tegn på at være sulten.
Mængden af mælk stiger i takt med, at dit barn bliver ældre. En rettesnor er, at dit barn spiser 1/6 del af sin kropsvægt fordelt ud på cirka 6-8 måltider i døgnet.
Nogle børn spiser flere mindre måltider, mens andre nøjes med de 6 måltider. Begge dele er helt normalt. Der kan også være forskel på, hvor meget mælk dit barn spiser til de forskellige måltider.
Hvis dit barn spiser mange små måltider, kan du forsøge at bøvse dit barn af, når barnet stopper med at sutte og så tilbyde flasken igen efterfølgende.
Hvis dit barn tømmer flasken til et måltid, bør du tilbyde lidt mere mælk ved måltidet.. Ved næste måltid skal du hælde lidt mere mælk i flasken fra start. På den måde følger du dit barns behov for mere mælk.
I takt med at dit barn får mere mad, skal dit barn også tisse mere. Derfor forventer vi, at dit barn fra i dag har mindst 3 tissebleer i døgnet.
Du vil også begynde at mærke, at dit barns bleer bliver tungere. Altså, der kommer mere tis.
Dit barn kan ikke have vandladning for ofte.
I takt med at dit barn får mere mad, kommer der også mere afføring. Dit barn bør have afføring mindst 2 gange i dette døgn. En del børn har afføring mange gange.
Afføringen begynder at skifte farve. Den får en mere lysebrun/grønlig farve, og den bliver også tyndere.
Dag 4
Dit barn begynder at få mere og mere mælk ved dig. Du kan opleve, at dit barn begynder at spise kortere tid, eller at dit barn tydeligt siger fra efter amning. Måske du endda begynder at opleve, at det drypper med mælk fra det bryst, som dit barn ikke spiser ved.
Det kan betyde, at der bliver længere mellem dit barns måltider. Dog bør dit barn stadig spise mindst 8 gange i døgnet. Det er vigtigt, at dit barn så vidt muligt selv bestemmer, hvornår amningerne skal være.
Dit barn kan have behov for at bøvse
I takt med at dit barn får mere mad hurtigere, kan det blive nødvendigt at begynde at bøvse dit barn af efter måltiderne.
Mange oplever, at de kan lade være med at bøvse af om natten. Det skyldes, at din mælk løber lidt langsommere om natten.
Brug noget tid på at undersøge netop dit barn, og find ud af hvornår dit barn har brug for at bøvse af.
Når du bøvser dit barn af, kan du lægge dit barn mod din skulder. Du bør støtte under barnets numse og ved barnets hoved. Du kan nu vippe let med barnets numse op og ned, og eventuelt trække benene ind mod maven, mens du vipper.
Dit barn skal fortsat spise, når barnet viser tegn til at være sulten.
Barnets mælkebehov er stadig 6-8 måltider i løbet af et døgn.
Det er vigtigt, at du respekterer, når dit barn viser tegn til at være mæt. Det hjælper dit barn til at udvikle sin appetitregulering. Sundhedsplejersken kan også vejlede dig i forhold til dit barns ernæring.
Hvis du oplever, at dit barn gylper meget i forbindelse med eller efter måltider, kan du forsøge at tilbyde dit barn at bøvse af flere gange gennem måltidet.
Hvis I tidligere har set orange/røde pletter i tissebleerne, skal pletterne helst være væk i dag.
Dit barns afføring begynder nu for alvor at skifte farve til en lysere farve.
Dit barn bør have afføring mindst 4 gange i døgnet gennem resten af den første leveuge.
Hvis dit barn har gulsot, kan du opleve, at afføringen bliver meget tynd og lidt spruttende/skummende, når gulsoten begynder at forsvinde igen.
Hvis du oplever skummende/spruttende afføring, skal du være særligt opmærksom på dit barns hud i bleområdet.
Rød numse er et tegn på, at huden er irriteret og har brug for ekstra pleje. Brug zinksalve uden parfume og konservering.
Hudløs numse behandles med Lanolinsalve eller kogtvandsklude.
Hvis jeres barn har sart hud, er det en god idé at forebygge bleudslæt med fedtcreme (minimum 55% fedt) eller barrierecreme i forbindelse med bleskift.
Dag 5
Dit bryst tilpasser hele tiden mælkemængden, så det passer med, hvor meget dit barn spiser. Samtidig ændrer modermælkens sammensætning sig også.
I starten af barnets måltid ved brystet er mælken meget væske- og sukkerholdig. Til sidst i måltidet er mælken mere rig på fedtstoffer og proteiner.
For at dit barn får mest muligt ud af mælken, bør dit barn spise færdigt ved ét bryst. Dit barn kan nogle gange have brug for at få en dessert ved det modsatte bryst.
Sørg for at hvile og få masser af væske
Du bruger meget energi på at etablere amningen. Forsøg derfor at hvile og sove, når dit barn gør. Du har også brug for meget væske. For mange fungerer det godt at drikke noget i forbindelse med hvert ammemåltid.
I takt med at dit barn nu får en del mere mad end de første dage, skal dit barn også have flere tissebleer. Derfor bør dit barn have mindst 5 tissebleer gennem dette døgn og de næste dage frem.
Dit barns afføring får nu en mere gullig/grønlig kulør.
Du kan opleve, at afføringen begynder at være grynet. Afføringen kan også begynde at få en mere syrlig lugt.
Nogle børn får forstoppelse, når de får modermælkserstatning.
Vær opmærksom på, at dit barn skal have afføring mindst 1 gang i døgnet. Hvis barnet ikke har afføring dagligt, kan det være nødvendigt at give et afførende middel.
Din sundhedsplejerske kan vejlede dig, hvis du er I tvivl, om dit barn har svært ved at komme af med afføringen.
Dag 6
I dag skal dit barn fortsat have mindst 5 tissebleer.
Dit barns afføring får nu en mere gullig/grønlig kulør.
Du kan opleve, at afføringen begynder at være grynet. Afføringen kan også begynde at få en mere syrlig lugt.
Dag 7
Dit barn bør først stå ude og sove, når det vejer over 3 kg og er mere end 1 uge gammel. Indtil da gør barnets manglende fedtlag, at det skal bruge for meget energi på at holde sig varm i stedet for at bruge energien til at vokse.
Du må gerne gå en tur med dit barn i barnevogn i den første uge, også selvom dit barn ikke vejer mere end 3 kg. Vær opmærksom på at turen ikke bør være længere end ca. en halv time. Overvej også om dit barn kan holde til stimuli fra eksempelvis supermarkeder eller andre steder med mange mennesker. Det er særligt relevant hvis dit barn har lav vægt, eller er født for tidligt.
Hold øje med vejret
Vær opmærksom på vejret, herunder regn, blæst og frost, som afkøler barnet. Barnet må ikke sove ude i hård frost (minus 10 grader).
Sæt ikke barnevognen i direkte sollys på grund af risiko for overophedning. Luk heller ikke barnevognen til med eksempelvis en stofble, da det øger risikoen for overophedning inde i barnevognen.
Vurdér tøj efter vejret
Giv barnet tøj på på efter vejret og vær opmærksom på barnets temperatur. Huden skal føles tilpas varm, når du mærker på barnet i nakken.
Det er bedst at vente med at bade dit barn, indtil barnet er mindst 4 dage gammelt – gerne 1 uge. Så er fosterfedtet trukket godt ind i huden.
Vælg et tidspunkt til badet, hvor barnet er glad, veludhvilet og mæt, fx en halv times tid efter måltidet, hvis barnet kan holde sig vågent og frisk så længe.
Forbered dig til efter badet
Det er en god idé at forberede puslepladsen, inden du bader dit barn. Bred et håndklæde ud over puden og fold en stofble ud ovenpå. Så kan dit barn hurtigt pakkes ind efter badet.
Vandet skal være 37 grader varmt
Vandet skal være cirka 37 grader varmt. Du kan måle det med et termometer eller sætte din albue ned i vandet. Det skal føles lunkent for din albue.
Du skal ikke bruge hverken sæbe eller olie.
I videoen herunder kan du se, hvordan du skal gøre første gang dit barn skal i bad.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Dit barn skal have mindst 6 tissebleer i døgnet.
Dit barn skal fortsat have mindst 4 afføringer i døgnet. Afføringen bliver mere gul og kan være grynet.
Vær opmærksom på
Barnet får færre måltider i døgnet end beskrevet
Barnet ikke har haft afføring eller tisser så meget som beskrevet
Afføringerne er længere tid om at skifte farve
Barnet er sløvt eller viser tegn på, at det ikke har det godt
Udvikler gulsot indenfor de første 24 timer
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Kontakt Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende, hvis du har spørgsmål indenfor den første uge. Herefter skal du kontakte din sundhedsplejerske.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1355614
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.