Oftest er det ukompliceret at være gravid med tvillinger.
Når du er gravid med tvillinger, er der dog en lille risiko for, at dine/jeres ufødte børn ikke tager nok på i vægt. Derfor tilbyder vi hyppige skanninger, for at sikre, at de vokser og udvikler sig normalt.
Der er desuden en lille risiko for at føde for tidligt. Derfor anbefaler vi skanning gennem skeden i graviditetsuge 20, 24 og eventuelt 28 for at vurdere længden på din livmoderhals. En afkortet livmoderhals kan være tegn på, at du kan komme til at føde for tidligt.
Når du er gravid med tvillinger, har du en let forhøjet risiko for at udvikle sukkersyge i graviditeten. Derfor anbefaler vi, at du får lavet en undersøgelse af dette (sukkerbelastning) hos din praktiserende læge mellem graviditetsuge 27 til 30.
Hvis du skal føde på normal vis, er der mulighed for at deltage i forberedelse før tvillingefødsel. Kurset afholdes hver 2. måned, og du/I har mulighed for at deltage 1 gang. Du kan få yderligere oplysninger fra din jordemoder.
Dette er den hyppigste form for tvillingegraviditet. Tvillingerne er oftest tveæggede og kan have forskellige køn.
Tvillinger med hver sin moderkage har mindre risiko for komplikationer. I de fleste tilfælde vil det derfor være tilstrækkeligt med skanning hver 4. uge startende fra graviditetsuge 20.
Hvis der skulle være tegn på, at tvillingerne ikke vokser, som de skal, suppleres der med undersøgelser af deres blodgennemstrømning og hjerteaktivitet.
Hvis den tvilling, der skal fødes først, vender med hovedet nedad, og der ikke har været komplikationer i graviditeten, anbefaler vi normal fødsel. Desuden anbefaler vi igangsættelse i graviditetsuge 38+0, hvis fødslen ikke er gået i gang inden.
Tvillinger med fælles moderkage er mere sjældne. De er altid enæggede og har altid samme køn.
Når der er fælles moderkage, er der øget risiko for komplikationer, fordi der kan være en ulige fordeling af blodet fra moderkagen.
Vi anbefaler derfor ekstra tidlige gennemskanninger i graviditetsuge 16 og 18. Fra graviditetsuge 20 anbefaler vi skanning hver 2. uge for at sikre, at tvillingerne begge vokser normalt. Desuden kontrollerer vi, at der er normal mængde fostervand.
Hvis der skulle være tegn på, at tvillingerne ikke vokser, som de skal, suppleres der med undersøgelser af deres blodgennemstrømning og hjerteaktivitet.
Hvis den tvilling, der skal fødes først, vender med hovedet nedad, og der ikke har været komplikationer i graviditeten, anbefaler vi normal fødsel. Desuden anbefaler vi igangsættelse i graviditetsuge 37+0, hvis fødslen ikke er gået i gang inden.
Videre forløb
Sundhedsstyrelsen anbefaler fraværsmelding fra dit arbejde fra graviditetsuge 28
Ved fødslens start laver vi ofte en ultralydskanning for at kontrollere, hvordan tvillingerne ligger. Derudover følger vi tvillingernes hjerteaktivitet med et måle-apparat (CTG).
Du får et drop i hånden med ve-stimulerende medicin for at sikre, at der fortsat er tilstrækkelige veer, efter den første tvilling er født.
Når den første tvilling er født, holder vi om din mave for at sikre, at den anden tvilling kommer rigtigt ned i fødselsvejen.
Cirka 3 ud af 4 kvinder, som skal føde tvillinger, ender med at føde normalt uden kejsersnit.
Omkring halvdelen af tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit. Det kan være, fordi den tvilling, der skal ud først, sidder med numsen nedad, eller fordi der er andre problemer, som forhindrer normal fødsel.
Vi tilstræber, at børnene kommer på mors bryst, så amning kan blive etableret.
Hvis tvillingerne er født ved kejsersnit og har det godt forbliver de ligeledes på operationsstuen sammen med dig.
Nogle nyfødte tvillinger har dog behov for at blive tilset af en børnelæge umiddelbart efter fødslen.
Hvis børnene har brug for at komme til Afsnit for syge Nyfødte og tidligt Fødte, transporteres de derop i en varmekasse (kuvøse). Vi vil så vidt muligt lade børnene være sammen, også selvom det kun er den ene, som har behov for behandling. Din partner kan følge med børnene til afsnittet, som ligger på 6. etage.
De første 2 timer efter fødslen er det vigtigt, at du forbliver på fødegangen, så vi kan holde øje med din blødning og at din livmoder trækker sig sammen, som den skal.
Du/I vil få eget værelse, og tvillingerne kan være på værelset under hele indlæggelsen.
Vi tilbyder indlæggelse i det omfang, der er behov for. Desuden tilbyder vi råd og vejledning omkring amning, spædbarnspleje, barselspleje med mere.
Etablering af tvillinge-amning kræver en ekstra indsats, så det er ikke unormalt, at indlæggelsen varer op til 1 uge.
I Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende prioriterer vi amning og hud-mod-hud princippet meget højt. Hvis I vælger at give flaske, vejleder vi naturligvis i dette.
Hvis tvillingerne indlægges på Afsnit for syge Nyfødte og tidligt Fødte, vil vi bestræbe os på, at du hurtigst muligt også overflyttes dertil. Du vil dog forblive på Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende, så længe du har brug for pleje og behandling. Hvis du er sengeliggende efter fødslen, kan du blive kørt i sengen til Afsnit for syge nyfødte og tidligt Fødte. Her kan personalet også kan vejlede i amning og spædbarnspleje.
Sundhedsplejersken vil oftest tage kontakt inden for den første uge efter hjemkomsten.
Prøv om muligt at få en rytme i hverdagen, hvor tvillingerne spiser og sover samtidigt.
Skab gerne kontakt med andre tvillingeforældre.
Meld dig eventuelt til barselsgymnastik.
Tag gerne imod hjælp fra familie og venner - de vil så gerne.
Hvis indlæggelsen er forlænget på grund af tvillingerne, kan du få udleveret en erklæring fra afsnittet til din bopælskommune, så barselsorloven starter ved udskrivelsen.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Kvindeklinikken, hvis du har spørgsmål til dine kontroller eller mere generelle spørgsmål.
Kontakt Fødeafsnittet Tlf. 78 44 58 00
Kontakt kun Fødeafsnittet i akutte situationer.
Kontakt efter udskrivelse/fødsel Tlf. 78 44 25 00
Du kan ringe til afsnit for Kvindesygdomme og Barslende de første 5 dage efter fødslen, eller indtil sundhedsplejersken har været på besøg. Herefter skal du ringe til sundhedsplejerske, din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/642232
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.