Der er ikke foretaget nogen særlig grundig undersøgelse af en specifik diæt tilpasset irritabel tyktarm. Du må derfor have en sund portion skepsis, når du eventuelt afprøver en diæt.
Low FODMAP
Low FODMAP-diæten er den bedst undersøgte diæt til behandling af IBS-symptomer. Desværre er diæten indtil nu ikke undersøgt på særligt mange, og det er aldrig blevet undersøgt, om den er bedre end almindelig dansk kost.
Når man er på denne diæt, fjerner man visse kostdele kaldet FODMAPs (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharider og Polyoler), som er de kostdele, der teoretisk set er værst til at medføre øget luft/væskeudvikling i tarmen. Herefter er det vigtigt at genindføre kostdelene en efter en.
Diæten kan indgå som et forsøg, hvis der er smerter og/eller oppustethed.
Da den er svær og meget indgribende i starten, skal du overveje at alliere dig med en diætist eller læse grundigt, før du går i gang. Hvis du ikke er vejledt af en diætist, er der risiko for, at din kost bliver så ensidig, at du bliver fejlernæret.
Diæten er kun bevist til at virke under vejledning fra en diætist.
Svensk IBS
Svensk IBS diæt er en anden mulig diæt, som er mindre indgribende i hverdagen, og som ser ud til at virke lige så godt som Low FODMAP-diæten. I den diæt anbefales det at spise små hyppige, regelmæssige måltider (3 hovedmåltider, 3 mellemmåltider), spise langsomt i rolige omgivelser og tygge maden ordentligt, og ikke spise sig overmæt.
Derudover nedsættes (uden at fjerne):
- Fedtindholdet i kosten
- Stærkt krydret mad
- Kaffe og andre koffeinholdige drikke
- Alkohol
- Tyggegummi
- Sodavand og andre kulsyreholdige drikkevarer
- Kunstige sødemidler
- Kål, bælgfrugter, løg og mælkesukker
- Bedre fordeling af kostfibrene fra for eksempel groft brød, rå grøntsager over hele dagen
Glutenfri diæt
Glutenfri diæt har ingen gavnlig effekt på symptomerne ved IBS. I et forsøg blev det bevist, at forsøgspersonernes frygt for at kosten indeholdt gluten, gav alle lige mange symptomer, uanset om de fik gluten eller glutenfri kost. Det vil sige, at de, som ikke spiste gluten, havde præcist de samme symptomer som de, der spiste gluten.
Laktosefri diæt (mælkesukkerfri diæt)
Mange med IBS oplever færre symptomer, når de fjerner mælkesukker fra kosten. Imidlertid er der ikke flere med IBS med genetisk laktoseintolerance ("rigtig mælkeintolerance") end blandt den gennemsnitlige danske befolkning.
Hvis du fjerner mælkeprodukter fra kosten, skal du passe meget på at få kalk nok i kosten fra andre kilder, fx laktosefri mælk, eller kalktabletter.