Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Multipel sklerose (MS) er en kronisk sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber områder af hjerne og rygmarv.
Kroppens nervetråde er isoleret med et fedtrigt lag kaldet myelin. Når man får MS, opstår der en betændelse, som beskadiger isoleringen. Skaderne på myelinet betyder, at signalerne fra hjernen til eksempelvis arme, ben og øjne kan blive dårligere og funktionen nedsættes.
Alle områder i hjerne og rygmarv kan blive ramt, og symptomerne kan være meget forskellige.
De fleste, der får diagnosen MS, har typen attakvis sklerose. Den er kendetegnet ved attaks, hvor der opstår nye symptomer eller en opblussen og tydelig forværring af eksisterende symptomer.
Det kan eksempelvis være føleforstyrrelser, nedsat kraft i arme eller ben og påvirkning af syn. Et attak kan vare fra 1 døgn til flere måneder, før det begynder at aftage og hos nogen helt forsvinder. Symptomerne udvikler sig over timer til dage.
Hvis du oplever nye symptomer, så kontakt os, så vi kan vurdere, om der er behov for behandling. Behandlingen kan dæmpe symptomerne og forkorte varigheden af attakket.
Mange patienter oplever forværring i forbindelse med infektion eller belastning. Det kaldes pseudoattak. Der er oftest tale om milde og forbigående symptomer.
Efter en årrække vil nogen med attakvis sklerose opleve en langsommere gradvis forværring, uden det kan relateres til attakker. Det kaldes sekundær progressiv MS.
Nogle få oplever ikke attakker, men har en gradvis forværring af sygdommen helt fra starten. Det kaldes primær progressiv MS.
Om behandlingen
Der findes ingen medicin, som kan helbrede MS. Attakvis MS kan dog behandles med medicin, som nedsætter risikoen for og sværhedsgraden af nye attakker. Medicinen kan forsinke udviklingen til sekundær progressiv MS. Effekten af den forebyggende behandling kan variere fra person til person.
Derfor er der behov for regelmæssig kontrol, og det kan blive nødvendigt at skifte behandling for at fortsat at opnå den bedst mulige effekt.
Symptomerne ved MS kan være meget forskellige. Det kan for eksempel være smerter, træthed, påvirket gangfunktion eller gener fra blære og tarm.
Husk at mange symptomer kan behandles, så vi anbefaler dig altid at kontakte os.
Der er meget, du selv kan gøre for at holde sygdommen nede, og det er vigtigt, at du fortsætter dit liv. Som udgangspunkt er der ikke ting eller aktiviteter, du skal undgå.
Hold dig fysisk aktiv. Bevæg dig hver dag. Gerne bevægelser, der gør dig glad og får pulsen op. Når du bevæger dig regelmæssigt, holder du kroppen stærk og sund.
Spis sundt og varieret. Find inspiration i de officielle kostråd.
Spis D-vitamin hver dag. Mangel på D-vitamin kan forværre sygdommen.
Tobak frarådes. Rygning kan forværre sygdommen. Er du ryger, kan du få hjælp til rygestop.
Prioritér søvn og hvile. En god nattesøvn er vigtig for dit helbred og din livskvalitet.
Der er forskellige måder at reagere på, når man får en kronisk sygdom. Det er vigtigt at tale med andre, så du ikke er alene med dine tanker.
Kontakt
Skleroseklinik, Regionshospitalet Gødstrup Sygeplejerske, tlf. 78 43 70 00 Telefontid tirsdag og fredag fra kl. 8.00-10.00.
Skleroseklinik, Regionshospitalet Viborg Sygeplejerske, tlf. 78 44 60 24 Telefontid tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 8.00-9.30.
Skleroseklinik, Aarhus Universitetshospital Sygeplejerske, tlf. 78 45 42 22 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-9.30.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1510529
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.