CPAP-behandlingen er ofte livslang.
Behandlingen indebærer, at du sover med en maske eller næsepude, der er tilkoblet en slange og et CPAP-apparat, som skaber et lille overtryk, der holder de øvre luftveje åbne.
CPAP-apparatet giver ved hver indånding det lufttryk, der er nødvendigt for at holde dine luftveje åbne. Lufttrykket reguleres natten igennem efter dit behov.
Behandlingen er meget effektiv. Der sker ofte en hurtig forbedring af både søvn- og livskvalitet, og søvnmønsteret normaliseres.
Hvis du sover uden udstyret, kommer apnøerne straks igen. Mange vil uden CPAP-udstyret opleve en dårligere søvn og trætheden om dagen vender tilbage.
CPAP-behandling kræver en korrekt tilpasning af maske og lufttryk.
Normalt er man vant til, at indånding er en aktiv proces og udånding en passiv.
CPAP-udstyr giver et konstant tryk både under ind- og udånding. Når du sover med CPAP, skal du derfor bruge energi på at puste luften ud igen.
Det kan godt kræve tilvænning og eventuelt medføre lidt ømhed i brystmuskulaturen. Fortsæt selvom du måske synes, at det er anstrengende de første dage.
Søvnklinikkens sygeplejersker instruerer dig i at bruge og vedligeholde CPAP-apparatet og det øvrige udstyr.
Specielt i starten af behandlingen kan man være tilbøjelig til at stramme masken for meget. Det kan medføre et aftryk af masken i ansigtet om morgenen. Du skal kun stramme masken, så den lige nøjagtig slutter tæt.
Din udåndingsluft kommer (uanset nasal eller full face-maske) ud gennem masken. Udluftningssystemet er placeret/designet forskelligt på de forskellige maskesystemer.
Udluftningsstedet må ikke lukkes til på grund af risiko for genindånding.
Nogle patienter eller deres sengepartnere kan blive generet lidt af lyden. Her anbefaler vi ørepropper.