Sådan bruger du CPAP-apparat, AutoSet S9
En sygeplejerske har allerede instrueret dig i, hvordan du bruger CPAP-udstyret og indstiller det, så det passer til dig og dit behov.
Sammen med apparatet har du fået en instruktionsvejledning fra producenten, som guider dig til, hvordan du samler og bruger det.
I denne vejledning får du hjælp og gode råd til, hvordan du bruger og vedligeholder apparatet samt håndterer eventuelle gener, du måtte opleve.
Vær opmærksom på
CPAP-apparatet blæser luft ned i dit svælg for at holde det åbent og dermed forhindre, at du får vejrtrækningspauser, også kaldet apnøer.
Luften blæses ned i svælget med forskelligt tryk. Apparatet starter på et lavt lufttryk, som er det lufttryk, du falder i søvn med. Når du i løbet af natten har apnøperioder, registrerer apparatet det og stiger automatisk i tryk.
Et øget tryk medfører, at du ikke lukker til i svælget, og dermed undgår et apnøtilfælde. På den måde køres lufttrykket automatisk op og ned i løbet af natten tilpasset dit behov.
Som udgangspunkt er du velbehandlet, hvis dit antal apnøer pr. time (AHI) er under 5. Det er dog også i orden, hvis dit AHI er over 5 nogle enkelte nætter. Du kan se dit AHI på apparatet under Info (se afsnittet 'Dette kan du se af søvnrapporten').
Sådan gør du
CPAP-apparatet er lavet sådan, at det blæser luft, når du begynder at trække vejret i masken, og stopper, når det har registreret, at du ikke har masken på længere. Du behøver dermed ikke tænde og slukke CPAP-apparatet, når du tager masken af og på. Det sker automatisk.
Det anbefales, at der er en temperatur i soverummet på cirka 18 grader, når du anvender CPAP.
Klargøring af apparatet
- Anbring apparatet på en hård, lige overflade, fx et sengebord. Det er vigtigt, at apparatet ikke er højt over dit hoved, så det kan falde ned. Det er også vigtigt, at det ikke står på gulvet, da der så kan komme for meget støv i apparatets filter til, at det behandler optimalt.
- Tilslut apparatet til strøm.
- Kontrollér, at luftfilteret sidder i apparatet. Filteret er placeret bag klappen bag på apparatet.
- Kontrollér, at SD-kortet sidder i apparatet. Kortet er placeret bag på apparatet.
- Tilslut slangen til apparatet og masken.
- Tag masken på.
- Apparatet starter automatisk. Husk, at du ikke behøver tænde CPAP-apparatet, når du tager masken på. Det sker automatisk, når du trækker vejret.
Hvis du skal op om natten
Skal du op i løbet af natten, anbefaler vi, at du manuelt slukker apparatet på start-/stopknappen, som er vist med rød pil på billedet nedenfor.
Alt efter masketype og hvad du finder nemmest, kan du enten tage masken af, eller beholde den på og blot koble den fra slangen. Når du kobler masken til igen og begynder at trække vejret, starter apparatet automatisk.
Hvis du vælger at tage maske af, anbefaler vi, at du bruger åbne/lukke-mekanismen på masken og ikke åbner velcrodelen. På den måde slipper du for at skulle tilpasse remmene igen.
Hvis du vil slukke apparatet på stikkontakten om morgenen, så vent med at slukke, indtil der er gået 10 minutter, da apparatet lagrer data i den tid.
Hold munden lukket, hvis du har en næsemaske
Det er vigtigt, at du holder munden lukket, hvis du har en maske, som kun sidder på eller i næsen. Åbner du munden, blæser luften ud gennem din mund. Det kan være ubehageligt, og behandlingen vil ikke virke optimalt.
Kroppen vænner sig efterhånden til at holde munden lukket om natten, når du sover. Tilvænningen kan tage fra få dage op til uger. Det helt normalt, at det tager tid at vænne sig til behandlingen. Bliv ved med at øve dig, og så vænner du dig efterhånden til behandlingen.
Sæt eventuelt trykket ned
Nogle vågner, især i starten af behandlingen, op i løbet af natten, når lufttrykket i masken automatisk øges. Det skyldes ofte, at man vågner midt i en vejrtrækningspause (apnø), hvor apparatet blæser ekstra luft ned for at forhindre apnøen. Det kan føles generende.
Du kan afhjælpe problemet ved at trykke på knappen på apparatet, som nedenfor er vist med en rød pil. Herved sættes trykket ned igen. Du kan også slukke apparatet helt som vist på det første billede.
Slangen forbinder CPAP-apparatet og masken og bruges til at føre luft fra apparatet til masken.
Placér slangen, så den ikke generer
Du skal placere CPAP-slangen på en måde, så du frit kan vende dig i sengen om natten. Det forhindrer, at slangen flytter på masken om natten.
Vi anbefaler, at du lægger slangen op og om bag en snip af hovedpuden. På den måde opnår du størst mulig bevægelsesfrihed uden at trække i slangen.
Put eventuelt slangen under dynen
Nogle oplever, at luften i masken er kold og giver kold næse. Du kan afhjælpe dette ved at putte slangen under dynen, eller du kan købe eller lave en slangevarmer af stof.
Det kan også være en hjælp at tilkoble en fugter og en varmeslange, hvor du kan regulere temperaturen (se afsnittet 'Sådan bruger du fugteren').
Reparer slangen og bestil en ny, hvis den bliver utæt
Du kan godt opleve, at der går hul på slangen – især hvis du er kommet til at trække i den. Sker det, kan du reparere den her og nu ved at sætte et stykke gaffatape på hullet. En utæt slange skal dog udskiftes, og du bør derfor bestille en ny (se afsnittet 'Sådan bestiller du udstyr til CPAP').
I denne lille video kan du se, hvordan man tager CPAP-masken på. Du kan også læse om brug af masken nedenfor.
OBS! I videoen vises blot et eksempel på en maske. Der findes mange forskellige masketyper og -størrelser. Sammen med dig finder vi den type, der passer dig bedst.
Væn dig til masken
Det er meget forskelligt fra person til person, hvor lang tid det tager at vænne sig til at sove med CPAP.
Giv ikke op, selvom det kan opleves lidt besværligt i starten. Det er vigtigt, at du er vedholdende og tager udstyret på hver nat – hellere i kort tid end slet ikke. Skulle du være kommet til at tage masken af i løbet af natten, er det vigtigt, at du tager den på igen.
Målet er, at du kommer til at anvende CPAP helst hele natten, så du får maksimal gavn af behandlingen og minimum 4-5 timer pr. nat.
Hvis du sover middagssøvn, anbefaler vi også, at du bruger masken her.
Målet er, at du så vidt muligt altid anvender masken, når du sover.
Hvis du har svært ved at vænne dig til CPAP, kan det være en god idé nogle enkelte gange at sætte sig med udstyret i vågen tilstand – gerne mens du har fokus på noget andet som eksempelvis at se TV, høre musik eller læse. På den måde kan du vænne dig til masken og lufttrykket.
Nogle patienter eller deres sengepartnere kan blive generet af lyden fra masken eller apparatet. Oftest kræver det blot lidt tilvænning. Hvis lyden fra selve apparatet generer, kan det nogle gange hjælpe at placere apparatet på et stykke filt. Ellers anbefaler vi at anvende ørepropper.
Sørg for at masken sidder behageligt
Når du skal i gang med at bruge CPAP-apparatet til natten, tager du masken på, så den sidder så behageligt som muligt. Den må ikke stramme, så meget, så mærker i ansigtet efter masken ikke forsvinder i løbet af formiddagen. Den må heller ikke være så løs, at der suser luft ud ved siden af masken.
Det er ok, at der kommer lidt luft ved siden af masken. Det må bare ikke blæse dig op i øjnene eller genere dig.
Hold øje med, at behandlingen ikke påvirkes af det. Dette kan du se, når du stopper behandlingen om morgenen. På apparatet vises en søvnrapport. Er masken tæt nok, vises en grøn, glad smiley ud for masketilpasning. Er der for meget lækage (luft ved siden af masken), vises en rød, sur smiley.
Vises den sure smiley, kan du prøve at regulere remmene på din maske, så den sidder bedre på dit ansigt. Det kan også være, at masken trænger til rengøring (se afsnittet 'Sådan rengør og vedligeholder du udstyret') eller at den trænger til udskiftning (se afsnittet 'Bestilling af udstyr til CPAP').
Er der efter 7-14 dage fortsat en rød, sur smiley på din søvnrapport, kan du ringe til en sygeplejerske i Søvnklinikken og få hjælp.
Hold udluftningsstedet åbent
Din indåndingsluft kommer ud gennem masken, uanset om det er en pillow, nasal eller en full-face-maske.
Udluftningssystemet er placeret forskelligt på de forskellige masker. Udluftningsstedet må ikke lukkes til på grund af risiko for genindånding.
Hvis du har gener på grund af tørhed, anbefaler vi, at du bruger en fugter og en varmeslange. Fugteren gør luften i masken mere fugtig, hvilket er mere behageligt for dig.
Fyld vand på
For at fylde vand i fugteren, skal du tage vandbeholderen ud. Det gør du ved at åbne fugtermodulet (skub den sølvfarvede knap mod højre) og tage vandbeholderen ud. Åben beholderen ved at åbne de fire plastvinger på beholderen.
Hvis der er meget kalk i vandet, hvor du bor, anbefales det at anvende kogt, afkølet vand (det er vigtigt, at det er afkølet). Alternativt køb destilleret eller demineraliseret vand (fås fx på apoteket og i Matas). Hvis vandet er blødt, må du gerne anvende vand fra vandhanen.
Husk at tømme vandbeholderen for vand ved transport af apparatet.
Vandbeholderen skal rengøres dagligt, og vandet skal skiftes dagligt (se afsnittet 'Rengøring af CPAP-udstyr').
Sådan regulerer du fugtighedsniveauet
Du har selv mulighed for at regulere fugtighedsniveuaet, hvis du oplever tørhed i næse og/eller svælg eller næseflåd/nysen om formiddagen. Der kan ofte være brug for et højere fugtniveau om vinteren end om sommeren.
Vi har som udgangspunkt stillet fugtighedsniveauet på 3.
For at regulere fugtighedsniveauet, skal du allerførst tage varmeslangen af apparatet. Derefter skal du dreje en tak til venstre på den store sorte drejeknap vist på billedet nedenfor.
Skærmen vil nu vise, at du står på vanddråben. Tryk derefter en gang på den sorte knap, så billedet af dråben bliver orange. Drej derefter på den store sorte knap, indtil fugtighedsniveauet står på det niveau, du ønsker.
Tryk derefter igen på den store sorte knap, og indstillingen er nu gemt. Tryk derefter to gange på den aflange knap med de to 'flueben' på højre side af skærmen. Så er du tilbage ved hovedmenuen.
Juster fugtighedsniveuaet og/eller temperaturen hvis du har brug for det.
Sådan sætter du varmeslangen på
Der er mulighed for at tilkoble en varmeslange (ClimateLine) til fugterenheden, så du samtidig kan regulere temperaturen i slangen.
Varmeslangen sættes på det gennemsigtige rør bag på fugterenheden. Der sidder en sort beskyttelseshætte lige nedenfor det gennemsigtige rør. Den skal du allerførst tage af, inden du kan sætte varmeslangen på.
Du skal sætte stikket (den ende med det orange stykke) på selve fugterenheden. Den klikkes på ved at dreje den lidt, indtil den siger klik. Den anden ende af varmeslangen skal sættes på din maske.
Når du har tilkoblet varmeslangen korrekt, vil der vise sig en dråbe med et termometer på displayet.
Varmeslanges ene ende med det orange stykke kobles på CPAP-apparatet. Den anden ende kobles på masken.
Sådan regulerer du temperaturen i varmeslangen
Hvis du oplever, at der er kondensvand i slangen, kan du prøve at øge temperaturen i varmeslangen. Vi har som udgangspunkt stillet temperaturen på 27 grader.
For at regulere temperaturen i varmeslangen, skal du allerførst sørge for, at varmeslangen er tilkoblet apparatet. Derefter skal du dreje en tak til venstre på den store sorte drejeknap vist på billedet ovenfor, så skærmen nu viser, at du står på vanddråben med termometeret.
Tryk derefter en gang på den sorte knap, så billedet af dråben med termometeret bliver orange. Drej derefter på den store sorte knap, indtil temperaturen står på det niveau, som du ønsker. Tryk derefter igen på den store sorte knap, og indstillingen er nu gemt.
Tryk derefter to gange på den aflange knap med de to 'vinger' på højre side af skærmen. Så er du tilbage ved hovedmenuen.
Ved at trykke på knappen med et 'i', kommer et skærmbillede med en søvnrapport frem som vist nedenfor.
Se søvnrapporten ved at trykke på informationsknappen
I skemaet nedenfor forklares, hvad de enkelte felter i søvnrapporten fortæller:
Felt | Forklaring |
Periode |
Viser den valgte periode. Når man trykker på 'i'et får du automatisk oplyst sidste nat. |
Brug |
Fortæller dig hvor mange timer, du har sovet med masken på |
Masketilp. |
Fortæller om masken er tæt. Grøn, glad smiley = Masken er tæt. Rød, sur smiley = Masken er utæt. Juster på masken. |
AHI |
Fortæller hvor mange apnøer (AHI), du i gennemsnit har haft per time i løbet af natten. Du er velbehandlet, hvis dit antal apnøer pr. time (AHI) er under 5. Det er dog også i orden, hvis dit AHI er over 5 nogle enkelte nætter. |
I denne lille video kan du se, hvordan man rengør CPAP-udstyret. Du kan også læse om det nedenfor.
Apparatet
Gør apparatet rent 1 gang om ugen. Selve CPAP-apparatet skal tørres af med en opvredet klud, eventuelt med en neutral opvaskesæbe (uden parfume eller farve).
Maskinen må ikke være koblet til strøm, når du rengør den. Brug aldrig sprit, opløsningsmidler eller rengøringsmidler med klor til rengøringen.
Masken
Tør masken af hver morgen, så du fjerner fugten i masken.
Vask masken 1 gang om ugen i vand med neutral opvaskesæbe. Skyl efter med rent vand og tør masken forsigtigt med en tør klud. Hyppig rengøring forlænger maskens levetid væsentligt.
Masken tåler ikke vaskemaskine/opvaskemaskine, sprit, opløsningsmidler eller rengøringsmidler med klor.
Hovedbåndet
Rengør hovedbåndet 1 gang om ugen. Det vaskes i hånden i varmt vand tilsat vaskemiddel eller i vaskemaskine i vaskepose ved maks. 40 grader.
Slangen/varmeslangen
Tag slangen af apparatet 1 gang om ugen og skyl den med vand tilsat neutral opvaskesæbe. Skyl den grundigt af med rent vand bagefter. Hæng den derefter til tørre, så alt vandet løber ud.
Når du tager slangen af apparatet, er det vigtigt, at du ikke trækker i den, men tager fat i det grå gummi, som den sidder fast med på apparatet og masken.
Fugterkammeret
Tøm dagligt fugterkammeret for vand. Rengør den med vand tilsat neutralt opvaskesæbe. Skyld den derefter grundigt med vand og lad den tørre et sted uden direkte sollys. Hæld nyt rent vand i hver aften, inden du går i seng.
Er der kommet kalkaflejringer, kan du fjerne dem med en eddikeopløsning på 1 del klar eddike til 10 dele vand.
Filteret
Du skal skifte det hvide luftfilter hver 3. måned, uanset om det er et almindeligt filter eller et allergifilter.
Du kan bestille dele til CPAP på www.cpapudstyr.hemidt.dk. Du skal bruge dit MitID.
Du skal oplyse følgende:
- Navn
- CPR-nummer
- Telefonnummer
- Udstyr du ønsker at bestiller, fx:
- Maske: Navn på maske og masketype (Fullface eller næsemaske/nasal eller næsepudemaske/pillow)
- Filter: Almindeligt filter og/eller allergifilter
- Respirationsslange: Almindelig lang slange fra apparat til maske eller lang slange, der passer til fugter (climate slange)
- Eventuelle bemærkninger
Vær opmærksom på, at du ikke kan stille spørgsmål via bestillingslinket.
Hvis du har spørgsmål, kan du se, om du kan finde svar på Søvnklinikkens hjemmeside. Hvis du ikke finder svar her, er du velkommen til at kontakte Søvnklinikken.
Mere information
Hvis din maske er slidt og trænger til udskiftning, kan du bestille en ny på www.cpapudstyr.hemidt.dk. Du kan som udgangspunkt bestille en ny maske cirka en gang om året.
Hvis masken er gået i stykker, så den ikke kan anvendes, skal du kontakte sygeplejersken i Søvnklinikken.
Der er mere støj fra masken, hvis den er utæt. Utæthed kan eventuelt medføre luftsiven til øjnene, som derfor kan blive røde og irriterede.
Der kan være flere årsager til, at masken er utæt:
Slid
Hvis din maske er slidt, kan du bestille en ny på www.cpapudstyr.hemidt.dk. Du kan som udgangspunkt bestille en ny maske ca. en gang om året.
Behov for justering
Der kan være behov for at justere masken. Du kan tjekke, om masken er indstillet uhensigtsmæssigt ved at se, om remmene med velcrodelen er skævt indstillet på remmen. Hvis den er det, kan du tage masken på og rette den til.
Det er vigtigt at tjekke, om du har strammet den for lidt eller for meget. I begge tilfælde kan masken blive utæt. Derfor skal indstillingen ske ved meget små justeringer ad gangen.
På billedet på emballagen, som du fik udleveret masken i, kan du se hvordan masken skal sidde.
Forkert maskestørrelse eller -type
Det er individuelt hvilken maskestørrelse og -type, der passer bedst. Kontakt sygeplejersken i Søvnklinikken, hvis du har mistanke om, at du skal have en anden maske.
CPAP-apparatet regulerer helt automatisk lufttrykket natten igennem efter dit behov. Det betyder, at hver gang dine luftveje er på vej til at lukke til, vil trykket stige. På den måde holdes dine luftveje åbne, så du ikke holder pauser i vejrtrækningen.
Hvis du vågner ved trykstigningen, kan du trykke på Start/Stop-knappen. Herefter vil CPAP-apparatet starte forfra ved det lave tryk.
Hvis du gentagne gange vågner i løbet af natten på grund af trykstigninger, så kontakt sygeplejersken i Søvnklinikken. Sygeplejersken vil sammen med dig vurdere, om maxtrykket kan sænkes lidt. Det kan i nogle tilfælde hjælpe.
Ikke nok fugt
Hvis du oplever, at fugteren ikke giver dig tilstrækkelig fugt (tørhed i næse eller svælg), kan det hjælpe at øge fugterniveauet (se afsnittet 'Sådan bruger du fugteren').
Hvis fugteren ikke anvender vand i løbet af natten, så prøv at skrue fugterniveauet op og derefter ned igen, og genstart apparatet. Hvis det ikke hjælper kan fugteren være defekt. Se hvordan du kan bestille en ny fugterenhed på www.cpapudstyr.hemidt.dk.
Kondensvand
Hvis du oplever kondensvand i masken, kan det hjælpe at sænke fugterniveauet. Det kan nogle gange også hjælp at øge temperaturen i varmeslangen (se afsnittet 'Sådan bruger du fugteren').
Når du er i CPAP-behandling, kan du opleve gener i næse, mund og svælg, fx tørhed, tilstoppet næse, løbenæse eller nysen. Det kan skyldes irritation af slimhinderne på grund af udtørring eller allergi.
Tørre slimhinder i næse og svælg
Tørre slimhinder i næse og svælg kan blandt andet vise sig ved skorpedannelse i næsen, tilstoppet næse, nysen, løbenæse eller tørhed i mund og svælg.
Hvis du allerede har en fugter, har du selv mulighed for at justere fugterniveauet. Hvis apparatet har tilkoblet en varmeslange, kan du justere temperaturen i varmeslangen (se afsnittet 'Sådan bruger du fugteren').
Hvis du ikke allerede har en fugter, kan det hjælpe at tilkoble en fugter og en varmeslange på CPAP-apparatet. Den opvarmer og fugter luften, så der ikke opstår udtørring og irritation af slimhinderne. Du kan kontakte sygeplejersken i Søvnklinikken med henblik på at få udleveret en fugter og en varmeslange.
Du kan også prøve at skylle næsen med isotonisk saltvand og/eller næseolie, der renser og beskytter mod udtørring af slimhinderne. Begge dele fås i håndkøb på apoteket.
Det er vigtigt, at du er særlig omhyggelig med mundhygiejnen ved mundtørhed, da spyt er med til at rense munden, og bakterier trives ved mundtørhed.
Allergi
Hvis du har du pollen- eller støvmideallergi, kan du få udleveret allergifiltre til dit CPAP-apparat. Se hvordan du kan bestille allergifiltre på www.cpapudstyr.hemidt.dk.
Manglende passage i næsen
Hvis du mangler passage i næsen, kan du kontakte din egen læge eller en øre-næse-hals-læge og drøfte om du kan have gavn af en næsespray med binyrebarkhormon (receptpligtig).
Ny maske og slange
Hvis du lige har fået en ny maske eller en ny slange, kan det være en god idé at vaske den, før den tages i brug. Ellers kan der være lugtgener.
Filter
Hvis filteret trænger til at blive vasket eller skiftet, kan det medføre lugtgener. Generelt er det vigtigt at rengøre og udskifte filter og maske som anbefalet (se afsnittet 'Rengøring af CPAP-udstyr').
Når du starter i CPAP-behandling, er det normalt, at du i begyndelsen kan opleve muskelspændinger og -ømhed i nakke, skuldre og brystkasse. Det kan eventuelt afhjælpes med smertestillende håndkøbsmedicin.
Nogle har gavn af selv at købe en CPAP-pude. CPAP-hovedpuden er specielt udviklet til mennesker, der anvender CPAP.
Hvis generne fortsætter, kan du kontakte sygeplejersken i Søvnklinikken.
Sår på næsen
Sår på næsen (hul på huden) kan skyldes, at huden lige skal vænne sig til masken, at masken er for stram, eller at den ikke passer til dit ansigt. Prøv at løsne velcrobåndene eller hold en lille pause med CPAP-behandlingen.
Hvis det ikke hjælper, har du sandsynligvis behov for en anden maskestørrelse, og du skal kontakte sygeplejersken i Søvnklinikken.
Rødme og udslæt
Hvis du får rødme og irritation af huden i ansigtet, hvor masken sidder, så kan det skyldes fugt (fx sved eller savl) mellem maske og hud. Det kan nogle gange hjælpe at skrue lidt ned for fugterniveauet.
Udslæt i ansigtet kan også skyldes overfølsomhed overfor det materiale, som masken er lavet af. Har du udslæt, bør du kontakte en søvnsygeplejerske med henblik på at undersøge, om du kan anvende en anden maske, og eventuelt din egen læge, hvis der er brug for behandling af udslættet.
Nogle gange kan hudgener afhjælpes med specielle plastre, et særligt silikonestykke eller et særligt bomuldsstykke beregnet til formålet. Har du brug for dette, skal du kontakte sygeplejersken i Søvnklinikken.
Når du starter i CPAP-behandling, kan du føle dig mere oppustet og få luft i maven. Det kan som regel afhjælpes ved at hæve hovedgærdet lidt eller have en ekstra pude under hovedet. Du kan også selv anskaffe en særlig CPAP-hovedpude hos producenten af CPAP-udstyret.
Det kan også hjælpe at drikke et glas danskvand, når du står op (så kan man nogle gange bøvse luften op).
Hjælper det ikke, kan du kontakte sygeplejersken i Søvnklinikken med henblik på justering af CPAP-trykket.
Hvis du oplever, at luften fra CPAP-apparatet føles kold og giver kold næse eller hovedpine, kan det skyldes at rumtemperaturen i soveværelset er for lav. Rumtemperaturen skal gerne være cirka 18 grader.
Det kan hjælpe at tage slangen under dynen, eller du kan lave eller købe et overtræk af stof til slangen.
Det kan eventuelt også hjælpe at tilkoble en fugter og/eller en varmeslange til dit CPAP-apparat, hvis du ikke allerede har det.
Du kan have CPAP-udstyret med overalt
Hvis du skal til udlandet eller medbringe udstyret i fly, skal du (af hensyn til told og sikkerhed) medbringe det rejsebrev, som du fik i Søvnklinikken sammen med CPAP-apparatet.
I fly skal udstyret medbringes som håndbagage, da apparatet ikke tåler minusgrader og den hårdhændede behandling, som den indtjekkede bagage får.
Det kan være en god idé at kontakte flyselskabet før afrejse og høre, om du uden omkostninger kan medbringe CPAP-apparatet som ekstra håndbagage (udover almindelig håndbagage).
I nogle lande kan det være nødvendigt at have et ekstra stik med til strømforsyningen, da det kun er et tobensstik, der sidder på ledningen. Du kan også købe et batteri til CPAP-apparatet, hvis du rejser steder, hvor der ikke er adgang til el.
Apparatet kan medbringes i bil, lastbil, båd, autocamper og campingvogn. Det kræver dog en adapter, som er ekstraudstyr og kan købes direkte hos den danske forhandler af CPAP-udstyr.
Nogle vælger selv at købe et ekstra CPAP-apparat eller et særligt rejse-CPAP-apparat (koster cirka 9.000 kr.).
Tag dit CPAP-apparat med
Ved indlæggelse eller operation på hospital skal du altid have dit CPAP-apparat med, så du kan sove med det ligesom derhjemme.
Medbring iltadapteren
Da du fik dit CPAP-apparat i Søvnklinikken, fik du også udleveret en iltadapter. Den skal du altid medbringe, når du skal indlægges på hospitalet i tilfælde af, at der skulle blive behov for at give ekstra tilskud af ilt. På den måde kan du både få ekstra ilt og samtidig anvende dit CPAP-apparat, som du plejer.
Fortæl, at du har søvnapnø
Før en operation er det vigtigt, at du fortæller narkoselægen eller sygeplejersken, at du har søvnapnø og anvender CPAP-apparat.
Kontakt
Tidsbestilling, afbud og receptfornyelse
Tlf. 78 44 60 99
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Send sikker mail til Søvnklinikken (åbner i borger.dk, hvor du skal logge ind med MitID)
Rådgivning, spørgsmål eller problemer med udstyr
Send sikker mail til Søvnklinikken (åbner i borger.dk, hvor du skal logge ind med MitID), hvis du har brug for gode råd, spørgsmål til din behandling eller oplever problemer med dit udstyr.
Tlf. 78 44 60 62
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-9.30
Gå direkte til:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.