De fleste bækkenbrud sker i forbindelse med fald- eller trafikulykker. Bækkenbrud kan være enten stabile eller ustabile.
Det bækkenbrud, du har pådraget dig, er ustabilt. Det betyder, at knoglerne er forskudt i forhold til hinanden, og at det er nødvendigt med en operation.
Om behandlingen
Bruddet i dit bækken kræver operation. Ofte bruges der skruer og en plade for at holde bruddet på plads. Formålet med operationen er at genoprette og holde stillingen i bækkenet, indtil bruddet er helet.
Operationen foregår oftest i Aarhus eller i nogle tilfælde i Odense. Du bliver overflyttet dertil, når du er klar til operation. Nogle dage efter operationen flyttes du tilbage til Viborg, hvor du starter med genoptræning, inden du udskrives.
Lægen afgør, om du må støtte på benet efter operationen. Det kommer an på, hvordan dit bækken er brækket.
På grund af bruddet har du ofte smerter, og det er ikke unormalt at have smerter i flere uger.
Du kan mindske smerterne under og efter indlæggelsen ved at tage smertestillende medicin.
Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin, for eksempel paracetamol (Pinex, Panodil, Pamol) 2 tabletter á 500 mg 4 gange i døgnet. Det kan købes i håndkøb.
Hvis du kan tåle gigtmedicin, fx Ibumetin, anbefaler vi, at du tager 400 mg 3 gange i døgnet også. Derudover kan det blive nødvendigt at supplere med et morfikapræparat.
Personalet aftaler med dig, hvilken smertestillende medicin du skal tage både under og efter indlæggelsen.
Bruddet kan give blødninger omkring bækkenet. Blødningerne kan give hævelse i underlivet, som gør, at du kan få svært ved at tisse. Det kan derfor blive nødvendigt at lægge et kateter i et par dage, for at hjælpe dig med at tisse.
Vær opmærksom på
Symptomer på infektion er:
Ændrede eller nye smerter
Varme, rødme eller hævelse omkring operationssåret
Forhøjet temperatur
Hvis det siver fra såret
Almen utilpashed
Kontakt Ortopædkirurgisk Afsnit, din egen læge eller vagtlæge, hvis du har mistanke om infektion.
Når du kommer hjem
Du får udleveret et ganghjælpemiddel, fx krykker eller gangstativ, samt andre hjælpemidler, der kan hjælpe dig med at klare hverdagen efter udskrivelsen.
Hvis du har trapper hjemme, får du trappetræning af en fysioterapeut, inden du bliver udskrevet.
Hvis du får morfika mod smerter, ikke bevæger dig ret meget, og måske drikker for lidt, kan du blive forstoppet. Det er vigtigt, at din afføring holdes lind, da det hindrer smerter ved toiletbesøg.
Under indlæggelsen kan du få afføringsmiddel til natten som hjælp.
Det kan være en idé, at du køber afføringsmiddel på apoteket ved udskrivelsen.
Videre forløb
Når du er opereret, skal du formentlig til kontrol på det hospital, hvor du er opereret. Tidspunktet er individuelt, men kan eventuelt være 6 uger efter operationen.
Du får taget et røntgenbillede til kontrollen for at se, om bruddet i bækkenet er helet.
Du får tilsendt en tid til kontrol.
Mere information
Hvis du har fået udleveret krykker på et af hospitalerne i Viborg, Silkeborg eller Skive, skal du returnere dem til dit nærmeste hospital, når du er færdig med at bruge dem. Der er andre patienter, der skal bruge krykkerne efter dig.
Krykkerne afleveres hos Hjælpemiddeldepotet følgende steder:
Regionshospitalet Viborg, Heibergs Alle 5, 8800 Viborg, indgang A
Regionshospitalet Silkeborg, Falkevej 1, 8600 Silkeborg, indgang A
Hvis der opstår problemer de første 24 timer efter din udskrivelse, er du velkommen til at ringe til Ortopædkirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 67 72. Herefter skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1254701
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.