Behandling af achillessenetendinit/achillessenetendinose
Gå direkte til:
Behandling af achillessenetendinit/achillessenetendinose
Achillessenetendinit er inflammation i seneskedehinden. Achillessenetendinose er kronisk degeneration i selve senesubstansen. Dette medfører også ofte inflammation.
Achillessenetendinit er ofte den akutte tilstand, mens achillessenetendinose ofte er den kroniske.
Seneforandringerne sidder 2 til 6 cm fra achillessenens tilhæftning på hælbenet.
Årsagerne til achillessenetendini/achillessenetendinose er:
Aldersdegeneration
Overbelastning, fx overvægt eller overtræning
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Vær opmærksom på
Symptomerne er smerter i seneforandringerne, der sidder 2 til 6 cm fra achillessenens tilhæftning på hælbenet.
Smerterne er værst ved start på belastning, fx om morgen, når du begynder at gå. Herefter lindres symptomerne noget eller helt, når senen bliver varm for så at komme igen efter belastning, fx arbejde eller sport. Nogle kan også have nattesmerter i form af murren.
Nogle gange sker der tenformet/aflang fortykkelse af senen. Andre gange rødme og hævelse i området. Begge typer er ømme, når der trykkes på området, og hælløft gør ondt eller kan synes umuligt.
Hvis generne er kommet pludseligt ved for eksempel skade eller hård belastning, og du ikke kan løfte op på forfoden på et ben, så hælen kommer fri af underlaget, er det muligt, at du har achillesseneruptur. Hvis du oplever dette, skal du undersøges af din egen læge eller på en ortopædkirurgisk afdeling.
Unge mennesker i alderen 9-14 år, der dyrker meget sport, kan opleve smerter i perioder med stor vækst (vækstspurt). Muskler og knogler kan fint følge med, men senen er på overarbejde og "trækkes" nærmest af tilhæftningen på hælbenet (traktionsapophysitis).
Tilstanden forværres ved samtidig manglende smidighed i bækken/lænd, haser og akillessenemuskelkomplekset, men den er godartet og selvbegrænsende.
Du må derfor gerne dyrke sport, selvom det gør ondt. Du bør dog fokusere på at lave udspænding – se øvelser.
Om behandlingen
Prognosen for behandling er god.
Du skal sørge for aflastning og udspænding. Du kan eventuelt supplere med Ibumetin-kur bestående af 400 mg x 3 i 14 dage samt syredæmpende Omeprazol 20 mg x 1 for at undgå/mindske mavegener.
Spørg gerne din egen læge, om du må tage medicinen – især hvis du har høj alder, får hjertemedicin eller har tendens til mavesår.
Prognosen for behandling er god.
Excentrisk træningsom beskrevet i denne vejledning kan lindre, mindske eller på sigt helbrede. Træningen kombineres med varigt vægttab ved overvægt.
Det kan desuden blive nødvendigt at ændre på nuværende træning og mængde og eventuelt jobskifte/-rotation.
Du skal have et indlæg til dine sko med hælløft i stødabsorberende materiale på cirka 1-1,5 cm i begge sko.
Der er ingen rigtig gode operationer for achillessenetendinopati. Tilstanden er over tid selvbegrænsende, hvorfor operation ikke er løsningen.
Binyrebarkinjektioner kan være gavnligt, men øger også risikoen for ruptur, hvorefter du er værre stillet.
Moderne behandlingsmuligheder ligger i ultralyd, højtryksindsprøjtning af saltvand, PRPI (platelet rich plasme injection) med flere, men ingen af disse behandlinger har i studier vist overlegenhed i sammenligning med excentrisk træning ved kronisk achillessenebetændelse.
Smidighedsøvelser og styrketræning af achillessenens muskelkompleks kombineret med udspænding over tid af selve senen har på sigt vist sig mest gavnligt i forhold til at komme sig.
Når du kommer hjem
Før du går i gang, skal du være opmærksom på:
Du må gerne træne, selvom det gør ondt under træningen. Smerterne øges i starten også efter træning (op til cirka 14 dage).
Træn altid i gode sportssko med formstabile såler. Ellers får du ondt i forfoden.
Sørg for en god stabil plint eller et trappetrin, du kan bruge i træningen, og sørg for at du har noget at holde ved i med hænderne. Det er ikke en balanceøvelse.
Kanten af trinnet skal være præcis bagved storetåens grundled.
Det er ikke antallet af øvelser, du laver, der er afgørende. Det er tiden – 2 x 10 minutter hver dag alle ugens 7 dage. De dage du gerne vil træne andet, skal du lave øvelserne før og efter træning.
Hold ikke pause undervejs. I starten kan du næppe holde til 10 minutter af gangen. Du bliver hurtigt stærkere og bedre, og kan holde stillingen længere.
Start med begge fødder på trinnet. Løft langsomt helt op med hovedvægten på det raske ben. Hold stillingen oppe, så lang tid du kan.
Efterhånden som træningen hjælper, kan du lægge mere belastning på den syge side.
Du skal undgå al anden træning, der ikke føles godt, eller forværrer symptomerne i opstartsfasen.
Du skal træne mindst 12 uger, eller så længe det hjælper. Når og hvis symptomerne mindskes, skal du ikke bare stoppe, men udføre vedligeholdelsestræning med samme procedure. Længde og mængde tilpasses dine symptomer.
Træningsprogrammet er til kronisk achillesseneproblematik. Du kan supplere med NSAID/gigtpiller i genoptræningsperioden.
Sådan laver du excentrisk achillessenetræning:
Hold dig strakt og rank med strakte knæ, rank ryg og hovedet oppe. Kig ikke ned på fødderne under træningen.
Start med begge fødder på trinnet. Løft langsomt helt op med hovedvægten på det raske ben. Hold stillingen oppe, så lang tid du kan.
Sænk dig langsomt ned, så anklen overstrækkes, og hælen ender under trinnets niveau – husk rank krop, strakte knæ og hovedvægten på det syge ben. Hold stillingen så lang tid, du kan.
Skift mellem stilling 1 og 2. Excentrisk betyder yderpunkt, så det er tiden i yderpunkterne med langsomme bevægelser, der hjælper.
Husk at have formstabilt fodtøj på.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Mere information
Hvis du har fået udleveret krykker på et af hospitalerne i Viborg, Silkeborg eller Skive, skal du returnere dem til dit nærmeste hospital, når du er færdig med at bruge dem. Der er andre patienter, der skal bruge krykkerne efter dig.
Krykkerne afleveres hos Hjælpemiddeldepotet følgende steder:
Regionshospitalet Viborg, Heibergs Alle 5, 8800 Viborg, indgang A
Regionshospitalet Silkeborg, Falkevej 1, 8600 Silkeborg, indgang A
Hvis du har spørgsmål til din genoptræning eller dine øvelser, er du velkommen til at kontakte Ortopædkirurgi på tlf. 78 44 65 30.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/780168
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.