Genoptræningen begynder umiddelbart efter operationen sammen med en fysioterapeut og en sygeplejerske.
Allerede på operationsdagen får du hjælp til at sætte dig ret op i sengen. Du må også gerne komme op og sidde på sengekanten, hvis du kan.
Dagen efter operationen forsøger vi, om du kan sidde på sengekanten, og eventuelt komme over i en kørestol i en kort periode.
Hvis du har tilstrækkelig styrke i armene og i dit raske ben, bliver du trænet i at bevæge dig rundt ved hjælp af et gangstativ ved at støtte og hoppe på det raske ben. Det kan være en måde at komme sikkert omkring, uanset om du senere skal have en protese eller ej.
Hvis du har smertekateter i ryggen, kan du først begynde at øve dig i at bruge gangstativ, når der er fuld kontrol over det raske ben. Smertekateter fjernes som regel på 4. dag.
Du skal dagligt træne med fysioterapeut, sygeplejersker og nogle gange med ergoterapeut.
Du skal træne i at klare dig selv i hverdagen. Det vil sige, at du kan komme omkring, vaske dig, klare påklædning, toiletbesøg med mere.
Der er løbende dialog mellem dig, sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter og læger om din genoptræning.
Inden du bliver udskrevet, får du en genoptræningsplan, som også bliver sendt til din kommune. Du bliver inden for kort tid kontaktet af en kommunal ergo- eller fysioterapeut. Sammen lægger I en plan for genoptræningen.
I samarbejde med den kommunale terapeut, visitator og bandagist bliver det vurderet, om du skal have en prostese.
Læs mere om benprotese og genoptræning under "Hvis du skal have en protese".
Find øvelsesprogrammer her: