Det medfører altid en voldsom omvæltning i livet at få en rygmarvsskade, og det kan være svært at forestille sig, hvordan hverdagen og fremtiden kommer til at se ud. Derfor tilbyder vi dig et eller flere møder med en mentor, mens du er indlagt.
En mentor er en person, der ud fra sin egen personlige erfaring kan give dig støtte, råd og vejledning i en periode.
Ud over den faglige viden, som personalet tilbyder, kan det være en stor hjælp at tale med et andet menneske, der selv har en rygmarvsskade, og som selv har været igennem samme omvæltning i livet.
En samtale med en mentor er en uformel snak om de mange tanker og overvejelser, der er forbundet med et liv med en rygmarvsskade. Det er et tilbud om gensidig, ligeværdig sparring med et andet menneske, der selv har personlig erfaring og indsigt, og som kan inspirere, motivere og støtte dig i at tage hånd om din nye livssituation.
Ved en sådan samtale er det ikke kun vigtigt, at I begge har en rygmarvsskade. Det er også vigtigt, at I har fælles udgangspunkt på andre områder. Vi har derfor samlet et korps af forskellige mennesker, vi kan kontakte, så vi så vidt muligt kan finde en mentor, der matcher dine ønsker og behov.
Vores mentorer er frivillige og arbejder ulønnet. De er ikke sundhedsfagligt uddannet, men er valgt ud fra deres personlighed og erfaringer.
Mentorerne har tavshedspligt.
Vi har en medarbejder med sundhedsfaglig uddannelse, der er kontaktperson i forhold til mentorordningen. Derudover har vi ansat 2 personer, der selv har en rygmarvsskade, og som også fungerer som kontaktpersoner.
Kontaktpersonerne er tilstede på Vestdansk Center for Rygmarvsskade nogle dage om ugen, og en af dem henvender sig til dig kort efter, du er blevet indlagt for at fortælle dig om tilbuddet.
Du kan til enhver tid få mere information om ordningen eller komme i kontakt med en mentor ved selv at henvende dig til en af vores mentorkontaktpersoner eller til en fra dit team.
Mentorerne og de 2 mentorkontaktpersoner har ikke tilladelse til at læse din journal og få personlige oplysninger om dig og din situation.
Du kan se, hvem der er ansat som mentorkontakt på opslag rundt omkring i Vestdansk Center for Rygmarvsskade, eller du kan spørge personalet.
Du vælger helt selv, hvad der er vigtigt for dig at tale om. Det kan for eksempel være:
Rygmarvsskaden og hvad den betyder for dig
At være indlagt
Hvordan det er at komme hjem
Parforhold
Sexualitet
Fertilitet
Blære- og tarmfunktion
Livskvalitet
Børn, familie og venner
Bekymringer og håb
Motivation til genoptræning og rehabilitering
Uddannelse og job
Fritidsinteresser
Bolig
Bil og transport
Hjælpemidler
Praktiske råd
Udfordringer
Træning
Kontaktpersonerne sørger for, at der bliver lavet en aftale med en egnet mentor fra korpset. I kan mødes på din stue eller i et fællesområde.
Et cafébesøg i byen, en tur i området eller måske en træningssituation kan også være en god ramme for en snak.
Det er rigtig godt at mødes, men det er selvfølgelig også muligt at tale sammen i telefon eller at mødes virtuelt på Teams, Messenger eller lignende. Det bestemmer du selv sammen med din mentor.
Vi kan hjælpe dig med de virtuelle møder, hvis du har brug for det.
Du må gerne tage pårørende med til samtalen. Det skal blot aftales med mentoren inden.
Du kan altid stoppe mentorforløbet, eller du kan få en anden mentor, hvis du og din mentor ikke fungerer sammen.
"Jeg vidste ikke, om jeg ville snakke med ham. Men nu er jeg glad for, at jeg gjorde det."
"Mentorernes tilstedeværelse giver mere liv i hverdagen. Det var sundt for mig at blive "tvunget" på café."
"Det var en rigtig god snak, og det bliver ikke sidste gang, jeg henvender mig."
"Som mor beroliger det mig at høre om de muligheder, fremtiden indeholder for min søn – også bare det at se jer (mentorerne)!"
På linket herunder kan du se en film med 7 små portrætter, der alle viser, hvordan man kan leve et liv med en rygmarvsskade og få hjælp gennem samtaler med en mentor. Filmen er lavet i Hornbæk på VCR's søsterafdeling, Bodil Eskesen Centret.
Når du selv er udskrevet fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade, er der mulighed for, at du kan indgå i mentorkorpset. Det kræver, at du har lyst til at dele dine personlige erfaringer med andre, der er kommet i en svær situation, og at du kan møde op til samtaler hos Vestdansk Center for Rygmarvsskade ved behov.
Det er ikke alle i mentorkorpset, der får henvendelse om samtaler. Det afhænger helt af, hvilket behov de indlagte patienter har og hvilke erfaringer, de efterspørger.
Du er velkommen til at henvende dig til en af kontaktpersonerne og høre mere om arbejdet i det frivillige mentorkorps.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1419014
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.