Foto: Børneulykkesfonden

20-06-2023

Inaktivitet, ensomhed og ventetid er desværre noget af det, børn ofte oplever, når de indlægges på hospitalet. Derfor vil Børneulykkesfondens initiativer Legeheltene og Kreaheltene nu give børnene på Hammel Neurocenter et frirum fra sygdom fyldt med aktiv og kreativ leg.

Initiativerne Legeheltene og Kreaheltene har i de seneste seks år inviteret børn inden for i legens verden på børneafdelinger, børnepsykiatriske afdelinger og indkvarteringssteder for flygtninge mange steder i Danmark. Fremover får også børnene på Regionshospitalet Hammel Neurocenter mulighed for at møde de populære helte.

- Vi er rigtig glade for at kunne starte op på Hammel Neurocenter og gøre en forskel for de børn og unge, der desværre er ramt af erhvervet hjerneskade. Vi ved, at det kan være alvorlige forløb, og at familierne kan være indlagt i lang tid.

- Vi håber, at vores Legehelte og Kreahelte kan hjælpe med at igangsætte en masse sjove aktiviteter, som kan gøre indlæggelsen lidt sjovere og give en følelse af normalitet i en hverdag, der ofte er langt fra den, familierne kender, udtaler Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden, der står bag Legeheltene og Kreaheltene.

Fokus på den aktive og kreative leg

Når heltene besøger børneafdelingen, har de stribet tøj på med masser af farver – og selvfølgelig en flagrende heltekappe. Legeheltene arbejder for at skabe aktiv leg og bevægelsesaktiviteter for de indlagte børn, og kommer med farvestrålende legeredskaber som balancebræt, bolde, hulahopringe og ærteposer.

Hvor Legeheltene har fokus på den motoriske leg, tilbyder Kreaheltene børnene at slippe fantasien løs i deres mobile, kreative værksted. Her kan piberensere, pomponer, perler og meget andet blive til fantasifulde, kreative projekter.

Legehelten Diem Nguyen er ergoterapeut, og Kreahelten Louise Arnfelt Rasmussen er uddannet folkeskolelærer med linjefag i blandt andet billedkunst og håndværk og design. Legehelten og Kreahelten kommer begge fast én dag hver uge.

Hammel Neurocenter byder heltene velkommen

På Hammel Neurocenter er man glad for at kunne byde heltene indenfor:

- Legeheltene og Kreaheltene vil give vores patienter, forældre og søskende en pause fra en svær hverdag. De skaber smil og glæde, og er et frisk pust ind på afdelingen. De har tid og fokus på alt det sjove og hyggelige, og de kan bidrage til den legende tilgang til rehabilitering, som vi bruger på afdelingen," fortæller Lerke Wahlgreen, konstitueret oversygeplejerske hos Børn og Unge, Sengeafsnit 6.

Hun forestiller sig, at Legehelten for eksempel laver fysiske aktiviteter sammen med afdelingens fysioterapeuter og på den måde understøtter den grovmotoriske træning. Kreahelten kan være med til at understøtte den sociale træning, hvor man sidder flere sammen og laver en aktivitet. Samtidig kan det finmotoriske trænes gennem klippe-, tegne- og maleaktiviteter.

- Vi ønsker at give den bedste rehabilitering til vores patienter og familier. Legeheltene og Kreaheltene er med til at højne vores tilbud. De er med til at sikre, at vi kommer omkring det hele menneske, som er så vigtigt i rehabiliteringen tilbage til et liv uden for hospitalet, siger Lerke Wahlgreen.


Om Legeheltene og Kreaheltene

Alle børn har ret til et liv med leg og bevægelse – også børn der er ramt af sygdom. Men et sygdomsforløb, en indlæggelse og kroniske diagnoser er ofte forbundet med stor inaktivitet og ensomhed. Det kan have store konsekvenser for indlagte børns fysiske, kognitive og sociale udvikling.

Derfor arbejder Legeheltene og Kreaheltene for at skabe aktiv og kreativ leg for de cirka 60.000 børn i alderen 1-14 år, der hvert år indlægges på et hospital i Danmark.

Legeheltene og Kreaheltene er på 31 børneafdelinger i Danmark og på Færøerne, et børnehjem og fire indkvarteringssteder for ukrainske flygtninge. Legeheltene og Kreaheltene er et initiativ startet af Børneulykkesfonden.

Læs mere på www.legeheltene.dk og www.kreaheltene.dk.