Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

11-02-2023

For mennesker med demens kan et sygehusbesøg være udfordrende. At huske aftaler, forstå sammenhængen mellem undersøgelse og behandling, forklare egne symptomer og afkode kommunikationen er svært og kræver særlige hensyn for at sikre en behandling af høj kvalitet.

Det, der er rigtigt for de fleste patienter på de danske sygehuse, er ikke nødvendigvis rigtigt for patienter med demens. Patienter med demens tåler for eksempel mindre doser medicin, og de giver ikke altid udtryk for bivirkninger eller ændring i deres symptomer.
Patienter med demens har med andre ord særlige behov, som kræver en særlig indsats.

Regionshospitalet Viborg har været en del af projektet "Demensvenligt sygehus", og den specialeansvarlige overlæge i Neurologi, Mihaly Herceg, er derfor glad for at den særlige indsats over for patienter med demens nu også kan aflæses i data fra de kliniske kvalitetsdatabaser, som Dagens Medicin har brugt som baggrund for sine kåringer inden for specialet. Således er hospitalet i Viborg rykket 12 placeringer frem fra en 13. plads ved sidste års opgørelse til en placering som nummer 1 i år.

- Vi har i Neurologi haft et stort fokus på hele vores Hukommelsesklinik. Lige fra udredningsforløb og besøgstyper til hvilke undersøgelser vi tilbyder, hvordan vi laver de bedste forløb og hvordan vi bruger vores ressourcer. Vi er lykkes med at samle specialerne neurologi, psykiatri og geriatri i en fælles udredningsenhed forankret i og ledet af Neurologi, præcis som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Vi kigger derfor på rigtig mange parametre for at gøre det bedst muligt og for at give de bedste udredningsforløb til vores patienter, siger den specialeansvarlige overlæge.

Vurdering af kvaliteten af behandlingen af patienter med demens er baseret på, i hvor høj grad hospitalerne opfylder de kvalitetsindikatorer, som indgår i de seneste årsrapporter Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens, og her ligger Regionshospitalet Viborg helt i top.

- Vi er selvfølgelig helt vildt glade og stolte over at være rykket helt op på 1. pladsen i år. Vi har haft et stort fokus på området gennem flere år, og vi har en god ledelsesmæssig opbakning til fortsat at udvikle os på området. Derfor er det også rigtig motiverende, og det har en stor betydning for os, når bestræbelserne på at gøre det bedre giver pote. Men vi kan ikke skabe de gode resultater alene, og derfor vil vi også gerne sende et stort tak til vores samarbejdspartnere – særligt til Røntgen og Skanning samt Fysiologisk Klinik, som foretager en del af de undersøgelser, der skal til for at kvalificere udredningen for demens, siger Marianne Højberg, som er sygeplejerske og forløbskoordinator i Hukommelsesklinikken. 

Regionshospitalet Viborg deler førstepladsen med Bispebjerg Hospital, og sammen kan de to hospitaler kalde sig Danmarks bedste hospitaler til at behandle demens.